Ga naar de inhoud
Home » Cannes 2024: 8 films om naar uit te kijken

Cannes 2024: 8 films om naar uit te kijken

Vandaag start het filmfestival van Cannes en ik ben er weer bij. Het is bewolkt met hier en daar een buitje maar dat mag de pret niet drukken. Het is een drukte van jewelste in de stad, sinds vanochtend vroeg waren fotografen zich aan het voorbereiden bij de rode loper en werden de puntjes op de i gezet in en om het Palais des Festivals waar het festival plaatsvindt. Voor de fotografen en cameramensen staan allemaal laddertjes en krukjes opgesteld zodat ze de beste shots kunnen maken van de grote sterren die de volgende twaalf dagen de rode loper op zullen lopen. Wat verder opvalt is dat er veel meer beveiliging en politie is dan de voorgaande jaren. Net als elk jaar wemelt het vanaf vanavond van de Hollywood sterren. We kunnen onder meer rekenen op de komst van Anya-Taylor Joy, Eva Green, Meryl Streep, Chris Hemsworth, Emma Stone, Kevin Costner, Selena Gomez, Adam Driver, Giancarlo Esposito en Franse sterren zoals Camille Cottin en Léa Seydoux. Niet bevestigd maar waarschijnlijk aanwezig zijn ook Nicolas Cage en Demi Moore. Kortom, het is weer groots allemaal. De selectie van het Cannes filmfestival is altijd top, en veel van de titels die er hier in première gaan, zie je later weer terug bij de Oscar uitreiking. Hieronder alvast een kleine selectie van films waar ik persoonlijk naar uitkijk.

Le Deuxième Acte

De openingsfilm van het filmfestival is een komedie van Quentin Dupieux, die bekend is om zijn absurdistische films. De film gaat over de opnames van een film. In die film wil Florence (Léa Seydoux) David, de man op wie ze smoorverliefd is, voorstellen aan haar vader Guillaume. Maar David voelt zich niet aangetrokken tot Florence en wil van haar af door haar te koppelen aan zijn vriend Willy. De vier personages bevinden zich in een restaurant in the middle of nowhere. Le Deuxième Acte wordt buiten competitie vertoond.

Megalopolis

De nieuwe film van Francis Ford Coppola (zie header foto). Need I say more? De beroemde regisseur heeft al jaren geen films meer gemaakt. Megalopolis is een persoonlijk project dat hij grotendeels uit eigen zak bekostigd heeft. Het is een Romeins epos dat zich afspeelt in een denkbeeldig modern en decadent Amerika. De stad ‘New Rome’ moet veranderen, wat een conflict veroorzaakt tussen César Catilina (Adam Driver), een geniale kunstenaar met de macht om de tijd stil te zetten, en de aartsconservatieve burgemeester Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito). Julia (Nathalie Emmanuel), de dochter van de burgemeester wordt verliefd op César wat vanzelfsprekend voor problemen zorgt. Ik gok op een groots spektakel, ben benieuwd!

Kinds of Kindness

Wederom speelt muze Emma Stone de hoofdrol in de nieuwe film van Yorgos Lanthimos (Poor Things). Ook Willem Dafoe is weer van de partij. In het drieluik sprookje zien we een man die probeert de controle over zijn eigen leven te winnen; een politieagent die zich zorgen maakt omdat zijn vrouw, die op zee was verdwenen, is teruggekeerd en een ander persoon lijkt te zijn; en een vrouw die vastbesloten is een specifieke persoon met speciale kracht te vinden, voorbestemd om een wonderbaarlijke spirituele leider te worden. Dat kan dus weleens heel interessant worden.

Ljösbrot

Deze IJslandse film is de openingsfilm in de categorie Un Certain Regard. De beschrijving klinkt poëtisch in ieder geval. De zon komt op op een lange zomerdag in IJsland. Van de ene zonsondergang naar de andere beleeft Una, een jonge kunststudente, liefde, vriendschap, schoonheid en verdriet.

Faye

Dit is een stukje nostalgie. Faye Dunaway was namelijk mijn eerste celebrity crush ooit – ja, ik weet het, ik ben de jongste niet meer. Ik zag haar als kind in de film Bonnie & Clyde en vond haar geweldig. Faye is de eerste lange documentaire over de filmicoon. Faye Dunaway spreekt openhartig over de hoogtepunten van haar carrière, met historische rollen in Bonnie & Clyde, Chinatown en Network, terwijl ze reflecteert op de film waar ze zelfs nu nog op terugkijkt als haar ondergang, Dearest Mom. Ook hele persoonlijke onderwerpen passeren de revue zoals haar worsteling met een bipolaire stoornis en haar familiegeschiedenis. Familie, collega’s en vrienden zoals Sharon Stone en Mickey Rourke komen aan het woord in de docu.

Bird

Er doen weinig films van een vrouwelijke regisseur mee met de competitie dit jaar. Bird is één van de vier. De film is geschreven en geregisseerd door Andrea Arnold, bekend van o.a Fish Tank en American Honey. De 12-jarige Bailey woont met zijn broer Hunter en hun vader Bug, die hen alleen opvoedt in een kraakpand in Noord-Kent. Bug heeft niet veel tijd voor hen, en Bailey, die de puberteit nadert, zoekt elders aandacht en avontuur. You had me at Barry Keoghan, ik ben gek op de Ierse acteur die in Bird de rol van Bug vertolkt. Franz Rogowski speelt Bird. Twee hele sterke acteurs, dat belooft dus veel goeds.

Moi Aussi

Deze korte film van Judith Godrèche werpt licht op seksueel geweld en misbruik in Frankrijk. Om de film te maken heeft de bekende Franse actrice/regisseur met meerdere slachtoffers gesproken. Ze vertelt hun verhalen, en ook haar eigen verhaal overigens. Deze film komt uit op een moment dat seksuele misstanden in de Franse filmwereld veelbesproken worden. Veel bekende acteurs en andere belangrijke figuren uit de film- en televisiewereld worden as we speak onder de loep genomen, waaronder ‘filmkoning’ Gérard Depardieu.

The Apprentice

The Apprentice van de Iraanse regisseur Ali Abbasi gaat over de opkomst van de jonge Donald Trump. Hierbij kreeg hij hulp van de conservatieve advocaat en politieke matchmaker Roy Cohn. Cohn wordt gespeeld door Jeremy Strong, o.a bekend uit Succession. Sterke acteur, dat komt wel goed. Ik heb wel mijn bedenkingen over Sebastian Stan als Trump maar wie weet, word ik verrast.

De jury 2024

De jury bestaat dit jaar uit Greta Gerwig (Barbie), fotograaf en scenarioschrijver Ebru Ceylan, Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon), Eva Green (Bond girl in Casino Royale), persoonlijke favoriet Libanese regisseur en actrice Nadine Labaki, regisseur en scenarioschrijver Juan Antonio Bayona, Italiaanse acteur Pierfrancisco Favino, regisseur Kore-eda Hirokazu en acteur Omar Sy.

De categorieën

Slechts een deel van de films, 22 om precies te zijn, dingt mee naar de gouden palm. Er worden daarnaast films vertoond buiten competitie oftewel ‘hors compétition’. Dit zijn films die als belangrijk worden gezien voor het filmjaar maar ze dingen dus niet mee. Dit jaar vallen bijvoorbeeld Furiosa: A Max Max Saga en de nieuwe film van Kevin Costner Horizon – An American Saga onder die selectie. Andere films dingen niet mee voor de gouden palm maar zijn wel in de running voor een ander award en daar hoort ook een andere jury bij. Eén van die categorieën is Un Certain Regard. Deze prijs wordt toegekend aan innovatieve films, veelal van debuterende regisseurs. De geweldige regisseur Xavier Dolan is dit jaar de juryvoorzitter van Un Certain Regard.

Ere gouden palm

Elk jaar wordt ook een ere-Palme d’or uitgereikt. Vanavond krijgt Meryl Streep er eentje. Deze gouden palm wordt toegekend aan een persoon die een grote bijdrage hebben geleverd aan de filmindustrie, meestal een acteur of regisseur. Eerder kregen o.a. Agnes Varda, Forest Whitaker, Jodie Foster, Tom Cruise en Woody Allen de ere-palm.

Ik houd jullie op de hoogte, voor nu ga ik richting de Palais des Festivals!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »