Ga naar de inhoud
Home » Met de trein naar Ljubljana in het mooie Slovenië

Met de trein naar Ljubljana in het mooie Slovenië

met de trein naar ljubljana

Vandaag vertelt Robin ons over haar reis met de trein naar Ljubljana in Slovenië. Voor haar blog Simpelduurzaam.nl onderzoekt Robin Boelsums allerlei manieren om duurzaam te leven. Je kunt zoveel doen, maar wat maakt de meeste impact én is simpel toe te passen? Dit zoekt Robin uit, onderbouwd met cijfers en eigen ervaringen.

Duurzaam reizen

Reizen vind ik één van de allerleukste dingen om te doen. Ik kan hier wekenlang naar uitkijken en denk bij terugkomst van een reis alweer aan het plannen van de volgende. Ik ben dol op andere culturen, hoe verder het van onze eigen cultuur afstaat, hoe leuker.

Dit betekent wel dat ik graag vér reis, en dat is lastig, want ik vind duurzaam leven ook heel erg belangrijk. De impact die een vliegreis op het milieu heeft is helaas heel hoog en hoewel ik vliegen niet helemaal afzweer, probeer ik het toch steeds vaker te vermijden. Dit jaar gingen mijn vriend en ik een stuk duurzamer op reis door vrijwel alles met bus en trein te doen.

Trein naar Ljubljana

Onze reis ging helemaal naar Slovenië, en zelfs nog iets verder. Is dit te doen met openbaar vervoer? Ja zeker, het was een fantastische reis! Je reist langzamer, maar ontmoet in de trein de lokale bevolking en leuke medereizigers.

De reis

Vanaf Amsterdam duurt de reis ongeveer 18 uur. Reis je in één keer door naar Ljubljana, dan vertrek je in de middag of vroege avond en zit je een deel van de reis in de nachttrein.

Je kunt de reis ook heel goed in etappes doen, door bijvoorbeeld in München of Wenen te overnachten. Je kunt hier zelfs een paar dagen stoppen want ik kan uit ervaring vertellen dat het beide prachtige steden zijn! Ok, ik ben een klein beetje bevooroordeeld want ik heb in beide steden gewoond.

Wij kozen ervoor om een paar dagen in Wenen te verblijven. De reis naar Wenen duurde 12 uur en de reis van Wenen naar Ljubljana 6 uur. De trein naar Ljubljana kun je heel goed boeken als je in Wenen zelf bent, hoewel het niet goedkoper is dan hem online boeken.

Nachttreinen

Wij reisden per ‘normale’ trein maar een nachttrein is tegenwoordig ook een optie. De laatste paar jaar vertrokken er steeds minder nachttreinen uit Nederland. Dit jaar is hier gelukkig een omkeer in gekomen. Ideaal want je bespaart op een nacht hotel en je wordt wakker op bestemming. Vanuit Amsterdam kun je met de nachttrein met de ÖBB Nightjet onder meer rechtstreeks naar Wenen, Innsbruck en Zürich.

De EuroNight Lisinski rijdt dagelijks van München naar Zagreb en van Zürich naar Zagreb. De route gaat via Slovenië en Oostenrijk, met Ljubljana als één van de haltes. In de zomer kun je ook naar Rijeka aan de Kroatische kust reizen. Kortom, er zijn steeds meer handige (nacht)treinverbindingen.

Ljubljana stedentrip

De kosten

De prijs voor de hele rit van Nederland naar Ljubljana begint al bij €60. Kies je voor een slaapplaats in de nachttrein in plaats van een stoel, dan betaal je extra. Ook als je de reis in twee etappes doet, kom je iets hoger uit.

Tips om een goedkoop ticket te scoren is ten eerste vroeg van tevoren boeken, het liefst 2 of 3 maanden. Boek je later, dan is het niet altijd duurder maar je hebt voor de goedkope tickets minder keus en moet dan misschien vaak overstappen of lang wachten. De tweede tip voor het boeken is om gebruik te maken van de Duitse treinwebsite bahn.de. De prijzen zijn hier soms net iets lager dan via de NS, maar de belangrijkste reden voor mij om hier te boeken is omdat de website heel overzichtelijk is en de prijzen meestal bekend zijn. Bij de NS moet je vaak bellen om de prijs te weten te komen.

Bezoek Ljubljana

Ben je nog niet in Slovenië geweest, ga er dan zeker naartoe! Het is een prachtig land en het wordt steeds toeristischer dus ga erheen nu het nog wat minder druk is.

Modern Ljubljana

Ljubljana is een kleine, moderne stad. De bevolking is ontzettend vriendelijk en spreekt heel goed Engels. Ga je naar Ljubljana, breng dan zeker een bezoekje aan de markt, het kasteel (waar je met een kabeltrein naartoe kan) en wandel langs de prachtige grachten. Er zijn heel veel leuke winkeltjes te vinden in Ljubljana, met designartikelen, vintage kleding of originele sieraden.

In de stad vind je ook de kunstenaarswijk Metelkova, net buiten het centrum gelegen. Street art, graffiti en alternatieve concerten zijn hier te vinden. Wij hadden het geluk daar op onze eerste dag al een tof concert te kunnen bezoeken!

dagtrip vanaf Ljubljana

Omgeving van Ljubljana

Omdat de stad zelf niet zo groot is, 280.000 inwoners, heb je aan een dag of twee genoeg. Gelukkig is er in de rest van Slovenië ook genoeg te zien. Omdat Slovenië zo klein is, kun je bijna alles als dagtocht vanuit Ljubljana doen, als je dat zou willen. Je kunt ook met de bus of trein rondreizen, of natuurlijk voor een roadtrip Slovenië met een (huur)auto kiezen.

Slovenië staat bekend om zijn gigantische grottenstelsels. Zo heb je de prachtige Postojna (zie foto) en Skocjan grotten. De Postojna grotten zijn zó groot, dat je eerst 10 minuten met een treintje door de grotten rijdt! Vervolgens maak je nog een wandeling van 2 kilometer.

Voor meer natuur ga je naar het meer van Bled, waar je prachtige wandelingen kan maken, van een rondje rond het meer tot avontuurlijk de bergen in. Ook een omweg waard is de Vintgar kloof, uitgesleten door de rivier. Mooie kiekjes gegarandeerd!

vintgar kloof slovenië

Doorreizen na Ljubljana

Heb je de smaak van het reizen te pakken en wil je nog even door? Doen! Er is zoveel moois te ontdekken in Europa. Wij gingen zelf via Bosnië (prachtig!) naar de kust van Kroatië en vlogen terug naar Nederland. De Balkan verder ontdekken is ontzettend leuk. Hier zul je af en toe moeten kiezen voor bus in plaats van trein, maar de landen zijn zeker de moeite waard.

Wil je een rondje maken en weer terug naar Nederland met de trein, dan zou je bijvoorbeeld met de trein naar Ljubljana kunnen rijden en dan via Boedapest, Praag of Berlijn terug kunnen reizen.

Reis jij vaak met de trein?

5 reacties op “Met de trein naar Ljubljana in het mooie Slovenië”

  1. dank !! ik ben heel erg voor reizen met de trein: het mag een paar uur langer duren, maar het is zo veel leuker!!
    En behalve dat je veel duurzamer bezig bent, wordt je niet mee als vee, zo’n vliegtuig in gepropt, brr daar heb ik zo’n hekel aan

  2. Ljubljana (en de rest van Slovenië) is zeker een bezoek waard, het is een toffe stad en het land is prachtig. Wij zijn destijds zelf met de auto afgereisd naar Slovenië, maar de trein lijkt me ook een goed alternatief. Ik snap echter wel dat een vlucht zo aantrekkelijk blijft, aangezien de prijzen van een treinkaartje over het algemeen nog best hoog liggen in vergelijking tot een vlucht.

  3. Linda schrijft 't op

    Ik heb respect voor mensen die een treinreis maken van 18 uur, ik reis liever comfortabel al hoewel ik geen verre reizen meer maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »