Bigger Than Us | de documentaire die iedereen moet zien
Tijdens het filmfestival Movies that Matter werd ik enorm geraakt door de documentaire Bigger Than Us. Deze docu volgt de Nederlands-Indonesische activiste Melati Wijsens (20 jr) die al sinds haar jonge tienerjaren actie voert tegen plasticvervuiling en zich inzet voor een beter milieu. Zij gaat op zoek naar andere jongeren die op hun eigen manier ook werken aan een betere toekomst, omdat – zoals ze zelf zegt – je je soms eenzaam kunt voelen in je strijd. Ze ontmoet zes jonge ‘changemakers’, en bespreekt hun drijfveer met ze en wat hun inzet betekend heeft voor hun missie. Het is inspirerend om te zien hoeveel één persoon kan veranderen.
7 verhalen
Wanneer we het verhaal van Melati zelf meerekenen, vertelt Bigger Than Us het verhaal van zeven jongeren met een missie. Van Oeganda tot de VS komen jonge activisten op voor de vrijheid van meningsuiting, het milieu, de rechten van vluchtelingen en meisjes, en het recht op onderwijs.
Onderwijs
De Syrische vluchteling Mohamad Al Jounde richtte als 12-jarige een school op voor jonge vluchtelingen in Libanon. Ten tijde van de opnames van de docu was hij 18 en zijn school verwelkomde zo’n 200 kinderen elke dag. In de documentaire vertelt hij dat wanneer je in zo’n vluchtelingenkamp woont en niets meer bezit, dat elke dag op de ander lijkt. Je raakt de tel kwijt, de dagen, de jaren. Je wordt ouder maar je bouwt niets op. Een school biedt weer ritme en perspectief. De kinderen kijken er enorm naar uit. Hij vertelde dat het vrijwel nooit voorkomt dat een leerling niet komt opdagen of zich ziek meldt.
Kindhuwelijken
Een andere ‘changemaker’ is Memory Banda uit Malawi. Zij zet zich in om kindhuwelijken uit te bannen. In de docu vertelt ze dat ze tot actie kwam nadat haar jonge tienerzus zwanger raakte tijdens een soort van kamp waar je heen moet wanneer je voor het eerst ongesteld wordt. Ze moest daarna trouwen met de man die haar bezwangerd had. In Malawi trouwt 42% van alle meisjes voor de leeftijd van 18 jaar. In de wereld gaat het om 1 op de 5 meisjes. Memory is enorm goed bezig in Malawi, ze heeft ervoor gezorgd dat de legale leeftijd om te trouwen in Malawi is verhoogd naar 18 jaar. Ze zet daarnaast met haar stichting Foundation for Girls Leadership onder meer in op educatie om vrouwen toekomstperspectief te kunnen bieden. Memory is klein van stuk maar ze bezit een enorm grote persoonlijkheid en een drive waar je u tegen zegt. Heel mooi om te zien.
Vrijheid van meningsuiting
Rene was nog maar 11 jaar oud toen hij een ‘krantje’ oprichtte, over de favela in Brazilië. Hij vond dat het leven in de favela amper terug te vinden was in de reguliere media. Als er iets in stond dan was het hartstikke subjectief en racistisch en gaf het een vertekend beeld van de Braziliaanse sloppenwijken. Met zijn media uitingen wilde hij het leven in de favela laten zien, zoals het echt is, vanaf de binnenkant. Zelf woont hij in een van de meest beruchte favela’s van het land. Zijn krant groeide uit tot een enorme onderneming. Het is een gevaarlijk bestaan, in 2020 alleen al zijn in Latijns-Amerika maar liefst 264 journalisten en activisten vermoord.
Dit zijn slechts drie verhalen van de zeven. Zoals je ziet zijn de thema’s heel uiteenlopend, evenals de gekozen locaties. Dat geeft extra dimensie aan de documentaire waardoor het geen moment saai wordt om naar te kijken.
Van druppel naar waterval
Iedereen die soms denkt ‘wat maakt het uit wat ik doe, ik ben toch maar alleen, het zal toch niets veranderen’, moet deze documentaire kijken. Ook alleen kun je namelijk veel betekenen. En soms voelt het misschien hopeloos, soms voelt het of alles wat je doet slechts een druppel is op een gloeiende plaat maar de verhalen in deze docu zijn het bewijs dat ook die druppel belangrijk is. En dat kleine daden grote gevolgen kunnen hebben.
Misschien red je het niet maar al die mensen die je raakt, die je spreekt en/of die je onderwijst, zullen ambassadeurs worden van jouw zaak en voor je het weet ben je helemaal niet meer alleen en is je druppel een machtige waterval geworden!
Helden
Het inspirerende Bigger Than Us maakte vorig jaar deel uit van de Officiële Selectie (Cinema for the Climate) van het Cannes Filmfestival. Franse actrice Marion Cotillard, die bekend staat om haar activisme, is mede-producent van de film. De film was ook genomineerd voor een César.
Wat mij betreft zijn de jongens en meisjes in de docu echte helden en ze verdienen het dat naar hun verhaal geluisterd/gekeken wordt.
Srsck score ★★★★
Frankrijk, 2021. Documentaire van Flore Vasseur met Melati Wijsen, Mary Finn, Mohamad Al Jounde, Memory Banda, Xiuhtezcatl Martinez en meer.
Je kunt Bigger Than Us deze week nog in het kader van het Movies that Matter festival zien en vanaf begin juni ook op dvd en in de bioscoop.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Bewonderenswaardig dat zo’n jonge mensen zich zo inzetten voor het milieu, meningsuiting, recht op onderwijs en de rechten van vluchtelingen en meisjes. Goed dat ze hier een documentaire over gemaakt hebben om hun ervaringen te delen. Ervaringen die echt wel oog openend zijn. Deze topics verdienen de nodige aandacht en acties.
Het lijkt me een hele leerzame en inspirerende docu. Een goede tip!
Dit wil ik zeker gaan kijken! Het klinkt zowel indrukwekkend als een aanmoediging dat je wel degelijk verschil kunt maken.
Klinkt prachtig en indrukwekkend, maar merk dat ik sinds de kinderen dit soort dingen helaas maar slecht trek. Het maakt me zo verdrietig dat mensen elkaar en de natuur zo slecht kunnen behandelen. Maar goed dat deze docu er is, hopelijk inspireert het anderen.
Ik zet hem op mijn lijstje. Ik wist niet dat er nog zoveel kinderen huwde. Dat zouden ze moeten verbieden, zo erg.