Tips om de zomer in huis te halen

Zomer in huis halen

Wat is het koud, jongens. Ik zag laatst een vrouw tijdens een interview zeggen dat iedereen wel aan de kou kan wennen. Ik niet, echt niet. Ik vind de kou zo verschrikkelijk, ik wil dan gewoon in bed onder de dekens blijven en wachten tot het maart is. Ik mis de zon en de zomersfeer die erbij hoort, zomerse muziek, zomerse drankjes, de warmte van zonnestralen op mijn huid, op blote voeten lopen, al die dingen die bij de zomer horen. Daarom keer ik per deze de winter mijn rug toe en ga ik de zomer in huis halen!

De televisie

Note to self: vermijd alle kerst- en eindejaarsprogramma’s op televisie. Zet reisprogramma’s op en kies voor tropische warme bestemmingen. Die docu over Groenland kijken we een andere keer. Geen docu-mens? Met series als White Lotus (HBO Max) kom je een heel end. Ik ben op het moment het tweede seizoen aan het kijken. Het speelt zich af rondom een luxe hotel in zonnig Sicilië. Iedereen loopt rond in korte jurken en bikini’s, ideaal om de zomer in huis te halen.

Zand en schelpen

Ik kwam in de verleiding om de vloer van de woonkamer te bedekken met zand. Ik heb het ooit eens jaren geleden gezien in een café in Frankrijk. Ze hadden een dun laagje zand op de vloer geplakt. Het zag er erg zomers uit. Met bamboe meubilair en souvenirs uit verre oorden aan de muren, grote schelpen en zeesterren als deco op tafel of op de schouw als je die hebt, een reddingsboei aan je muur. Ik heb het zand niet aangedurfd, maar de rest is makkelijk te doen.

Groen

Planten, planten en nog meer planten. Je kunt nooit genoeg planten hebben. Geef die kerststerren aan je buren en schaf een olijfboompje aan of elke plant die maar in de verste verte aan een palmboom doet denken. Vetplanten en cactussen roepen ook exotische vakantie vibes op.

Hangmat

In mijn ouderlijk huis hadden we in een hoek van de woonkamer een hangmat hangen. Dat was de relax-hoek. Dat hadden ze helemaal zo ingericht, met een wierookhoudertje en geen wit licht maar een soort van rood/roze-achtige lamp. Het was een hele fijn plek om even tot rust te komen met een boek. Tijd om ook bij ons in huis zo’n chill-hoek met hangmat in te zetten.

Let er overigens wel op dat je muren sterk genoeg zijn en gebruik adequaat bevestigingsmateriaal. Bereken goed wat de afstand tussen twee ophangpunten moet zijn en wat de hoogte vanaf de grond moet zijn. Het is wel echt belangrijk om een hangmat goed op te hangen, je wilt geen ongelukken tijdens je fake zomer. Zorg er ook voor dat je goede pluggen gebruikt bij het ophangen en dat de schroeven er diep genoeg inzitten. Voor dit soort dingen moet ik zelf nog een boormachine kopen. Ik loop nu steeds naar de buurvrouw toe voor haar gereedschap bij elk wissewasje, ze wordt denk ik gek van me.

Het eten

Weg met de zuurkool en de stamppotten! Ik wil het zuiden in mijn bord, van courgettes en aubergines tot paella’s en Griekse salades. Natuurlijk vergezeld door een zomerse cocktail. Ha, zie je jezelf al zitten met je cocktail in je hangmat? Ik wel. Vergeet niet je tafel te versieren wanneer je gaat eten. Maak van iedere maaltijd een feestje.

Hang lampionnetjes op en versier de tafel met verse zomers gekleurde bloemen en/of citrusvruchten. Lavendel doet het ook goed. Zet een karaf met water op tafel en doe er aardbeitjes in. Eet eens een keer ananas als toetje (tip: geflambeerde ananas met vanille ijs – thank me later) en gebruik de leeggemaakte ananas als vaas. Ook leuk voor een keertje: zet een kleedje op de grond in de woonkamer en ga picknicken!

Geurkaarsen

Ken je dat, dat een bepaalde geur bepaalde herinneringen oproept? Ik heb dat best sterk. Ogen dicht, van die typische strandmuziek op en dan een geurkaars aan. Je bent in een andere wereld. En nee, je kiest niet voor een geurkaars met dennenappels of kaneel geur. Alleen zomerse geuren toegelaten in huis, denk aan monoï, oranjebloesem of jasmijn.

Daglicht

Gebrek aan licht is niet fijn en totaal niet zomers. In de winter is het natuurlijk vroeg donker, dus om de zomer in huis te halen is het zaak om licht in huis te halen. Wist je dat er daglichtlampen bestaan? Die bootsen als het ware het echte natuurlijke daglicht na. Zelf heb ik dit niet in huis maar ik ben aan het oriënteren of dat wellicht een goede oplossing voor onze woning kan zijn. Wel heb ik een oranje lamp en dat oranje licht werkt heel rustgevend en geeft een zomerse vibe.

Kleuren

Alle tips hierboven zijn niet zo extreem en prima tijdelijk in te zetten maar wil je echt altijd de zomer in huis, dan kun je natuurlijk ook je muren een warme kleur geven en voor een mediterrane inrichting kiezen, met mooie Spaanse of Provençaalse tegels in de keuken en keramiek aan de muur bijvoorbeeld. Een zonnegele muur in je woonkamer doet wonderen.

Ben jij #teamzomer of #teamwinter?

2 gedachten over “Tips om de zomer in huis te halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »