bekende wijken uit films
| | |

Vijf series en films die ons een kijkje geven in veelbesproken, inspirerende wijken

Vandaag neemt Yaika ons mee naar enkele bekende wereldse wijken uit films en series. Yaika heeft zelf een enorm leuke blog over diversiteit, cultuur en entertainment.

Steden in films en series

De reden dat ik zo dol ben op het kijken van series en films, is dat ze je een ander stukje van de wereld laten zien. Je wordt blootgesteld aan andere manieren van leven, andere culturen en religies, andere normen en waarden en andere gewoontes. Je leert er anders door denken en ze verbreden je blik op de wereld. Daarnaast is mijn bucketlist met plekken die ik nog moet bezoeken door alle series en films flink aangevuld.

Helemaal in de coronaperiode, waardoor reizen wordt bemoeilijkt, vind ik het fijn om films te kijken die me een kijkje geven in andere wijken, stadsdelen en steden. Op deze manier heb ik toch het gevoel dat ik de steden een beetje aan het ontdekken ben. Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt met 5 films en series die je een kijkje geven in bijzondere, inspirerende en veelbesproken wijken.

De Gossip Girls nemen ons mee naar Upper East Side, New York

Blair, Chuck, Selena en Dan beleven heel wat avonturen in de serie Gossip Girl. Het grootste gedeelte van de serie speelt zich in de Upper East Side van Manhattan. De Upper East Side is de rijkste wijk van Manhattan én zelfs van heel New York.

Je kunt dan ook niet zomaar in de Upper East Side gaan wonen, aangezien er alleen plek is voor mensen met heel veel geld. Het is niet voor niets dat Blair, Chuck en Selena hier woonachtig zijn.

Upper East Side Gossip Girl

William Thacker & Anna Scott nemen ons mee naar Notting Hill, Londen

‘I am just a girl, standing in front of a boy, asking him to love me’. Deze legendarische zin sprak Anna Scott, die gespeeld werd door niemand minder dan Julia Roberts, uit in hét bekende boekenwinkeltje in de Londense wijk Notting Hill. De film ‘Notting Hill’ speelt zich volledig af in de gelijknamige wijk in Londen. Velen denken bij deze naam enkel aan de film, Hugh Grant en het boekenwinkeltje. Echter kent de wijk een gehele geschiedenis.

Wijken in films en series
Foto door Noralí Nayla via Unsplash

De wijk was aan het begin van de 19e eeuw namelijk een achterstandswijk. Vanaf de jaren 30 kwamen hier velen arbeidsmigranten naartoe en migranten vanuit de bezetten koloniale gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Zo kwamen er vele Britten vanuit de Caraïben. Dit is dan ook de reden dat de huizen allerlei zomerse kleuren hebben gekregen. Momenteel is de wijk in tegenstelling tot vroeger juist een welvarende wijk. De wijk staat tot vandaag de dag nog wel bekend om zijn mengeling van culturen. Mocht je ooit naar Londen gaan, bezoek dan zeker deze bijzondere wijk.

Madam C.J. Walker neemt ons mee naar Harlem, New York

In de serie Self Made neemt dé madam C.J. Walker ons mee naar Harlem. Als Madam C.J. Walker aan het begin van de 19e eeuw voor het eerst in de wijk Harlem komt, kan ze haar ogen niet geloven. Harlem was dé opkomende wijk voor de zwarte bevolking van Amerika. In de eerste twee decennia waren er veel Afro-Amerikanen naar deze wijk getrokken, aangezien de slavernij net daarvoor was afgeschaft.

In New York vond namelijk industrialisatie plaats en hier was dus werk. Deze eerste twee decennia werd ook wel de Harlem Renaissance genoemd, aangezien er allerlei ontwikkelingen plaatsvonden op cultureel gebied.  Zo was er veel ruimte voor Afro-Amerikaanse muziek, literatuur, dans en kunst. Grote namen als Tupac, James Baldwin en ASAP Rocky zijn geboren in deze bijzondere wijk in New York.

The Real Houswives nemen ons mee naar Beverly Hills, Californië

Megagrote villa’s, limousines en privé koks.  Alles is groot, groter, grootst. Als je denkt dat je alles gezien hebt, dan heb je het mis. In The Real Housewives of Beverly Hills geven zes succesvolle, rijke vrouwen jou een kijkje in hun leven in Beverly Hills. Deze plek blijft je verbazen en gaat soms zelfs je verbazing te boven.

Beverly Hills heeft zijn eigen cultuur, eigen normen en waarden en eigen ongeschreven gedragsregels. Ik heb nog nooit zoveel weelde en rijkdom gezien op een plek. Officieel is Beverly Hills geen wijk, maar een stad. Beverly Hills wordt omringd door de grote stad Los Angeles.

Beverly Hills
Foto door Finn via Unsplash

De gebroeders Traore nemen ons mee naar de banlieues van Parijs

Van de rijkdom van Beverly Hills gaan we naar de banlieues van Parijs. Een banlieue is de Franse benaming voor een buitenwijk. Deze ‘banlieues’ bevinden zich rondom de grote steden. Banlieues zijn vaak achterstandswijken en dat betekent dus veel criminaliteit, verpauperde flatgebouwen en weinig kansen.

In de film Banlieusards nemen de Senegalese gebroeders Traore ons mee in hun leven in één van de buitenwijken van Parijs. Parijs telt namelijk wel dertien buitenwijken. De oudste broer is een bekende drugsdealer van de wijk en de middelste broer is één van de beste rechtenstudenten van Parijs. Het jongste broertje weet niet waar hij zich bij gaat aansluiten: bij zijn oudste of bij zijn middelste broer. De film weerspiegelt het ruige, harde leven van de banlieues. Ook de succesvolle film uit 2019 Les Misérables speelde zich af in de Parijse banlieues .

Let jij ook op de steden of wijken in films of series? En heb je wel eens een land of stad aan je bucketlist toegevoegd omdat het in een film of serie voorbij was gekomen?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Felice Veenman schreef:

  wat een heerlijk artikel om te lezen, en wat een leuke invalshoek! Ik heb er van genoten!

 2. Ik vind het altijd heel leuk om plekken uit bekende series en films te bezoeken. Toevallig was ik vorige week waar delen van de film Gladiator zijn opgenomen in Toscane. Zo grappig om het te herkennen.

 3. ik vind het altijd wel leuk om plekken de te zien van films en series en soms zoek ik ze ook op om er nog meer van te bekijken

 4. Mieke | Miek's Mind schreef:

  Ik let eigenlijk niet op de steden of de wijken in films of series. Gossip Girl vind ik echt een heerlijke serie

 5. Jaren geleden met mijn moeder in London geweest opzoek naar de boekwinkel, niet kunnen vinden. Dit jaar zou de herkansing zijn, maar helaas heeft Corona roet in het eten gegooid 🙁

 6. Jouvence schreef:

  Ik heb geen van deze films of series gezien. Ik vind het altijd leuk om plaatsen in films/series te zien waar ik zelf ook geweest ben.

 7. Ik wilde naar Parijs omdat ik het zag in de Sopranos, Carmella was daar toen heen. Geweldige serie. Is maar 1 afl die ik stom vind.

 8. Felice Veenman schreef:

  en bedankt he…het is net 9 uur in de ochtend en ik wil voor het scherm gaan zitten en niet meer opstaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.