welkom GIF

Naar GIF! in Naturalis met de kids

De tentoonstelling GIF leek mij het perfecte uitje omdat de kleinste man al een hele tijd in de ban is van Freek Vonk (en bedankt Albert Heijn). Hij heeft alle spaarboeken vol en is erg bezig met dieren. Vooral slangen vind hij intrigerend. Daar wilde hij dan ook een spreekbeurt over houden op school dus een bezoekje naar Naturalis was heel geschikt.
ratelslang
Texaanse ratelslang (c) Marten van Dijl/Naturalis
GIF in naturalis
Naar GIF!

Levende dieren

Tot en met 2 september is deze tentoonstelling te zien in het pesthuis/entreegebouw van Naturalis. De rest van het museum is gesloten wegens verbouwing (opent weer in 2019). Bij GIF! zijn tientallen levende, giftige dieren en planten te zien. In veertien terraria zijn levende dieren te zien, naast de natuurhistorische collectie van Naturalis, van adders en vogelspinnen tot blauwe pijlgifkikkers en rotsspleetschorpioenen.
naturalis

Activiteiten voor kids

Mijn zoontje vond GIF! geweldig. Vooral de levende dieren vond hij gaaf maar ook alle ‘spelletjes’ en andere interactieve doe-activiteiten zorgden voor een geslaagd bezoek. Bij de kassa krijg je een speurspel, dat is wel leuk voor de kleintjes om te doen. De kleine man vond het tof om een slangenhuid te voelen en je kon ook gif bekijken onder een microscoop.

educatief GIF

freek vonk

Hij was ook erg onder de indruk van de koningscobra (Freeks favoriet ;)). Er was ook een soort van quiz dat je bij kon wonen maar die vonden we eerlijk gezegd best suf haha. Die is vind ik vooral leuk voor echte kleintjes.

educatief

Er hangen op verschillende plekken schermen waarop ‘Naturalis-onderzoeker dr. Freek Vonk’ himself interessante weetjes vertelt en van alles uitlegt. Zo blijkt een onschuldige plant allesbehalve onschuldig, ook paddestoelen kunnen behoorlijk giftig uit de hoek komen én de …slak is een echte killer. Wist je dat er bijna 100 000 dieren zijn op aarde die gif produceren?
interactief gif
slang gif
Ongemerkt leer je best veel tijdens zo’n bezoek moet ik zeggen! Waarom zijn sommige planten en dieren giftig? Hoe werkt gif? Wat is het nut van gif en waarom is het zo belangrijk om gif te onderzoeken? Dit zijn enkele van de vragen die bij deze tentoonstelling beantwoord worden. Gif doodt namelijk, dat wisten we allemaal wel, maar je kunt met gif ook medicijnen maken om bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of diabetes te behandelen.
freek vonk
naturalis slang
Leren met dieren (c) Th. Hubin/Naturalis

Zoals gezegd was ik er met de kleine man maar ook met tienerdochter dus we waren met drie leeftijdsgroepen vertegenwoordigd 😉 en we vonden de tentoonstelling allemaal een leuke ervaring. Zeker een aanrader. En als je in Leiden bent, raad ik je ook een bezoekje aan bij Hortus botanicus Leiden.

Ben jij wel eens bij Naturalis geweest?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Wat eens super goede tip is dit, mijn kinderen zullen dit helemaal te gek vinden en ik heb al eerder gezegd, ik wil wel eens heen en jij hebt me dat duwtje nu gegeven 😉

  2. Naturalis is een geweldig museum ! omdat het voor ons, zeg maar om de hoek is, ben ik er met zoonlief meermaals geweest. Altijd kassucces

  3. Marjolein de Jong schreef:

    Heb er inderdaad al veel over gehoord…nog nooit geweest….wie weet in de toekomst!

  4. Leuk en leerzaam uitje, dat is altijd goed! Ik ben nog nooit in Naturalis geweest, lijkt me wel erg leuk om eens te bezoeken.

  5. Ik ga eigenlijk nooit naar dierentuinen o.i.d. i.v.m. de opgesloten dieren, is niet mijn ding. Ik kan me voorstellen dat kinderen dit fantastisch vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.