filmrecensie Miller's Girl
|

Miller’s Girl | Pretentieus drama over de relatie tussen student en docent

Miller’s Girl draait nu in de bioscoop, de meest recente film in een lange reeks films over jonge meisjes en oudere mannen. De ene keer verleidt de man het meisje, een andere keer het meisje de man, altijd is er een scheve machtsverhouding en meestal eindigt het slecht voor minstens één van de twee. Regisseur Jade Halley Bartlett probeert hier een origineel draai aan te geven maar tevergeefs.

Wednesday met sigaret

In Miller’s Girl raakt Jonathan Miller (Martin Freeman) onder de indruk van het schrijftalent van zijn studente Cairo Sweet (Jenna Ortega). Wanneer blijkt dat Cairo zijn boek heeft gelezen, wordt zijn ego ook nog eens gestreeld. Sterker nog, ze kan een heel stuk uit dat boek citeren. De liefde van de man gaat door zijn ego blijkbaar, want de grenzen tussen leraar en leerling lijken al snel te vervagen tussen de twee. Ze praten soms na de les na over literatuur en roken weleens een sigaretje samen. De spanning is voelbaar, er is iets van verlangen of aantrekkingskracht, of zit dat in Cairo’s hoofd?

Regisseur Jade Halley Bartlett speelt de kaart van de onbetrouwbare verteller. Het is namelijk zo dat we als kijker aangewezen zijn op Cairo’s versie van het verhaal. Leuk, maar niet in combinatie met pretentieuze dialogen, ellenlange voice-overs, onlogische random close-ups en pseudo-intellectuele erotische verwijzingen. Last but not least, zowel Freeman als Ortega overtuigen niet. En dat terwijl ik Freeman echt een goede acteur vind, maar de chemie mist volledig tussen de twee. En Ortega is gewoon Wednesday met een sigaret in d’r mond.

Wie is de slachtoffer

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, vond ik Miller’s Girl bar slecht. Ik durf zelfs te zeggen één van de slechtste films die ik de laatste vijf jaar heb gezien. Steek die maar in je zak. Zelfs de insteek/boodschap vind ik zwak. Het idee is dat de slachtoffer niet altijd de slachtoffer is, de schurk niet altijd de schurk, dat het niet zwart-wit is maar grijs gebied. Maar dat is toch helemaal niet origineel of nieuw qua insteek?

Het verhaal speelt zich af in Tennessee en er is gekozen voor een soort van Gotisch ondertoon, wat in mijn ogen het enige element is dat enigszins interessant is. Het voegt namelijk een wat mystieke sfeer aan het geheel en het is nou eenmaal een mooie omgeving. Het spookachtige is wel sfeervol. Maar dat is het dan ook.

Miller's Girl

Vijf andere films over jonge meiden en oudere mannen

In Miller’s Girl wordt binnen het eerste kwartier al specifiek benadrukt dat Cairo Sweet (wat een naam ook…) 18 jaar oud is. Ok, ze is dus meerderjarig. Maakt dat de situatie daardoor meer acceptabel? Verder draagt ze korte rokjes, rookt ze sigaretten en daagt ze d’r docent uit. Maakt dat haar minder slachtoffer? Ik heb in Miller’s Girl niks nieuws gezien in vergelijking tot de vele films rondom datzelfde onderwerp.

Om er even een paar te noemen:

Lolita

Lolita is toch wel de bekendste pedo-film. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Vladimir Nabokov uit 1955. De eerste verfilming was Stanley Kubrick’s Lolita uit 1962. De tweede uit 1997 werd geregisseerd door Adrian Lyne. Zowel het boek als de films waren enorm omstreden en werden in meerdere landen gecensureerd. Het verhaal gaat over een man (Jeremy Irons) die trouwt met een vrouw waar hij niet van houdt, alleen maar om dichterbij haar tienerdochter te kunnen komen.

American Beauty

De 40-nogwat Lester Burnham (Kevin Spacey) zit in een midlifecrisis. Hij leidt zo’n typisch saai leven: liefdeloos huwelijk, tienerdochter die hem niet spreekt, saaie baan, geen uitdaging whatsoever. En dan ontmoet hij de vriendin van zijn dochter, een mooie blonde cheerleader die met hem flirt die allerlei gevoelens bij hem losmaakt die hij al lange tijd niet ervaren had. American Beauty won maar liefst vijf Oscars. In de film waren meerdere verwijzingen naar Lolita.

The Diary of a Teenage Girl

In deze film krijgt de onzekere 15-jarige Minnie een verhouding met het vriendje van haar moeder, gespeeld door Alexander Skarsgård. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de onbetrouwbare verteller.

diary of a teenage girl

The Crush

In The Crush, uit 1993, wordt een 14-jarig meisje verliefd op een journalist van twee keer haar leeftijd. Het loopt uit de hand wanneer blijkt dat het niet wederzijds is. Adrienne wordt gespeeld door Alicia Silverstone. Schrijver en regisseur Alan Shapiro liet zich inspireren door iets wat hemzelf was overkomen en werd voor de rechter gedaagd door ‘het echte meisje’ en haar ouders.

Submission

Submission is niet zo’n hele bekende film uit 2017 en is best vergelijkbaar met Miller’s Girl waarbij een docent zich ook weer laat meeslepen in de erotische literatuur van zijn studente. De vergelijkingen stoppen niet daar, maar meer wil ik niet spoilen. Stanley Tucci speelt de leraar en Addison Timlin de studente.

Srsck-score Miller’s Girl: ★

VS, 2024. Psychologische thriller van Jade Halley Bartlett met Martin Freeman, Jenna Ortega en Dagmara Domińczyk.

De film Miller’s Girl is nu te zien in de bioscoop.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.