Leer de Franse taal met Franse films | Clap Français
Toen ik geheel toevallig Clap Français op Instagram ontdekte, baalde ik er bijna van dat ik al Frans spreek. Wat deze dame doet, is mensen Frans leren door samen Franse films te kijken en na te bespreken. Ik vind het een geniaal concept! Ik sprak juf Marion over hoe ze op het idee kwam om Franse lessen te koppelen aan Franse films, en wat de opties zijn om online Franse lessen te volgen bij Clap Français.
Frans leren op een leuke manier
Marion is docent Frans voor anderstaligen (FLE). Daarnaast heeft ze een master behaald op het gebied van filmtechnieken en werkte ze voor een lokaal tv-station en aan verschillende filmgerelateerde projecten. Voor haar was het daarom niet meer dan logisch om films te gebruiken om de Franse taal te onderwijzen. “Toen ik in 2019 in Portugal woonde, gaf ik Franse les aan anderstaligen. Tijdens mijn lessen begon ik al snel films op te nemen en liet ik filmfragmenten aan mijn studenten zien om hen te helpen zich onder te dompelen in de Franse cultuur.”
Ze is er daarbij van overtuigd dat mensen beter leren wanneer ze plezier maken: “Ik geloof dat emoties een grote invloed hebben op ons leervermogen. Ik denk dat we ons allemaal wel een scène uit een film kunnen herinneren die ons aan het lachen of huilen heeft gemaakt. Beelden, emoties en interacties zijn krachtige middelen in het leerproces. Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen plezier hebben, ze meer geneigd zijn informatie vast te houden en gemotiveerd zijn om door te gaan met leren.”
Duolingo en Babbel
Ik was benieuwd wat een docent Frans vindt van apps zoals Duolingo. “Naar mijn mening zijn apps zoals Duolingo of Babbel geweldig voor beginners, om vertrouwd te raken met een nieuwe taal, beloond te worden door het gamification-proces en gemotiveerd te blijven in de vroege stadia van het leren, wat een grote uitdaging kan zijn. Naarmate men vordert naar een gemiddeld en gevorderd niveau, zullen er daarentegen wel meer real-life interacties nodig zijn. Een taal is in de eerste plaats een communicatiemiddel, dus men moet communiceren en dichter bij de cultuur en sociale interacties van het land komen om het volledig onder de knie te krijgen”, legt Marion uit.
Hoe werkt het?
Voordat je kunt beginnen met de Franse lessen van Clap Français, maak je de toets via de site om je niveau te bepalen. Om iets te hebben aan de lessen, zou je minimaal A2+ moeten scoren. De voertaal is namelijk Frans, dus het is wel belangrijk om al wat basis Frans te spreken en te begrijpen om iets te hebben aan de lessen. Daarna kun je kiezen voor de Ciné-Club of voor privé lessen.
Ciné-Club
Wanneer je lid wordt van de Ciné-Club, dan heb je toegang tot enkele filmsessies per maand. De club bestaat uit de leerkracht en de leerlingen. Er wordt een groepje aangemaakt speciaal voor de club waar alleen deze mensen toegang tot hebben. Leuk dus omdat je tegelijkertijd internationale connecties maakt met andere filmliefhebbers. “Mijn studenten komen uit een groot aantal landen, zoals Engeland, Spanje, Zwitserland, Australië, Taiwan, de VS, Brazilië, India, en meer. De wereld is mijn klaslokaal”, zegt Marion.
Je kijkt de gekozen films zelf/individueel en daarna is er een live sessie van 1 uur via Zoom met juf en het filmclubje om de film in het Frans na te bespreken. Dit wordt op zo’n manier gedaan dat je aan je woordenschat, uitspraak en grammatica werkt. Na de sessie krijgt ook elke deelnemer nog een persoonlijke feedback. En ondertussen ontdek je dus bekende én onbekende Franse films. Win, win.
“Onder mijn studenten is de meest populaire serie Dix pour cent, omdat het over de Franse filmindustrie gaat. Wat films betreft, zijn Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, La Haine en Intouchables erg populair. Daarnaast houden sommige van mijn studenten ook van oudere Franse films, zoals die van Éric Rohmer en andere films van de Nouvelle Vague-beweging”, vertelt Marion.
Mocht je je zorgen maken hoe je aan die films komt, juf laat je altijd weten waar je ze kunt bekijken. Qua prijs vind ik het heel schappelijk want ze vraagt 45 euro per maand voor het geheel.
Privé lessen
Je kunt daarnaast kiezen voor privé online Franse lessen. Er zijn twee opties: 1 of 2 uur per week. Dit abonnement is logischerwijs duurder, maar hier zit wel weer de Ciné-Club bij inbegrepen. Tip: er is een duo-lessen optie die financieel interessant is wanneer je met zijn 2-en privé lessen wilt volgen. Het is dan wel belangrijk dat jullie beiden hetzelfde niveau Frans hebben. Voordat je met privé lessen start, wordt er een vrijblijvend gesprek van een half uur met Marion ingepland om te bespreken wat je doel en verwachtingen zijn en of dat aansluit op de online Franse lessen die zij aanbiedt.
Ik wil natuurlijk van Marion weten welke film zij iedereen zou aanraden voor een inkijkje in de Franse cultuur. “Het is moeilijk om er slechts één te kiezen, omdat verschillende films verschillende aspecten van de Franse cultuur tonen. Als ik er echter één zou moeten kiezen, dan zou ik zeggen dat La Soupe aux Choux. Het geeft een geweldige weergave van de Franse cultuur, aangezien het gaat over thema’s als eten, liefde, vriendschap en het platteland. Dit alles met een vleugje gekte en een geweldige soundtrack. Maar het is het beste om zoveel mogelijk Franse films te kijken om de diversiteit van de Franse cultuur te leren kennen.”
Humor en de Franse taal
Marion houdt van de Franse taal. Wanneer ik haar vraag naar haar favoriete Franse woord, twijfelt ze even. “Dat is een moeilijke vraag, maar een woord dat ik vaak in films heb gehoord en dat ik erg grappig vind, is het bekende werkwoord ‘poireauter’. Poireau betekent in het Frans prei en ‘poireauter’ betekent lang wachten. Dit woord creëert een grappig beeld in mijn gedachten.”
Marion is heel actief op haar Instagram account, dus je kunt alvast kijken of haar stijl je aanspreekt. Regelmatig post ze leuke woordgrappen, Franse filmtips of grappige Franse uitdrukkingen. Je leert bij haar dus niet alleen het Frans uit de boeken maar ook het gesproken en moderne Frans dat je op straat zou horen, en alles met een knipoog.
Geen stress en vier je successen
Tenslotte geeft Marion drie tips om zich de taal van Molière eigen te maken.
- Stel jezelf specifieke en haalbare doelen, zoals bijvoorbeeld ‘een gesprek voeren met mijn schoonmoeder zonder Google Translate te gebruiken’.
- Leer terwijl je plezier maakt. Als je van films en series houdt, perfect, maar ook als je bijvoorbeeld van games houdt, of sporten, muziek, stripboeken, dan kun je een manier vinden om dat te verwerken in je leerproces.
- Leg jezelf niet teveel druk op. Doe het rustig aan, wees geduldig en onthoud dat het beheersen van een taal tijd vergt. En vooral: vier elke mijlpaal die je bereikt!
Houd je van Franse films en spreekt het concept van Clap Français je aan? Heb je weleens online Franse lessen gevolgd?
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.