The Miracle of the Sargasso Sea

The Miracle of the Sargasso Sea

Zo hee jongens, de Griekse film The Miracle of the Sargasso Sea vliegt werkelijk alle kanten op! De eerste tien minuten was ik nog enthousiast want de sfeer was al meteen broeierig en het leek even spannend te worden maar daarna gebeurde er zoveel dat het uitputtend werd en bij de 16e minuut (ja, ik heb echt de tijd gecheckt) was ik de draad al compleet kwijt. Maar er valt gelukkig ook heel wat goeds over de derde film van Griekse regisseur Syllas Tzoumerkas te zeggen!

Palingen en ongelukkige vrouwen

Een corrupte politiechef zorgt ervoor dat een politievrouw, Elisabeth, die haar werk gewoon goed doet onterecht wordt overgeplaatst vanuit Athene naar een lelijk troosteloos Grieks stadje in een moerasachtige omgeving. Dat stadje, Messolonghi, draait geheel om de palingkwekerij, meer is daar niet echt.

Sprongetje naar tien jaar later….De alleenstaande moeder woont nog steeds in Messolonghi met haar zoon die nu een jonge volwassene is en werkt nog steeds bij de politie. Ze is duidelijk erg ongelukkig: ze drinkt en snuift, heeft een affaire met een getrouwde man en scheldt aan de lopende band. Het is de bedoeling dat ze roekeloos en stoer overkomt maar ze is gewoon onsympathiek. De actrice loopt bovendien raar, ik denk dat ze wilde doen of ze dronken was maar dat is me niet helemaal duidelijk, misschien heb ik een stukje gemist waarbij ze een blessure aan haar been opliep?

In het dorp woont ook Rita (gespeeld door Youla Boudali die ook meeschreef aan de film). Rita is een eenzame stille vrouw die in de palingkwekerij werkt en ervan droomt om te vertrekken uit het dorp. Dat zou haar nare dominante broer niet toelaten. Haar broer is de zanger in de lokale disco en populair bij de bewoners.

Tussen droom en realiteit

Verder zijn er scènes die ik nu, na The Miracle of the Sargasso Sea te hebben uitgekeken, nog steeds niet kan plaatsen. Er is een soort van jonge moderne Jozef met Jezus en de drie koningen? Er is ook een wonderlijke genezing of was het een verrijzenis uit de dood? Rita heeft de vaagste nachtmerries, en er is een terroristische groepering die na een minuut of tien de film uitgebonjourd wordt, er zijn varkens, een dode koe en seks, veel naakt en een of ander huwelijk. Even samenvattend dus 🙂

recensie Miracle of the Sargasso Sea

Waar het op neerkomt is dat Rita en Elisabeth elkaar in hun ongeluk begrijpen en elkaar willen helpen om weg te komen uit dat gat, ook al hebben ze eigenlijk helemaal niets gemeen.

Lynchiaans zooitje

Tot drie keer toe kwam ik een artikel tegen waarbij The Miracle of the Sargasso Sea vergeleken wordt met een David Lynch film. Ik ben het er daarentegen niet mee eens. Niet elke duistere film met een moord en onbegrijpelijke elementen is meteen Lynchiaans. Weird is de film wel en dat is mijn eerste pluspunt. Het is origineel en daar houd ik van.

Er loopt ook een Griekse Tygo Gernandts look-a-like rond in de film. Dat was pluspunt twee.

Pluspuntje drie is het einde. Na alle onduidelijkheden zou je verwachten dat er een of ander vaag onduidelijk open einde komt maar dat is gelukkig niet het geval.

Qua minpunten zou ik dan toch zeggen dat het te chaotisch is, er gebeurt teveel en er zijn teveel inconsequenties.

En mijn laatste minpunt is er eentje die mij zwaar viel. Ik vond de actrice die de rol van de politievrouw vertolkte heel slecht. Op zich is het niet erg als er een actrice wat minder is maar zijn speelt wel de hoofdrol. Ik zat me dus de hele tijd aan haar uitdrukkingen te ergeren en de rare stiltes wanneer ze praatte. Die stiltes waren voor mijn gevoel heel onlogisch, opeens midden in een zin. En het ergste, het aller aller ergste was wanneer ze nep at of nep dronk. Totaal ongeloofwaardig. Oh en dat leren jasje….maar daar kan zij niets aan doen 🙂

Aggeliki Papoulia

Ze deed me, qua acteren niet qua uiterlijk, denken aan die ene Nederlandse actrice die iedereen goed vind en die ik echt zo extreem slecht vind. Hoe heet ze nou? Ik kom er niet op…

Kijken of niet kijken

Kijken! Het is een rauwe one-of-a-kind film en het is ondanks de zwaktes absoluut wel intrigerend. The Miracle of the Sargasso Sea is vanaf 2 juli op Picl te zien.

Wil ik wel een deal met je maken: laat een comment achter nadat je The Miracle of the Sargasso Sea hebt gekeken en laat me weten of jij het ook zo beleefd hebt als ik. Misschien vond je hem wel geweldig of vond je hem helemaal niet onduidelijk. Misschien vind je zelfs dat actrice Aggeliki Papoulia een Oscar verdient. Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »