Ga naar de inhoud
Home » L’incredibile storia dell’Isola delle Rose | Netflix kijktip

L’incredibile storia dell’Isola delle Rose | Netflix kijktip

rose island netflix

L’incredibile storia dell’Isola delle Rose, ook wel bekend onder Rose Island, is een intrigerende Italiaanse film die te zien is op Netflix. Ik had er niet eerder van gehoord maar had laatst geen zin om uren te zoeken op Netflix dus klikte ik op de eerste de beste foto die me aansprak. Daar ben ik achteraf blij om want wat een bizar verhaal is dit, en dan nog gebaseerd op een waargebeurd verhaal ook!

Het verhaal

De gebeurtenissen in de film vinden plaats in een bruisende tijd, eind jaren ’60. Een tijd van revolutie, van vrijheid en idealen. De Bolognese ingenieur Giorgio Rosa droomt van een betere wereld. Een wereld zonder nijpende onzinnige regels, vergunningen, administratieve handelingen. Kortom, een wereld waar hij écht vrij zou kunnen zijn. Helaas voor hem – én voor mij want het klinkt mij als muziek in de oren – bestaat die wereld niet.

Wat doe je dan? Je droom opgeven? Voor Giorgio Rosa is dat geen optie. Net buiten de Italiaanse territoriale wateren, op zo’n 11 à 12 km van Rimini af, bouwt Rosa een eiland. Een eiland waar hij de baas is en waar hij zelf de regels bepaalt.

Geen eiland maar een platform

Even tussen haakjes, maar het eiland was eigenlijk geen eiland maar een platform van 400 m2, gebouwd op pilaren op een hoogte van 26 meter boven de zee. Minder mooi en een wat minder romantisch idee maar wel net zo effectief want aangezien het platform buiten de Italiaanse territoriale wateren gebouwd was, was het – vond Rosa – een onafhankelijke republiek. Hij had eigen postzegels laten maken en een eigen munt, de Mill, bedacht. De officiële taal was het Esperanto en de vlag was oranje met een rode roos. Kortom, hij ging helemaal los.

De ingenieur riep dan ook de onafhankelijkheid van zijn Respubliko de la Insulo de la Rozoj’ (de naam in het Esperanto) uit in mei 1968. Hij was de president en zijn vrienden de ministers. De Italiaanse overheid was hier absoluut niet van gediend. Beide partijen waren koppig en het geheel ontwikkelde zich tot een ware buitenproportionele machtsstrijd tussen Rosa en zijn vrienden enerzijds en de Italiaanse regering anderzijds.

Wereldvreemd of niet

Hoofdrolspeler is Elio Germano, die ook Oscar speelde in de ook echt hele bijzondere Italiaanse film L’uomo senza gravità. Ik ken hem alleen uit deze twee films en in beiden speelt hij een wat wereldvreemd mannetje, zo’n verwarde wetenschapper vibe heeft hij. Ik ben benieuwd of hij in het echt ook zo is.

Heb jij dat nooit? Dat je je afvraagt hoe een acteur in het echt is? Soms heb je van die actrices die alleen maar hele lieve personages spelen bijvoorbeeld en dan vraag ik me af of ze in ‘het echte leven’ misschien wel enorme bitches zijn?! 🙂

Weetje: Giorgio Rosa heeft nog toestemming gegeven voor het maken van de film maar overleed in 2017, voordat het af was, dus heeft hij de film niet mogen zien.

Isola delle rosa
Dit is hem dan in het echie via Wikimedia

Kijken of niet kijken

Wel kijken. Ik raad L’incredibile storia dell’Isola delle Rose zeker aan. Ik denk dat de film stukken spannender met veel actie verfilmd had kunnen worden maar juist dat verhalende, dat rustige wat de film nu heeft, is verfrissend. En het verhaal is sowieso al de moeite waard.

Wil je het eiland met eigen ogen zien? Dat kan maar dan moet je wel tot zo’n 8 meter diepte duiken…..Wil je zelf zo’n onafhankelijk eiland bouwen? Dat gaat hem helaas niet worden. Sinds 1994 staat in het VN-Zeerechtverdrag: “Artificial islands, installations and structures do not possess the status of islands. They have no territorial sea of their own, and their presence does not affect the delimitation of the territorial sea, the exclusive economic zone or the continental shelf.” Pssstt….niet dat het deze meneer lijkt te storen….

1 reactie op “L’incredibile storia dell’Isola delle Rose | Netflix kijktip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »