Ga naar de inhoud
Home » Tips om te ontstressen

Tips om te ontstressen

tips om te ontstressen

We hebben allemaal weleens last van stress. Behalve dat het geen fijn gevoel is, is het ook nog eens mentaal en fysiek niet goed voor je. Stress vergt veel energie dus je voelt je moe, lusteloos en somber. Wanneer stress voor langere periodes aanhoudt, dan kan het gevolgen hebben op je gezondheid. Je wordt sneller ziek, kunt onverklaarbare lichamelijke klachten krijgen zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel en een hoge bloeddruk, en je kunt in een burn-out of depressie terechtkomen. Wacht dus niet te lang met actie ondernemen tegen de stress. Hieronder enkele tips om te ontstressen.

Lijstjes maken

Ik maak lijstjes van de dingen die me stressen. Het onder woorden brengen en opschrijven geeft vaak al verlichting. Het helpt om overzicht te krijgen/houden en de mogelijke oplossingen te schrijven voor de oorzaken van je stress. Sommige oorzaken zijn eenvoudiger op te lossen dan anderen. Bekijk wat haalbaar is en wat niet (nu). Werk je lijst rustig af in een bepaalde periode. Neem daar de tijd voor. Het is niet de bedoeling dat je jezelf zulke hoge doelen stelt, dat je binnen de kortste keren weer in de stress schiet. Vraag hulp daar waar nodig. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Sporten

Sport helpt vaak goed. Je bent actief bezig en dan is er geen ruimte voor vervelende gedachtes die stress triggeren. Sommige mensen vinden het fijn om in de buitenlucht te sporten, anderen gaan liever naar de sportschool en anderen sporten het liefste thuis. Er is geen goede of slechte manier. Kijk wat bij je past. Wanneer je het liefst thuis sport, schaf dan krachtsportartikelen aan die je in huis graag gebruikt. Met een paar dumbbells kom je al een heel end, maar je kunt ook gaan voor een complete homegym bijvoorbeeld.

Als je vaak in de sportschool komt, dan kun je de trainer vragen wat het beste is voor jou specifiek voor thuis, maar ook hier geldt, doe wat voor jou persoonlijk het beste voelt. Wat ook helpt is om er regelmaat in te brengen. Sport elke dag een kwartier of twee keer per week een uur, kijk maar, als het maar regelmatig is. Er bestaan ook heel veel apps waarbij je een weekdoel kunt instellen. Dat kan helpen.

Ademhalen

Adem rustig vanaf je buik. Omdat ik claustrofobisch ben, heb ik in het verleden ademhalingsoefeningen leren gebruiken en daar heb ik nog steeds heel veel aan. Je kunt het zowel bij angstaanvallen als bij stresssituaties gebruiken. Ook hier zijn tegenwoordig veel apps voor beschikbaar, die je kunnen helpen goed adem te halen, of te mediteren. Al moet ik zeggen dat ik bij dit soort dingen liever een ‘echt mens’ heb dan een app. Yoga is ook een goede optie. Je leert er ook goed ademhalen en het werkt hartstikke ontstressend. Bovendien hebben de yoga docenten vaak goede tips om te ontstressen. Mocht het echt niet gaan, en je dreigt te hyperventileren, dan wil fluiten meestal wel helpen.

Water

Water heeft iets troostends en ontspannends. Baantjes trekken in het zwembad doet wonderen, maar ook een warm bad (met fijne olie) helpt. Of even op het strand met de voeten in het zand en het geluid van de golven op de achtergrond. Dat is zo rustgevend. Maar dan moet het wel goed weer zijn.

Niet denken, maar doen

Ha, deze is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om even nergens aan te denken, even af te leiden van datgene dat voor stress zorgt. Het probleem ligt hem vooral in het niet nemen van die tijd. Soms zijn we zo bezig met nare dingen dat we geleefd worden en vergeten te leven. Laten we daarom nu afspreken dat je elke dag minstens 1 ding doet, wat je echt heel erg leuk vindt. Het kan iets kleins zijn, dat maakt niet uit, als je het maar wel bewust doet en er maar gelukkig van wordt.

Voor mij werkt naar de bioscoop gaan goed om nergens aan te denken. Een film thuis opzetten werkt daarentegen niet, want dan blijf ik piekeren en kan ik me niet concentreren op de film. Maar de bioscoop werkt op de een of andere manier wel. De eerste paar minuten voel ik nog stress, soms loop ik zelfs bijna weg uit de zaal, maar langzaam word ik de film ingezogen. Heerlijk, even nergens aan denken.

Wat voor mij werkt, werkt niet per se voor jou. Ga bloemen plukken, knutselen, kleuren, kleien, koken of als het kan een weekendje weg of laat je masseren. Sommigen zweren bij afwassen. Als het maar even helemaal jouw moment is.

Vrienden

Bel eens een vriend of vriendin. Nee niet appen, maar bellen. Het doet zoveel goed om te praten. Houd het niet allemaal binnen. Hoe sterk je ook bent, iedereen heeft een grens.

Niet je mail checken

Constant aan staan uitputtend. Ik ben zelf persoonlijk zo’n persoon die de hele dag door mijn (werk)mail checkt en dus ook ‘s avonds of in het weekend dingen oppakt die ik in de mail zie binnenkomen. Ik moet mezelf echt dwingen om dat niet te doen. Ik probeer nu (lukt niet altijd, ik geef toe) om mijn mail op drie vaste tijdstippen elke dag te checken – en niet meer op mijn mobiel mail te checken maar alleen op de computer. En na werktijd probeer ik er helemaal niet meer naar te kijken. Je zult zien dat het echt stressverlagend werkt!

Relax playlist

Maak een relax playlist op Spotify, die je altijd op kunt zetten wanneer je je onrustig voelt. Neem ‘s avonds de tijd voor een kopje thee, kamille of iets in die trant – laat koffie, alcohol en sigaretten links liggen – en zet je relax playlist op.

Heb jij vaak last van stress? En heb je goede tips om te ontstressen? Laat het dan weten in de comments!

5 reacties op “Tips om te ontstressen”

  1. Goede tips, dat lijstje doe ik ook sinds kort. Vroeger stak ik alles in mijn hoofd, zo vermoeiend. Tegenwoordig maak ik lijstjes, voor boodschappen, de markt, cadeautjes en het huishouden. Ook afspraken staan nu op een planner. Zo heb ik rust in men hoofd. Wandelen helpt trouwens ook tegen het stressen.

  2. Goede tips! Ik maak ook vaak lijstjes en dan vooral de positieve dingen van de dag. Daarnaast proberen ik zoveel mogelijk te plannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »