Trixie Mattel documentaire
| |

Trixie Mattel: Moving Parts

Drag vind ik persoonlijk één van de mooiste kunstvormen. Er is veel talent voor nodig, het brengt mensen lol en brengt mensen bij elkaar. Helaas is het wel duidelijk dat vandaag de dag de kunst van drag nog niet door iedereen wordt geaccepteerd, laat staan gewaardeerd, en dat zichtbaarheid voor queer mensen hard nodig is. Naast wat iconische queens zoals Divine of Bianca Del Rio, is Trixie Mattel momenteel één van de de grootste dragqueens die de wereld kent. In 2019 is er een documentaire over haar en haar tijd rondom haar deelname aan RuPaul’s Drag Race: All Stars uitgebracht. Ook vertelt ze in de docu Trixie Mattel: Moving Parts over haar verleden, haar leven en haar werk. We zien de Amerikaanse dragqueen en televisiepersoonlijkheid tijdens shows en maken meerdere interacties met fans mee, en van buiten leek de periode rondom All Stars dan ook alleen maar leuk. In de docu krijgen we daarentegen te zien dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn was.

Wie is Trixie Mattel

Brian Michael Firkus, beter bekend onder de artiestennaam Trixie Mattel, is op 23 augustus 1989 geboren in Milwaukee, Wisconsin. Een groot deel van Trixie’s carrière draait om komedie, en ondanks dat ze vaak duistere onderwerpen verwerkt in haar grappen krijgt het publiek vooral de luchtige kant te zien. In Moving Parts krijgt de kijker ook daarin een andere kant van Trixie te zien.

Trixie stamt af van de Ojibweg, een volk van inheemse Amerikanen. De queen had een lastige jeugd, gekenmerkt door alcoholisme, misbruik en een nare stiefvader. De naam Trixie komt uit die tijd. Wanneer Firkus volgens stiefpa vrouwelijk deed, noemde hij hem Trixie. Later gebruikte Firkus deze naam als artiestennaam. Mattel komt natuurlijk van het merk dat Barbie bedacht. In 2015 deed Trixie Mattel mee in seizoen 7 van RuPaul’s Drag Race. Violet Chachki won dat seizoen. In 2018 deed ze mee met RuPaul’s 3e Drag Race: All Stars (pas op, spoiler!), deze won ze.

documentaire drag queen

Zware onderwerpen

In Moving Parts wordt ook aandacht besteed aan Trixie’s vriendschap met Katya Zamolodchikova. Katya is haar beste vriendin, mede dragqueen en co-star met wie ze toen praktisch haar hele carrière deelde. Momenteel zijn ze net als toen de sterren van het komische programma UNHhhh. Alleen ging het in die tijd erg slecht met Katya die te kampen had met haar drugsverslaving. Ze is toen naar rehab gegaan, en ik was verbaasd om te zien hoe open er werd gesproken over Katya’s moeilijkheden en hoe daarop gereageerd werd.

Aan de ene kant is het natuurlijk best zwaar als er onderwerpen zoals mentale gezondheid besproken worden, maar aan de andere kant werd ik er echt ontzettend blij van dat daar ruimte voor is gemaakt in Moving Parts en zeker ook over de manier waarop dat gedaan is. Het gaat nu overigens een miljoen keer beter met Katya, en zij en Trixie zijn weer hartsvriendinnen. Ze schreven samen een boek in 2020: Trixie and Katya’s Guide to Modern Womanhood.

Kijken of niet kijken

Trixie Mattel: Moving Parts is een aanrader als je meer wilt weten over de wereld van drag. Het is een bitterzoete documentaire, waarbij je niet alleen de leuke kanten maar ook de moeilijke momenten ziet. Toch heb ik ook veel gegiegeld om Trixie’s aparte humor en haar geweldige gevoel voor mode. Ooohhh en de muziek! Trixie heeft ook een muziekcarrière als singer-songwriter (zowel onder de naam Trixie Mattel als onder de naam Brian Firkus). Ze bespeelt onder meer de autoharp, prachtig is dat. De documentaire zit verder gewoon hartstikke goed in elkaar. Eenvoudig, dat wel, maar er was dan ook niets meer nodig dan wat er nu is neergezet.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.