Ga naar de inhoud
Home » Overweg met de overgang | wat, hoe, wanneer, waarom

Overweg met de overgang | wat, hoe, wanneer, waarom

uitleg over de overgang

Wist je dat maar liefst 85% van de vrouwen in de overgang klachten heeft? Dit kunnen kleine lichte klachten zijn maar soms kunnen de klachten behoorlijk ernstig zijn. En toch is er niet veel informatie over de overgang vinden. Het lijkt haast een taboe onderwerp, iets dat ik totaal niet begrijp. De overgang hoort gewoon bij natuurlijke veroudering. Ik denk dat veel vrouwen er vragen over hebben en er meer over zouden willen weten. Ik in ieder geval wel. Daarom vond ik het interessant om de online masterclass ‘Overweg met de overgang’ van Marianne Bleumink te volgen. Bleumink is biomedicus en docent. In 1,5 uur vertelt ze op een makkelijke manier alles – nou ja, veel – over de overgang.

De inhoud van de masterclass

Tijdens de masterclass komen basics aan bod zoals de werking van hormonen, maar ook wat mogelijke klachten zijn bij de overgang, hoe je herkent of je in de overgang bent en hoe je ermee om kunt gaan. Ze geeft tips over hoe je voor, tijdens en na de overgang je gezondheid zo goed mogelijk kunt behouden en je klachten kunt verminderen met behulp van de juiste voeding bijvoorbeeld of door kleine dingen in je leefstijl aan te passen.

Tijdens de overgang raakt de hormonale balans verstoord. Veel vrouwen verwarren hun klachten met onder meer stress, burn-out of depressie en herkennen het niet als de overgang. Daarom is het belangrijk om deze fase in je leven te leren herkennen en begrijpen. Alle mogelijke symptomen worden helder uitgelegd. Van de welbekende opvliegers tot urineverlies, die paar kilootjes meer, huilbuien, gewrichtspijn en nachtzweten. Ook worden de verschillende periodes van de overgang besproken, de pre-menopauze, de menopauze en ten slotte de post-menopauze. Na de menopauze heb je namelijk nog een periode van enkele jaren nodig om je balans (terug) te vinden.  

Uitleg over de overgang

De masterclass is door de veelzijdigheid aan informatie geschikt voor zowel vrouwen die zich al in de overgang bevinden als voor vrouwen die die fase nog moeten bereiken. De informatie in de masterclass vond ik helder uitgelegd en er worden veel verschillende onderwerpen aangesneden waardoor het leerzaam is. Toch kon ik soms mijn aandacht er niet helemaal bij houden. Het voelde een beetje alsof ik naar mijn biologie leraar op de middelbare school aan het luisteren was. Wat dat betreft zou ik wel pleiten voor een iets moderne energieke uitvoering/vormgeving. Misschien met wat frisse kleurtjes en bewegend beeld ertussen? Nu luister je eigenlijk anderhalf uur best sec naar veel uitleg, veel stof.  

Voordeel is wel weer dat je de masterclass niet in één keer hoeft uit te kijken. Ik heb het in delen bekeken en dat werkte voor mij wel goed. Wat ik persoonlijk fijn vond aan de masterclass is dat door te begrijpen waarom je lichaam zus en zo reageert, dat je deze nieuwe fase ook eenvoudiger kunt accepteren. Ik heb veel geleerd moet ik zeggen.

Praktische informatie

Om de masterclass te volgen heb je een computer, laptop, tablet of telefoon met internetverbinding nodig. De webinar duurt zoals gezegd 1,5 uur en kost 30 euro. Voor de hoeveelheid info die je krijgt, is dat wel de centjes waard. Heb je na afloop vragen, dan kun je nog een telefonisch sparrings-halfuurtje met Marianne Bleumink inplannen.

Heb jij vragen over de overgang of is het nog een ver-van-je-bed show?

5 reacties op “Overweg met de overgang | wat, hoe, wanneer, waarom”

  1. Ik ben er vroeg bij en zit er al 5 jaren in. Ik heb mijzelf van tevoren voorgenomen om het net als een zwangerschap over mijzelf heen te laten komen en die tactiek bevalt goed

  2. Ja joh, ik merk het ook al en het is geen pretje. Het enige dat ik heerlijk vind is dat ik niet meer ongesteld word. Ik ben vroeg in de overgang, pas 46 jaar. Maar dat kan en is niet zo gek. Vooral andere vrouwen (waar ik het juist niet van had verwacht) doen raar en geloven het niet als ze dat horen. Ja, ladies. Je hoeft echt niet 50 of 60 plus te zijn om erin te zitten 😂

  3. Ik heb met mijn 47 jaar al meerdere klachten en mijn cyclus is onregelmatig. Rustig aan doen dan kom je er van zelf doorheen.

  4. Ik heb het idee dat ik er met 39 jaar nu ook aan begonnen ben. Al het hele jaar onregelmatige cyclus terwijl die altijd regelmatig was, de laatste keer een menstruatie overgeslagen en regelmatig wordt ik overvallen door extreme hitte aanvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »