beautiful boy
|

Recensie Beautiful Boy

Met twee grote Timothée Chalamet tienerfans in huis, (sinds ze hem hebben ontmoet is het al helemaal gekkenhuis) moeten we alle films zien waar hij in speelt. Zo ook de film Beautiful Boy die net een weekje uit is op DVD en Blu-ray. Ik geef toe, Chalamet deed het weer fantastisch maar wat een dramatische bedoening was dat. Ook nog eens waargebeurd – dan kun je je moeilijk verstoppen achter dingen als happy endings en ver-van-mijn-bed-shows.

Het verhaal

Beautiful Boy is een verfilming van het boek van de vader. De vader in kwestie is journalist David Sheff (gespeeld door Steve Carell) die heel close is met zijn tienerzoon Nic (Timothée Chalamet). Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld in. Hij doet, naar zijn gevoel, al het mogelijke om er te zijn voor zijn zoon en hem van zijn verslaving af te helpen. Niets lijkt te helpen. Nic probeert alle drugs die je maar kunt bedenken uit maar het gaat pas echt helemaal mis wanneer hij verslaafd raakt aan meth(amphetamine). Hij zakt steeds verder in de ellende en isoleert zich compleet.

Dit alles heeft een behoorlijke impact op het gezin. Het zorgt voor spanningen tussen de (gescheiden) moeder en de vader, maar ook in huis bij zijn vader, stiefmoeder, klein broertje en klein zusje terwijl het eerst een grote gelukkige familie was. Nic raakt steeds verder vervreemd van zijn familie. Hij komt beloftes niet na, vervalt in oude gewoontes, gaat zelfs zo ver dat hij een paar luttele dollars uit de spaarpot van zijn broertje steelt. Zullen we het beestje bij de naam noemen? Nic is een junk en het lukt niemand om hem te helpen. Het is één grote brok ellende.

review beautiful boy

Meth is nu nog een groot probleem in de VS

Nic is slechts een voorbeeld, één van de velen, want vooral in de VS is meth onder jongeren echt een heel groot en actueel probleem.

Misschien dat dit verhaal ook extra succes heeft gehad (het boek was heel groot in de VS, Nic en David mochten naar Oprah en dat alles) omdat het gaat om een talentvolle slimme jongen die uit een ‘goed gezin’ komt met een redelijk bekende pa (hij schreef o.a voor de New York Times en Rolling Stones en heeft vroeger bijv. John Lennon geïnterviewd) die journalist is waardoor het een groot Amerikaans publiek aansprak. Onder het mom van ‘het had mijn kind kunnen zijn’.

https://www.youtube.com/watch?v=_EYtYhOP6G4

Achter de schermen

Beautiful Boy is het Engelstalig debuut van regisseur Felix van Groeningen, bekend van The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen. Ik las ergens dat zowel hij als Timothée Chalamet veel contact hebben gehad met David en Nic vóór en tijdens de opnames. Van Groeningen heeft schijnbaar zelfs in het ouderlijk huis van Nic gelogeerd.

Dat zal ongetwijfeld hebben geholpen bij het overbrengen van alle wisselende en gemengde emoties die door de film heen allemaal de revue passeren. Het is een bijzonder intiem maar erg tragisch portret geworden. Steve Carell is overtuigend als de vader die enorm veel van zijn zoon houdt, onvoorwaardelijk, maar op een gegeven moment de hoop echt opgeeft.

Ik las wel dat Nic in het echt er op het laatst echt enorm slecht aan toe was, dat hij dakloos was en zelfs een tijdje in de prostitutie terecht kwam. Dat zie je niet in de film. Het blijft al met al vrij netjes, maar ik vond het zo al heftig genoeg. Hier kun je een interessant stuk lezen over de overeenkomsten en verschillen tussen de film en het echte verhaal.

Mijn mening

Beautiful Boy is een goede ontroerende film waarbij je een doosje tissues bij de hand moet houden. Niet dé beste film ooit, nee, het is een vrij trage film zonder hoogstandjes of wat dan ook. Een intiem portret, bijna voyeuristisch, dat ontroert omdat het een waargebeurd verhaal is en omdat je als kijker weet dat terwijl jij kijkt, dit ergens nu ook gebeurt. Dat het een wezenlijk probleem is. Die hopeloosheid is naar, de pijn is voelbaar.

Ik denk dat het een goede film is voor (de wat oudere) tieners. Kan me niet voorstellen dat je na het kijken hiervan nog aan methamphetamine zou beginnen. Adviesleeftijd is overigens 16 jaar.

Hoe gaat het met Nic?

Nic is nu 36 jaar oud, getrouwd met ‘actrice’ Jette Newell en al acht jaar drugvrij. Gaat goed dus! Hij heeft twee boeken geschreven over het leven met een verslaving. Wat dat betreft zijn de boeken van vader en zoon wel heel fijn om te lezen voor mensen die in die situatie verkeren denk ik. Je kunt namelijk dezelfde situatie vanuit de twee perspectieven bekijken en proberen te begrijpen. Dat is natuurlijk wel zeldzaam.

Verder schrijft hij ook voor televisie e.d. Hij heeft o.a twee afleveringen geschreven voor die verschrikkelijke serie 13 reasons why op Netflix. Nog steeds niet de meest vrolijke positieve jongen dus.

Algemene info

Lengte: 112 minuten
Consumentenadviesprijs DVD: € 16,99 / Blu-ray: € 17,99

 

Vergelijkbare berichten

29 reacties

 1. Lijkt me een hele interessante film! En zo bizar dat dit inderdaad gewoon overal op de wereld gebeurt. Hoop het met mijn kindjes echt nooit mee te maken!

 2. Het lijkt me een hele mooie film. Ik ken de acteurs niet, maar dat vind ik nooit een probleem. het is natuurlijk een onderwerp wat altijd in de buurt kan liggen en toch veel voorkomt.

 3. Felix van Groeningen is echt een topper, ik vind zijn films altijd zo ontroerend. Deze moet ik echter nog bekijken!

 4. Toevallig had een collega het laatst ook over deze film, dus ik ga even kijken of ik hem kan downloaden voor het weekend.

 5. goed om te lezen dat het goed gaat met hem. Deze film zal ik niet zo snel gaan zien denk ik want ik zit de hele tijd dan te janken ben ik bang

 6. Ik ken deze film niet. Maar mijn interesse in het boek is wel gewekt.
  Ik heb vaker dat de boeken mij meer aanspreken dan de film.

 7. Klinkt niet helemaal als mijn soort film maar volgens mij is hij zeker niet slecht! Het is zeker een interessant thema om met je oudere tieners te kijken! 🙂

 8. Lijkt me een leuke film! De boeken lijken me ook leuk, dit is wel het soort wat mij heel erg aantrekt altijd

 9. Dit is zo’n type film die ik na afloop ga opzoeken en mezelf dan verlies in wikipedia om alles en iedereen op te zoeken.

 10. Je hebt mijn aandacht getrokken, deze film gaat op mijn kijk lijstje! Ik ben een groot fan van waargebeurde verhalen en denk hier ook wel het een en ander van te kunnen leren!

 11. ingrid schreef:

  het lijkt me een hele interessante film . wel jammer dat die wat traag is. dan haak ik snel af ben ik bang

 12. Het lijkt mij een prachtige film maar heb hem nog niet gekeken omdat het te dichtbij komt.
  Mijn jongste (adoptie) kinderen zijn meth verslaafd geboren en ik zie dus dagelijks wat het aanricht.

 13. Tja ik ben thuis wel de enige die altijd moet huilen met zo’n films en daar word ik vaak mee geplaagd 🙂

 14. Ik heb al veel over deze film gehoord, maar ben er nog niet aan toe gekomen om hem te gaan zien. Hij staat zeker op mijn wishlist

 15. Ik kende deze film nog niet. Bizar dat meth nog steeds een heel groot probleem vormt in de VS. Hoop het met mijn kind in ieder geval nooit mee te maken… Deze gaat op m’n watch list!

 16. Mieke | Miek's Mind schreef:

  Ik ken de film nog niet, heb er ook nog niet eerder van gehoord maar het heeft mijn interesse wel gewekt

 17. Jouvence.nl schreef:

  Lijkt me een erg interessante film om te kijken!

 18. Een heftige film lijkt me! Ik weet niet zo goed of het iets voor mij zou zijn.

 19. Eigenlijk word ik wel blij als er boeken/films of in ieder geval voorbeelden komen van dit soort verhalen waarbij wel sprake is/was van een stabiele basis. Om zo inderdaad te laten zien dat, alhoewel de kans minder is, het iedereen kan overkomen. En dat zorgt weer voor meer begrip.

  Deze film ken ik niet. Wel The Broken Circle Breakdown. Eén van mijn favo films (én de beste soundtrack want jeeeej… bluegrass). Heb je die overigens gezien? Aanrader. Heb die aangeraden aan een goede vriend van me, een Amerikaanse filmmaker. Juist omdat de film niet zo perfect ‘veramerikaanst’ was. Hij vond het ook mooi rauw en puur en daardoor erg verfrissend. Maar ik heb het idee dat deze film dat minder heeft.

  1. Ja precies, de boodschap van het kan iedereen overkomen is extra sterk weergegeven in deze film. The Broken Circle Breakdown niet gezien nee. Deze film heeft dat Amerikaanse ook minder maar het zit er, ondanks de Belgische filmmaker, alsnog wel in.

 20. Ik sla deze even over vanwege het feit dat je er tissues voor nodig hebt. Ik wil even niets zien waarvan ik moet huilen : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.