Dag van het Gescheiden Kind

Op 26 mei is het de Dag van het gescheiden kind. Het idee achter deze ‘nieuwe’ dag is om kinderen die met een scheiding te maken hebben een stem te geven. Op de Dag van het gescheiden kind krijgen kinderen de gelegenheid om het op hun eigen manier te uiten en te delen met andere kinderen of met hun ouders. Dat kan dit jaar in de vorm van een rap. In muziek is namelijk alles geoorloofd. Je hoeft geen rekening te houden met de verwachtingen van anderen. Een mooi initiatief als je het mij vraagt!

scheiden

Tegenwoordig lijkt alles wel een dag te hebben: de dag van de donut, de dag van de platenzaak (really?!), Star Wars-dag en de dag van de grap…. Daardoor vallen de dagen die echt een betekenis hebben weg. Zonde vind ik dat. In april is er bijvoorbeeld ook de Dag tegen pesten (19/4) en in mei de Dag van de persvrijheid (3/5). In september was er al de Dag van de Scheiding en nu dus ook de Dag van het gescheiden kind.

Alleenstaande moeder

Mijn vaste lezers weten dat ik vijf jaar geleden gescheiden ben en dat ik alleen voor mijn drie kinderen zorg. Ik vond het verschrikkelijk voor mijn kinderen toen ik ging scheiden maar dat heb ik al erg uitgebreid verteld in deze post dus ik zal maar niet in herhaling vallen.

Het is wel zo dat ik nu – met de tijd – beter kan zien dat ondanks alle goede bedoelingen en ondanks alle stappen die je als ouder neemt om je kids te ontzien, dat een scheiding ze toch zal raken. Ieder kind is anders en ze zullen er anders op reageren maar er zullen weinig kinderen helemaal happy zijn met een scheiding lijkt me. Het blijft zwaar en het is belangrijk dat een kind zich gehoord en getroost voelt. Ook is het fijn voor kids om te beseffen dat ze er niet alleen in staan. Daarom vind ik initiatieven als de Dag van het gescheiden kind erg goed.

Kind van gescheiden ouders

Zelf ben ik ook kind van gescheiden ouders (en ik hoor mezelf nog zeggen: “mij gebeurt het niet, ik ga nooit scheiden”). Ik groeide op in de oorlog en dacht geen last te hebben van de scheiding want mijn vader was überhaupt weinig thuis en mijn moeder was heel tof 😉 maar toch miste ik een vader en een familie terwijl ik opgroeide.

Ik schreef als kind al veel en vaak. Over van alles, veel fictieve korte verhalen, gedichten maar ook over de goede dingen en de slechte dingen in mijn leven. Met de scheiding had ik dus een uitlaatklep. Ik kan me juist daarom voorstellen dat een uitlaatklep voor veel kids nodig is. Maar niet voor alle kinderen is het zo natuurlijk of vanzelfsprekend dus is een beetje hulp om het te uiten of herkenning van ‘lotgenoten’ denk ik wel erg welkom.

kinderboek scheiden
Stukje uit het boek Heks en Tovenaar, een kinderboek over scheiden

Wat gebeurt er op de Dag van het gescheiden kind

Live op Radio Golfbreker, vanuit de studio in Amersfoort, zijn op 26 mei de inzendingen te horen van de kinderen die hun rap voor het grote publiek willen delen. Andere locaties zullen binnenkort volgen. Deze kinderen vormen een stem voor alle andere kinderen in Nederland. Ieder jaar zal de stem van de kinderen te horen zijn op de 26 mei. Elk jaar zal de stem op een nieuwe uiterlijke wijze worden getoond of hoorbaar worden gemaakt.

Iedere rap heeft een verhaal. Het is herkenbaar en soms is het een spiegel die je wordt voorgehouden. In ieder geval geeft het stof tot bezinning. Van de ouders wordt niet direct verwacht dat ze iets gaan doen. Luisteren is al genoeg. Ben jij of ken jij een kind van gescheiden ouders dat ook een rap in zou willen zingen? Via deze link kun je je dan opgeven.

Meer weten? Kijk op de website van De dag van het gescheiden kind. Ben jij gescheiden of ben jij kind van gescheiden ouders? Wat vind je van dit initiatief?

Vergelijkbare berichten

13 reacties

  1. Heel goed om kinderen van gescheiden ouders een stem te geven, al hoop ik dat ze vaker gehoord worden dan alleen deze dag! Sommige dagen zijn gewoon hilarisch, maar anderen heel serieus en het is sowieso goed om er aandacht aan te geven.

  2. Goh, ik wist niet dat daar ook al een dag voor was. Op zich mooi, maar ik word stiekem ook wel eens een beetje moe voor al die ‘dagen van’….

  3. Het is voor mij heel erg een ver-van-m’n-bed-show want mijn ouders zijn al 40 jaar gelukkig getrouwd. De ouders van mijn vriend ook, dus we hebben heel andere voorbeelden dan wat veel kinderen meemaken. Ik denk dat het wel goed is dat zo’n dag in het leven is geroepen om er aandacht aan te geven. Het is en blijft lastig voor ouders en kinderen lijkt me.

  4. Nooit bij stil gestaan, omdat ik zelf geen gescheiden ouders heb, maar het kan echt wel noodzakelijk zijn voor kinderen van gescheiden ouders!

  5. Ik vind erg belangrijk dat we die kinderen aandacht geven. En naar ze luisteren. Zag laatst ook een bier en piemel dag ofzo Haha

  6. Ik snap jammer genoeg niet dat er zo een dag nodig is om die kinderen te horen.. goed dat hier aandacht aan gegeven wordt. Mooi verwoord ook

  7. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 12 was. Dat hakt er behoorlijk in. Het heeft me behoorlijk wat tijd gekost om ervan te herstellen. Mooi dat er aandacht voor is.

  8. Een mooi initiatief, kende het niet. Heel stoer van de kids ook om zo hun stem te laten horen.

  9. Goed om op deze manier dit onderwerp ter sprake te brengen. Een scheiding kan een ongelooflijke impact hebben op een kind.

  10. Ik ben zelf geen kind van gescheiden ouders of zelf gescheiden, maar ken er helaas genoeg. Ik denk dat het goed is dat de kinderen zich hierin ook gehoord voelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.