Ga naar de inhoud
Home » The Wonder | een Netflix pareltje met Florence Pugh

The Wonder | een Netflix pareltje met Florence Pugh

Florence Pugh in the Wonder

The Wonder staat sinds kort op Netflix maar je hoort er vrij weinig over. Jammer, want het is een opmerkelijke film. Het psychologische drama/thriller speelt zich af in 1862. Florence Pugh speelt een Engelse verpleegster die voor een speciale klus naar de Ierse Midlands afreist. De beelden zijn prachtig. Florence draagt blauwe jurken die het visueel erg goed doen tegen de grauwe Ierse landschappen. Het verhaal is aangrijpend en de sfeer zwaar en benauwend. De muziek draagt ook zeker bij aan het claustrofobische gevoel dat je van The Wonder krijgt. Je moet er wel de tijd voor nemen. Het gaat allemaal langzaam. Maar geduld loont, er ontluikt zich een bijzonder en triest verhaal.

Een heilige of een oplichter

Toeristen en pelgrims komen van mijlenver naar een geïsoleerd dorpje in de Midlands om de heilige Anna te ontmoeten. De 11-jarige Anna leeft naar verluidt al vier maanden zonder voedsel maar ze ziet er hartstikke gezond uit. Iedereen bemoeit zich ermee, journalisten, dorpelingen, artsen…Is het meisje een wetenschappelijk wonder, een heilige wellicht of een oplichter? Er worden er twee waarnemers bijgehaald: de verpleegster Lib en een non.

De twee vrouwen moeten veertien dagen lang het jonge meisje observeren. Ze moeten kijken of Anna misschien stiekem eet, of dat er ze iets anders opvalt. De non en de verpleegster observeren in shifts, en wisselen elkaar af zodat Anna nooit alleen is. Ze mogen niet met elkaar praten of overleggen. Na veertien dagen moeten ze hun bevindingen delen, maar die veertien dagen redden ze niet want de gezondheid van Anna gaat plots enorm achteruit.

The Wonder film op Netflix

Sterke film

De film duurt bijna twee uur maar het voelt niet lang. Het duurt namelijk best even voordat je begrijpt waar het verhaal heengaat, dus het houdt je betrokken en nieuwsgierig. Behalve dat de slow burner visueel goed geslaagd is en het verhaal fascinerend is, wordt er ook nog eens sterk geacteerd. Anna en haar moeder worden gespeeld door de Ierse actrice Elaine Cassidy en haar dochter Kíla (13), die sinds 2019 acteert. Pugh komt, net als in al haar rollen, krachtig en geloofwaardig over als de verpleegster die het juiste wilt doen maar tegelijk verscheurd wordt door haar eigen gevoelens en verleden. Het is een film die je niet meteen loslaat na afloop. Het geeft je stof tot nadenken.

Een minpunt? Ja, die is er. De intro en outro. Ik zal niks verklappen, je ziet het zelf wel, maar het heeft 0,0 toegevoegde waarde. Aan de andere kant, het stoort ook niet uitermate. Het was simpelweg niet nodig geweest. Wat ik persoonlijk bijzonder mooi vond, is dat ondanks het feit dat de film zich op een afgelegen locatie afspeelt in 1862, het eigenlijk nog steeds een relevant onderwerp is. Daarnaast heeft de film meerdere lagen, dus wanneer je de film eenmaal uitzet, dan denk je nog door over van alles en nog wat.

Srsck score ★★★1/2

Ierland/Eng/VS, 2022. Thriller/drama van Sebastián Lelio met Florence Pugh, Tom Burke, Kíla Lord Cassidy.

De film The Wonder is nu te zien op Netflix.

Wat is jouw favoriete film met Florence Pugh?

2 reacties op “The Wonder | een Netflix pareltje met Florence Pugh”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »