Movies Revisited: Borgman (2013)

alex van warmerdam

Welkom bij een nieuwe Movies Revisited! Ik ben Tattoo en ik deel hier elke maand een nieuw artikel over een ‘oudere’ film. Deze keer wil ik het met jullie hebben over de duistere psychologische thriller Borgman van de Nederlandse regisseur/acteur Alex van Warmerdam. Twee jaartjes geleden zag ik de film Nr. 10 in de bioscoop, ook van Alex van Warmerdam. Ik was meteen erg enthousiast, inmiddels heb ik veel van z’n werk gezien en ik vind hem een geweldige regisseur. Toen ik Borgman, die zijn bekendste film is, voor het eerst zag heb ik hem die week nog twee keer gekeken…

Waar gaat Borgman over?

De film gaat over een man genaamd Borgman die moet vluchten uit z’n ondergrondse huisje, en bij een rijke familie onderdak vindt. Vanaf dat moment neemt het verhaal een duistere wending, maar aangezien het zo een absurde film is wil ik verder niet teveel spoilen. Het is een stille, ongemakkelijke film met een unieke stijl. Ik noemde het net een psychologische thriller en dat is het zeker, maar tegelijk valt Borman ook onder het genre zwarte komedie.

Net zoals bij Warmerdam’s andere films wordt er op een subtiele manier een nare sfeer gecreëerd. Je hebt eigenlijk de hele tijd niet door hoe naar die is totdat je plotseling merkt hoe gestrest je bent tegen het eind van de film aan. Borgman is een ontzettend vage film maar niet zó vreemd dat je de antwoorden niet kan vinden, want dat vind ik altijd een beetje slap schrijfwerk. Máár het is soms randje hoor, alleen vrees ik dat ik soms ook gewoon niet slim genoeg ben om alle elementen en boodschappen in deze film te ontrafelen… Maar goed, dat maakt dus niet uit aangezien de film zo enorm intrigerend en origineel is. Daarbij is het acteerwerk erg mooi (onder meer Hadewych Minis, Jan Bijvoet en Alex van Warmerdam zelf).

film Borgman

Geheel eigen visie

Lang niet alles in Borgman is mijn stijl, maar het feit dat ik de film alsnog zo kan waarderen, is alleen maar goed. Iets wat trouwens wel mijn stijl is, is de combinatie van realisme en surrealisme. Één van de beste kwaliteiten die een filmmaker namelijk kan hebben volgens mijn mening is dat die openstaat voor meerdere stijlen. Ook worden er belangrijke onderwerpen aangekaart en kun je met je medekijkers lekker lang napraten over wat alle symbooltjes en uitspraken in de film nou betekenden. Een groot deel van die symbooltjes hebben te maken met religie, een onderwerp dat ik altijd interessant vind, en al helemaal Warmerdarms visie daarop.

Jeetje, ik word eigenlijk weer helemaal enthousiast terwijl ik dit schrijf, misschien kijk ik hem wel nogmaals deze week. Laat me vooral weten wat jullie van Borgman vinden, of wat jullie denken dat jullie gaan vinden of van de andere films van Alex van Warmerdam.. Mag allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »