Ga naar de inhoud
Home » Movies Revisited: Twilight (2008)

Movies Revisited: Twilight (2008)

twilight op halloween

Welkom bij een nieuwe Movies Revisited. Ik ben Tattoo en ik deel hier elke maand mijn mening over een ‘oudere’ film. Het is oktober, spooky season! Enge filmpies kijken dus, maar ikzelf vermijd liever de echt bloedstollende horror. Om hiervoor een alternatief te bieden voor mijn mede-angsthazen, revisit ik vandaag een wat gezelligere Halloween watch, namelijk Twilight. Het verhaal is gebaseerd op het eerste deel van de gelijknamige boekenserie van de Amerikaanse jeugdboekenschrijfster Stephenie Meyer. De fantasyfilm werd na het grote succes in 2008 al snel gezien als een moderne cultklassieker. Terecht ook!

Liefde en vampieren

Twilight gaat over Bella Swan (woohoo Kristen Stewart), een 17-jarige meid die naar haar vader in Forks verhuist, nadat haar moeder besluit te gaan reizen met Bella’s stiefvader. Hier ontmoet ze Edward Cullen (Robert Pattinson), en komt ze erachter dat Edward wellicht een vampier is. De twee voelen duidelijk iets voor elkaar. Verder ontmoet ze allerlei nieuwe vrienden in Forks. Jacob Black bijvoorbeeld, die eigenlijk een jeugdvriend van Bella is, en die ook iets voor haar voelt.

Muziek en regie

Ik denk dat Twilight tot nu toe m’n belangrijkste revisit is, aangezien de meeste mensen in mijn omgeving de film alleen hebben bekeken rond de tijd dat die uitkwam. Maar Twilight valt juist nu veel meer te waarderen na al die tijd, met een ironische kijk erop. En soms heel stiekem ook met een niet ironische kijk, aangezien er naar mijn mening niks mis is met de regie van Catherine Hardwicke. Af en toe absurd, maar het is niet te vergeten dat Catherine eerder Thirteen heeft geregisseerd. De interessante visie uit Thirteen, inclusief leuke blauwgroene kleurtjes en een goede muzieksmaak valt terug te zien in Twilight. Pfff, niks kan tippen aan de soundtrack van Twilight: Linkin Park, Muse, Robert Pattinson zélf etc…. Er zijn nog vier (!) andere delen van Twilight: New Moon (2009), Eclipse (2010), Breaking Dawn – part 1 (2011), Breaking Dawn – part 2 (2012). Samen worden alle delen The Twilight Saga genoemd, maar die delen zijn niet geregisseerd door Catherine. Ondanks dat ze ook entertaining zijn, vind ik ze iets minder (maar ik vind ze misschien ook gewoon een beetje te eng…)

film twilight 2008

Kijken, herkijken, repeat

Al in al is Twilight denk ik de meest rewatchable film die ik ooit heb gezien. Wacht, ik ga nú naar m’n Letterboxd om even te checken hoe vaak ik hem vorig jaar heb gezien, want volgens mij is het echt een schandalig aantal…Oei, ik heb hem in 2022 negen keer gezien. Niet doorvertellen ajb. Wil je dus een film kijken met vrienden voor halloween en heb je geen zin in heftige horror, dan lijkt Twilight mij de beste keuze. Ja, zelfs als je hem al een miljoen keer hebt gezien. En anders, dan kun je mijn lijst met tien goede horrorfilms nog even doornemen.

Dag lieve lezers, en tot de volgende movies revisited…#teamjacob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »