Movies Revisited: Borgman (2013)

Welkom bij een nieuwe Movies Revisited. Ik ben Tattoo en ik deel hier elke maand een nieuw artikel over een ‘oudere’ film. Deze keer wil ik het met jullie hebben over de duistere psychologische thriller Borgman van de Nederlandse regisseur/acteur Alex van Warmerdam. Twee jaartjes geleden zag ik de film Nr. 10 in de bioscoop, ook van Alex van Warmerdam. Ik was meteen erg enthousiast. Inmiddels heb ik veel van z’n werk gezien en ik vind hem een geweldige regisseur. Toen ik Borgman, die zijn bekendste film is, voor het eerst zag heb ik hem die week nog twee keer gekeken!

Waar gaat Borgman over?

De film gaat over een man genaamd Borgman die moet vluchten uit z’n ondergrondse huisje, en bij een rijke familie onderdak vindt. Vanaf dat moment neemt het verhaal een duistere wending maar ik zal niks spoilen. Het is een stille, ongemakkelijke film met een unieke stijl. Ik noemde het net een psychologische thriller en dat is het zeker, maar tegelijk valt Borman ook onder een zwarte komedie.

Net zoals bij Warmerdam’s andere films wordt er op een subtiele manier een nare sfeer gecreëerd. Ik heb eigenlijk de hele tijd niet door hoe naar het is totdat ik plotseling merk hoe gestrest ik ben tegen het eind van de film aan. De sfeer en de spanning worden zo subtiel opgebouwd. Borgman is een ontzettend vage film maar niet zo absurdistisch dat je de antwoorden niet kan vinden, want dat vind ik altijd een beetje slap schrijfwerk. Máár het is soms randje hoor, alleen vrees ik dat ik soms ook gewoon niet slim genoeg ben om alle elementen en boodschappen in deze film te ontrafelen… Maar goed, dat maakt dus niet uit aangezien de film zo enorm intrigerend en origineel is. Daarbij acteren alle acteurs erg goed (onder meer Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Alex van Warmerdam zelf).

film Borgman

Geheel eigen visie

Lang niet alles in Borgman is mijn stijl, maar het feit dat ik de film alsnog zo kan waarderen, is alleen maar goed. Iets wat trouwens wel mijn stijl is, is de combinatie van realisme en surrealisme. Daar houd ik altijd van. Ook worden er belangrijke onderwerpen aangekaart en kun je met je medekijkers lekker lang napraten over wat alle symbooltjes en uitspraken in de film nou betekenden. Een groot deel van die symbooltjes hebben te maken met religie, een onderwerp dat ik altijd interessant vind, en al helemaal Warmerdarms visie daarop.

Jeetje, ik word eigenlijk weer helemaal enthousiast terwijl ik dit schrijf, misschien kijk ik hem nogmaals deze week! Laat me vooral weten wat jullie van Borgman vinden, of wat jullie denken dat jullie gaan vinden of van de andere films van Alex van Warmerdam.. Mag allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »