TOP 15 RAARSTE DIEREN TER WERELD

Geschreven door Little Miss (12)

Axolotl (c) carnifex82 via Flickr.com
Axolotl (c) carnifex82 via Flickr.com

Ik ben gek op dieren en zoek altijd naar de raarste! Ik heb er heel veel gevonden en daar heb ik mijn top 15 van gemaakt:

Blobvis

De blobvis vind ik echt suuuuper freaky! Hij is heel slijmerig en lelijk. Hij leeft in Australië, onder andere op het eiland Tasmanië.

Blobvis (c) Kinskarije via Flickr
Blobvis (c) Kinskarije via Flickr

De blobvis is mischien bedreigd maar dat weten we niet zeker. Ik hoop van niet, want ook al is hij niet heel mooi wil ik hem wel graag zien en het zou sowieso zielig zijn.

Vogelbekdier

Ik vind vogelbekdieren zo bijzonder!

Platypus
(c) Jeremy via Flickr.com

Een mix van alles en nog wat lijkt het wel! Hij is het enige zoogdier dat eieren legt en het enige zoogdier met een snavel. De snavel  voelt als rubber. Zijn staart is zo plat als die van een bever. En de mannelijke vogelbekdier heeft ook nog eens gif!

Angora konijn

Angora konijn (c) Squish_e via Flickr
Angora konijn (c) Squish_e via Flickr

De angora konijn is mega wollig! En schattig en komisch! Ze zijn ook vriendelijk. Het lijkt me heel leuk om een Angora konijn als huisdier te houden, maar dat wordt borstelen! Als je de vacht niet genoeg scheert of knipt, kan dat het konijn grote problemen bezorgen.

Matamata 

Matamata (c) Wikipedia cc
Matamata (c) Wikipedia cc

De Matamata is een schildpad. Hij kan zijn hoofd niet in zijn schild opbergen, zoals andere schildpadden wel kunnen. Hij woont op ondiepe plekken in het water met een niet hele snelle stroming en een modderige bodem omdat hij eigenlijk niet zo goed kan zwemmen.  Hij ziet er wel eng uit!

Roodlippige vleermuisvis

Roodlippige vleermuisvis (c) Juan Pinto via Lapa Rios
Roodlippige vleermuisvis (c) Juan Pinto via Lapa Rios

De roodlippige vleermuisvis lijkt meer op een ruimteschip dan op een vis, vind ik. En hij kan niet alleen zwemmen, maar ook lopen! Om te lopen gebruikt de vleermuisvis zijn vinnen, echt cool!

Zeenaaktslak

De zeenaaktslakken kun je in allerei kleuren vinden. Ik vind ze allemaal even mooi! Eigenlijk lijken ze op gewone naaktslakken die je wel eens op straat ziet maar ik vind deze toch mooier omdat ze zich onderwater helemaal kunnen kronkelen en zoveel mooie felle kleuren hebben!

Flabellina affinis
Flabellina affinis (c) Gery Parent via Flickr.com

De zeenaaktslak heeft giftig slijm om zich tegen zijn vijanden te beschermen. Hij kan ook gewoon giftige zeeanemonen opeten!

Helmneushoornvogel

De helmneushoornvogel kan wel 110 tot 120 centimeter worden! Als je hem dan tegenkomt dan schrik je volgens mij echt heel erg!

Helmneushoornvogel (c) Doug Janson
Helmneushoornvogel (c) Doug Janson

Het lijkt net of de helmneushoornvogel zo uit de prehistorie komt. Ze noemen deze vogel ‘gevoelig’. Dat betekent zeg maar ‘bijna bedreigd’. Dit komt doordat er illegaal bomen worden gekapt waar hij woont (in beschermde streken!) en ook doordat er daar hele grote bosbranden geweest zijn.

Pink Fairy Armadillo

Pink Fairy Armadillo (c) cliff1066 via Flickr.com
Pink Fairy Armadillo (c) cliff1066 via Flickr.com

De Pink Fairy Armadillo is de kleinste soort van alle gordeldieren. Hij kan gewoon roze of heel licht roze zijn maar hij is hoe dan ook schattig! De Pink Fairy Armadillo kan heel snel graven en hij brengt heel veel tijd door onder de grond, net als een mol bijvoorbeeld. Op een gegeven moment was het dier bijna bedreigd maar nu is het een beetje onduidelijk of hij wel of niet bedreigd is.

Hapalochlaena

Hij is één van de Octopodas, een soort octopus. Er zijn drie soorten maar er is mischien een vierde soort van die ze nu aan het onderzoeken zijn.

Hapalochlaena (c) Roy Caldwell
Hapalochlaena (c) Roy Caldwell

Hij heeft iets in zijn speeksel waarmee hij zijn prooien kan verlammen en dan opeten. Hij heeft allemaal kleurtjes maar altijd ook blauwe ringetjes.

Surinaamse pad

De Surinaamse pad is familie van de tongloze kikkers. Eigenlijk heten ze Pipa Pipa. Ze lijken een beetje op blaadjes omdat ze heel erg plat zijn. Ze hebben hele kleine ogen, ik kan ze niet eens zien! De Surinaamse pad komt liever niet uit het water.

Pipa Pipa (c) Hugo Claessen
Pipa Pipa (c) Hugo Claessen

Dumbo Octopus

Eigenlijk heet de Dumbo octopus ‘Grimpoteuthis’ maar hij word ook de Dumbo octopus genoemd omdat men vindt dat hij een beetje op de olifant Dombo uit de film lijkt. Maar dat vind ik helemaal niet ook al lijken zijn vinnen wel een beetje op olifantenoren.

De Grimpoteuthis leeft heel diep in zee, van 3000 tot 4000 meter diep en er is eigenlijk best wel weinig over ze bekend! Er zijn wel 17 verschillende varianten van deze soort octopus. Ze gaan alleen naar de bodem om een hapje te eten.

Wombat

De wombat is echt zo schattig! Maar ook al zien ze er super leuk uit ze zijn, wanneer ze volwassen worden, meestal heel agressief. Ze hebben scherpe tanden en klauwen. Je kunt ze daarom jammer genoeg beter niet als huisdier nemen. Ze zijn daar helaas niet geschikt voor.

Wombat (c) OZinOH via Flickr.com
Wombat (c) OZinOH via Flickr.com

Zeevarken

Wetenschappers weten nog bijna niks over dit dier. Het is in ieder geval een echt heel raar beest dat zichzelf kan volblazen dus soms is hij langwerpig maar soms ook een beetje bol!

Zeevarken (c) neptunecanada via Flickr.com
Zeevarken (c) neptunecanada via Flickr.com

Als je ze ziet in de zee dan zijn ze meestal met zijn heel velen, wel met honderden tegelijk!! Ze zijn best een beetje creepy…

Wobbegong

In de taal van de Aboriginals betekent wobbegong ‘lange baard’. Zo heet de wobbegong omdat het lijkt alsof hij een klein, grappig baardje heeft.

Wobbegom (c) Richard Ling via Flickr.com
Wobbegong (c) Richard Ling via Flickr.com

De wobbegong is een soort van haai. Hij zuigt zijn prooi naar binnen. Hij eet octopussen, krabben, rivierkreeften en vissen. De wobbegong heeft een patroon op zijn huid waardoor je hem bijna niet ziet, het is een hele goede camouflage. Ze vallen geen mensen aan als ze niet zelf aangevallen worden.

Neusaap

Neusaap (c) Apenheul
Neusaap (c) Apenheul

De neusaap is heel makkelijk te herkennen aan zijn gigantische neus! Mensen uit Maleisië noemen de neusaap Orang Belanda, dat betekent ‘Mens die lijkt op Nederlanders’, haha !! Hij is echt heel grappig, maar hij wordt helaas bedreigd.

In de Apenheul in Apeldoorn kun je neusapen zien. Heel zielig want er is er eentje doodgegaan in januari maar er zijn er nu nog twee daar.

Dit was mijn top 15 maar er zijn nog zoveel rare dieren! De axolotl, de birgus latro, de alpaca, de plompe lori, en noem maar op!

Geen artikelen meer mislopen van ons? Je kunt Srsck volgen op Bloglovin’.

Vergelijkbare berichten

21 reacties

  1. en er waren nog veel meer rare dieren, ik had wel een top 100 kunnen maken! 😉

   1. ik weet niet wat jij denkt hoor maar dat kun je helemaal niet noem er dan 50

 1. Maayke schreef:

  haha echt raare en grappige dieren zitten er tussen.

 2. joshua worldx yt schreef:

  ik heb hier een youtube video over gemaakt super rare dieren

 3. Wat een leuk stukje heb je geschreven. Sommige soorten had ik nog nooit van gehoord. Het zeevarken vind ik het meest fascinerende uit dit rijtje. Bijzonder ook dat ze met zoveel komen als je ze ziet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.