Blauwe en paarse bloemen | wonder van de natuur

Heb jij weleens gekeken naar bloemen? Maar écht goed gekeken. Ik kan me soms zo verwonderen over hoe prachtig bloemen zijn. Het is niet voor niets dat we zoveel bloemen zien in de kunst – of in de mode of interieurdesign wat dat betreft. Je ziet bloemen in alle soorten en maten en dat is natuurlijk ook een deel van de charme, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar blauwe en paarse bloemen.

Bloemen in kunst

Dit is één van mijn favoriete schilderijen van Van Gogh. Irissen in een vaas tegen een gele achtergrond. Zo eenvoudig en tegelijk ook zo mooi, juist door het kleurencontrast. Vincent Van Gogh schilderde dit stilleven terwijl hij in de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy verbleef.

Irissen, van Gogh museum Amsterdam (1890) via Wikimedia Commons

Hieronder zie je een schilderij van Claude Monet van paarse irissen in zijn eigen tuin. Achter de bloemenzee zie je een stukje van zijn huis. De kunstenaar heeft veel schilderijen van zijn tuin in Giverny gemaakt. Logisch als je zo’n prachtige tuin hebt!

Claude Monet, Le Jardin de l’Artiste à Giverny (1900), via Wikimedia Commons

Kijk eens hoe mooi de schilder Ambrosius Bosch de Oude de bloemen hieronder heeft geschilderd. Hij schilderde realistische bloemstillevens met botanische nauwkeurigheid in diepe rijke kleuren. In deze bos zitten allerlei bloemen, onder meer een roze anjer, een gele tulp met rode strepen, vergeet-mij-nietjes, lelietje-van-dalen, een cyclaam, een violet en een hyacint.

Ambrosius Bosschaert de Oude (1614), via Wikimedia Commons

En zo heb je nog een lange rij aan kunstenaars die gestalte hebben gegeven aan bloemen door de jaren heen. Zo heeft de beroemde beeldhouwer Marc Quinn ‘iets’ met orchideeën en legt modefotograaf Nick Knight graag de rozen in zijn tuin vast op de gevoelige plaat. Wie hele bijzondere bloemen schilderde, was Georgia O’Keeffe. En Frida Kahlo had vaak bloemen in haar haar, ook in haar zelfportretten. Zelfs Andy Warhol heeft wel eens bloemen geschilderd.

En het mag dan wel geen schilderij zijn, maar de pratende bloemen in de Alice in Wonderland animatie uit 1951 zijn ook erg kunstzinnig. Tussen het stel is er een mooie arrogante harpspelende iris dus de cirkel is weer rond!

Blauwe en paarse bloemen in de tuin

Ben je ook zo gek op bloemen? En ben je wellicht op zoek naar blauwe en paarse bloemen voor in de tuin? Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

Campanula (klokjesbloem): Deze schattige klokvormige bloemen zijn er in verschillende kleuren waaronder blauw en paars.

Blauwkussen: een laagblijvende vaste plant met blauwe bloempjes. Van april tot juni bloeit deze dus top voor een blauw ‘tapijtje’ in de tuin.

Afrikaanse lelie: Deze paarse bloemen bloeien in de zomer, van juli tot en met augustus ongeveer. De bloemen groeien bovenaan een lange groene stengel.

Lavendel: Met mijn liefde voor de Provence, is lavendel natuurlijk onmisbaar op mijn lijstje. Er zijn veel soorten lavendel maar de meest gewone lavendel is die het beste past in ons kikkerlandje qua weersomstandigheden.

Passiebloem: wij hadden een passiebloem als klimplant tegen de schutting in onze oude tuin. De bloemen hebben mooie diepe kleuren. Ze zien er zomers en exotisch uit. Pas wel op wanneer het vriest!

Petunia: De kelkachtige bloemen kunnen mooi dieppaars zijn en zijn makkelijk in de onderhoud. Het is wel een éénjarige plant.

Zandblauwtje: de vorm van deze bloemen is mooi vind ik. Maar wat helemaal fijn is van het zandblauwtje is dat de plant heel onderhoudsarm is. Daar houd ik van!

Blauwe regen: Een van mijn persoonlijke favorieten door de prachtige lila kleur maar je moet wel de plek hebben voor deze klimplant. De plant kan wel tot 3 meter hoog worden.

Boerenhortensia: De boerenhortensia is winterhard en de blauwe variant heeft een erg mooie blauwe kleur, een beetje azuurblauw. De bolvormige bloemen zien er erg sierlijk uit in de tuin.

Heb jij nog tips voor mooie blauwe of paarse bloemen voor in de tuin? Laat het dan even weten in de comments!

2 thoughts on “Blauwe en paarse bloemen | wonder van de natuur

  1. Jaaaa ik ben er ook helemaal verliefd op! Ik vind lavendel ook echt een wondermiddel en bij hortensia’s denk ik gelijk aan mijn oma. Ik vind de bloemen beeldschoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »