Ga naar de inhoud
Home » The Little Comrade | op dvd

The Little Comrade | op dvd

filmrecensie the little comrade

The Little Comrade kwam in november uit op dvd. De film is gebaseerd op de autobiografische romans van Leelo Tungal, een bekend auteur in Estland. Ik kende de schrijfster niet en ik had niet eerder over deze film gehoord maar het verhaal intrigeerde me. Het bleek een hele mooie film te zijn maar ik werd er ook wel erg verdrietig van. Wat kunnen mensen toch absurd zijn. Ik zou The Little Comrade zeker aanraden aan liefhebbers van geschiedenis en/of politiek.

Het verhaal

Het is 1950 en Sovjet-Estland gaat gebukt onder de Stalinistische terreur. Als de moeder van de 6-jarige Leelo wordt afgevoerd, zegt ze tegen haar: ‘als je je goed gedraagt, zal ik snel terug zijn’. Woorden die Leelo niet kan vergeten. Ze doet daarom haar uiterste best om braaf te zijn, maar wat precies goed en fout gedrag is, is erg verwarrend voor het jonge meisje.

Waarom is de Estlandse vlag ineens verboden? Wie is toch die vijand van het volk? En waarom hangt die enge ‘man in het zwart’ met zijn agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst rond hun huis? Ondanks alle pogingen om zich goed te gedragen, rolt Leelo van het ene probleem in het andere. En diep van binnen groeit bij het kleine meisje de angst dat het haar schuld is dat haar moeder nog steeds niet thuis is…

film the little comrade

Een uniek perspectief

Wat The Little Comrade speciaal maakt, is dat dit stukje Estlandse geschiedenis vanuit het perspectief van een kind verteld wordt. De stugge maar liefdevolle vader, Feliks, wordt overtuigend neergezet door acteur Tambet Tuisk. De film is visueel mooi, de rode kleurenaccenten, het landschap – mooi maar ook erg netjes ergens. Je ziet geen geweld of gruwelijkheden en dat is, vind ik, juist de kracht van deze film. De nadruk ligt daar namelijk niet maar op de belevenis van een klein meisje.

Wat begrijpt zij nou van werkkampen of waarom zij bepaalde dingen niet mag zeggen. Ze floept er dan ook meer uit dan haar familie lief is. Daar zit de spanning hem ook juist in. Zal Leelo begrijpen dat ze nu niets moet vertellen? Zal Leelo onbedoeld haar vader of haar tante verraden?

Kijken of niet kijken

Ja, kijken! Je weet, ik doe niet aan sterren (zou ik dat moeten doen eigenlijk? Wat denk je?), maar als ik dat deed dan zou deze film wel vier sterren krijgen. Geen vijf want het mist soms aan kracht, aan pit maar het is een mooie film. Zoals ik eerder al zei, werd ik er wel erg verdrietig van. Oorlog is zo onzinnig, zo onnodig. We zijn allemaal mensen en we hebben één leven, waarom kunnen we die niet samen leven in plaats van constant tegen elkaar te zijn om onzinnige redenen.

recensie the little comrade

Natuurlijk gaat The Little Comrade over de Sovjetbezetting van Estland maar de kern van het verhaal is op zoveel meer situaties toe te passen. Het gaat over zo normaal mogelijk leven in een abnormale situatie. Het gaat over de zotheid van politiek. Het gaat over kinderen die geen kind kunnen zijn. Kinderen zouden dit soort dingen niet mee hoeven maken. Ever. Zo simpel.

Meer filmrecensies en andere blogs over films ontdekken? Kijk op Filmblogs!

6 reacties op “The Little Comrade | op dvd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »