lekker slapen
| |

Een verzwaringsdeken voor een tiener: is het wat?

Al een tijd stond een verzwaringsdeken op de wenslijst van mijn tiener. Hij had er goede dingen over gehoord van een vriend en het leek hem wel fijn. Ik zat zelf een beetje in dubio want was een verzwaringsdeken wel geschikt voor een kind? En hoe moest je de juiste deken kiezen? Ik wist er simpelweg niet genoeg over, dus toen wij er onlangs eentje mochten testen was de beslissing snel gemaakt. Ik vind met dit soort producten wel dat je de tijd moet nemen om wat langduriger te testen. Mijn zoon heeft de Litollo verzwaringsdeken, oftewel de zwaartedeken, nu bijna een maand en ik kan zeggen dat hij nog steeds laaiend enthousiast is.

Een verzwaringsdeken kiezen

De naam zegt het al, een verzwaringsdeken is een deken die verzwaard is en dus zwaarder is dan gemiddeld. Een verzwaringsdeken is namelijk gevuld met kralen, het materiaal van de kralen kan verschillen. Wij hebben de Litollo Verzwaringsdeken getest, daar zitten glazen kralen in. Glazen parels houden minder lichaamswarmte vast dan bijvoorbeeld plastic korrels. Om de beste verzwaringsdeken voor jezelf te kiezen, is het belangrijk om het gewicht te kiezen dat bij je eigen gewicht past. In principe kies je een deken dat 10 procent van je lichaamsgewicht is, dus weeg je 80 kilo dan kies je voor een verzwaringsdeken van 8 kilo.

Gewicht

De keuze is ruim, ik zag zwaartes van 6 tot 16 kilo, maar er zijn ook speciale maten voor kinderen dus met een nog lager gewicht. Alleen voor baby’s en peuters wordt het gebruik van een zwaartedeken afgeraden. Een verzwaringsdeken is veilig om te gebruiken met kids wanneer je het juiste gewicht gebruikt. Wat wel belangrijk is, is dat je kind zelf sterk genoeg is om zelf het gewicht van de deken van zich af te krijgen.

In het geval van mijn zoon kreeg hij er eentje van 6 kg. Het leek mij eerlijk gezegd helemaal niet prettig om onder 6 kilo van wat dan ook te slapen. I was wrong. Het gewicht van de deken die mijn zoon heeft is perfect verdeeld (en daarmee is de druk dus ook goed verdeeld), en het voelt volgens hem niet als iets vervelends maar juist heel prettig.

Materiaal

Verder kun je voor je aanschaf letten op het materiaal, het merk en de prijs. De Litollo deken is gemaakt van bamboevezels. Dat is fijn want daardoor blijft het lekker koel. Ik was namelijk bang dat zo’n deken, die natuurlijk al zwaar is, extra warm en klam zou aanvoelen. Dat is niet zo. De stof ademt en absorbeert goed waardoor de deken niet alleen in de winter, maar ook bij warmer weer gebruikt kan worden. Je kunt los ook hoezen kopen voor je deken.

Waarom zou je een verzwaringsdeken gebruiken?

Verzwaringsdekens zijn fijn voor kinderen en volwassenen die gestrest of angstig zijn, of simpelweg niet lekker slapen. De druk van zo’n deken zorgt ervoor dat je ontspant. Zwaartedekens schijnen bovendien heel geschikt te zijn voor kinderen met ADHD, SPD en autismespectrumstoornissen. Een verzwaringsdeken verhoogt de slaaphormonen serotonine en melatonine en zorgt voor een verlaging van het stresshormoon cortisol. Met zo’n deken voel je je veilig, slaap je dieper en beter en start je de dag lekker uitgerust.

Ik had gelezen dat sommige mensen even nodig hebben om er gewend aan te raken. Mijn zoon was al vanaf dag een blij ermee, dus ik denk dat het per persoon verschilt.

Litollo verzwaringsdeken

Goede ervaring

De verhouding prijs-kwaliteit van de Litollo verzwaringsdeken die we getest hebben was verrassend goed en mijn zoon is heel tevreden ermee. Natuurlijk zijn er veel meer merken verzwaringsdekens, dus lees en vergelijk vooral ervaringen op sites zoals dokterfit om de juiste keuze te maken. Je kunt ook overleggen met een ergotherapeut of een zwaartedeken voor jou of je kind(eren) een goede oplossing is, die hebben er meestal ervaring mee.

Mijn zoon wil in ieder geval niet meer zonder verzwaringsdeken slapen. Hij is er binnen enkele weken enorm aan gewend en slaapt beduidend beter met dan zonder. Hij heeft me overtuigd, want ik ga er ook eentje voor mezelf aanschaffen.

Lijkt een verzwaringsdeken jou fijn?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Linda schrijft ' t op schreef:

    Ik het een verzwaringsdeken voor de wintermaanden, dan slaap ik rustiger

  2. Claire schreef:

    Wat een fijne review! Wij hebben er sinds een paar weken ook allebei één en zijn er ook super enthousiast over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.