De kunst van het repareren | Gooi je spullen nou niet weg!
Het is een kwaal van deze tijd, de wegwerpcultuur – oftewel je kapotte spullen weggooien. Neem schoenmakers ter voorbeeld. Steeds meer schoenmakers sluiten hun deuren, omdat de bereidheid om te betalen voor schoenreparatie in de loop der jaren enorm is afgenomen. Consumenten vinden dat het relatief goedkoper is om een nieuw product te kopen dan om het te repareren. En zo groeit de afvalberg alsmaar verder en verder. En wat te denken van elektronische apparaten? Drama! Elektronische afval (E-afval) is de snelst groeiende afvalstroom in de EU. Minder dan 40% ervan wordt gerecycled! En dan zijn vaak nog dure spullen ook. Dus gooi het nou niet weg! Laat je spullen repareren!
Je mobieltje
Ik weet niet hoe het met jullie zit maar met drie tieners in huis heb ik door de jaren heen heel wat kapotte telefoonschermen mogen laten repareren. Hallelujah voor ThePhoneLab – stel je voor dat ik elke keer een nieuw mobieltje moest aanschaffen! Bij ThePhoneLab kun je je smartphones en tablets laten repareren. Heel chill, meteen in de winkel, zonder vooraf een afspraak te hoeven maken. Mocht dat niet zo 1,2,3 lukken, dan krijg je een vervangend toestel mee tot je mobiel of tablet gerepareerd is. Kortom, makkelijker wordt het niet hoor jongens.
Je kunt er ook terecht als je batterij vervangen moet worden. Je kent het vast wel, dat je accu uitvalt bij 20 of 30 procent batterij capaciteit. Ze doen schijnbaar ook het meer ingewikkelde werk, zoals moederborden repareren.
Je kleding
Naaiateliers en schoenmakers, ik houd ervan. Zelf koop ik erg weinig kleren. Ik leen kleding bij de kledingbibliotheek en als ik iets koop, dan is het meestal tweedehands. Omdat mijn maat in jaren niet veranderd is, heb ik in mijn kast veel kleding hangen van toen ik nog rond de 25 jaar oud was. In die tijd kocht ik, wanneer ik iets kocht, relatief dure merkkleding. Als daar iets van kapot gaat wat eerlijk waar zelden gebeurt, dan hoef ik geen seconde na te denken en breng ik het weg naar een naaiatelier.
Het kost meestal echt peanuts, en je kleding is daarna weer als nieuw! Ook mijn schoenen laat ik gewoon repareren bij de schoenmaker. Dan betaal je misschien iets van 7 euro en dan kun je weer jaren erop lopen. Ideaal. Los van dat ik het gewoon handig vind en zuinig ben op mijn kleding, houd ik van de sfeer van vervlogen tijden die je voelt bij schoenmakers en naaiateliers. Ik zou het echt jammer vinden als deze ooit helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. In mijn eentje zal ik ze niet in business houden, maar 1 + 1, je weet.
Je huishoudelijke apparaten
We hadden het er al hierboven over, maar e-afval is een groot probleem in de huidige maatschappij. Grote huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld wasmachines, worden het meest ingezameld. Deze zijn goed voor meer dan de helft van het ingezamelde e-afval. Hierop volgen telecommunicatieapparatuur, IT-apparatuur, dingen als videocamera’s en de kleine huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger. Afgedankte elektronische en elektrische apparaten bevatten materialen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. In 2020 heeft de Europese Commissie een nieuw EU-Actieplan voor de circulaire economie gepresenteerd. Hierin werd de vermindering van e-afval benoemd als een van de hoofdprioriteiten.
Om dit soort e-afval te beperken zijn er eigenlijk twee opties. Eén: investeer in een duurder en duurzamer apparaat. Goedkoop is vaak duurkoop. Liever een broodrooster die 15 jaar meegaat, dan een broodrooster die je elk jaar moet vervangen. Tel je winst maar. Twee: laat het repareren. De kosten van reparatie heb je er op de lange duur uit. Vertrouw in de experts, die geven wel aan of reparatie de moeite waard is of dat een product echt ten ziele is en vervangen moet worden.
Je accessoires
Dat goedkoop duurkoop is geldt ook, om wat te noemen, voor zoiets simpels als een koffer of een rugzak. Je kunt een goedkope koffer kopen, waarvan je bij voorbaat al weet dat de wieltjes het na twee reizen zullen begeven of kiezen voor een wat duurder koffertje waar je de volgende 10 of 20 jaar plezier van hebt. Ik heb letterlijk nog koffers in huis die van mijn oma zijn geweest en die nog perfect zijn. Maar dat is sowieso een ding hè, dat producten vroeger van betere kwaliteit waren.
Sommige merken geven hele lange garanties, zoals Eastpak bijvoorbeeld die een standaard garantie van maar liefst 30 jaar afgeeft op alle reguliere producten. Je betaalt dus wat meer dan de eerste de beste rugzak bij Primark maar je tas gaat dan wel dertig jaar lang mee. Kijk dus even goed naar garantieduur en voorwaarden wanneer je iets aanschaft.
Een circulaire economie begint bij jou
Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk richting een circulaire economie te gaan. Hoe eerder, hoe beter. Circulaire economie is een model van productie en consumptie waarbij de producten en materiaal zoveel mogelijk worden gebruikt en hergebruikt zodat de levensduur wordt verlengd, het afval wordt verminderd en de uitstoot van broeikasgassen teruggedrongen wordt.
Denk dus aan repareren, pimpen, recyclen en verhuren – en natuurlijk kies je in de eerste plaats al voor meer duurzame producten. Als we nou allemaal even ons best doen – gewoon de batterij van je iPhone laten repareren of de voering van je winterjas laten maken in plaats van meteen weggooien – dan dragen we allemaal ons steentje bij aan een betere wereld.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Wat mooi! Ik zou ook veel meer onderdeel uit willen maken van de circulaire economie. Ik ben vaak al snel van het weggooien en nieuwe dingen kopen. Terwijl het helemaal niet nodig is.
Je hebt gelijk mijn man zal zeggen:” Zie je wel, niet zo maar alles weggooien” Kapot is vaak bij mij weggooien.
Ik koop altijd duurdere kleding en tassen vanwege de goede kwaliteit. Elektronica vervang ik pas als ze echt op zijn.