Zo maak je koffie als een echte barista
Ha, de titel is een beetje verneukeratief want ik ben geen barista, maar ik houd erg van (goede!) koffie en mijn zoon is sinds kort barista. Door zijn verhalen en koffiezet-tips, ben ik weer een beetje aan het experimenteren geslagen. Mijn latte art is een drama, maar mijn koffie is best lekker als zeg ik het zelf. Hier volgen dus mijn tips, maar deel ook gerust jouw tips in de comments. Samen zijn we sterker maken we betere koffie!
Gebruik versgemalen koffie
Dit is een schot voor open doel en geen barista zal je hierover tegenspreken. Koffie is nu eenmaal écht veel lekkerder wanneer je zelf je koffiebonen maalt. Je kunt koffiebonen bestellen en deze dan fijn, maar niet té fijn, malen. Koffiemolens zijn gelukkig niet meer al te prijzig, je vindt ze al vanaf best schappelijke prijzen.
Zelf houd ik van een espresso of van een cappuccino, afhankelijk van de tijd van de dag. Ik ben nog allerlei koffiebonen aan het testen, want je hebt zoveel verschillende soorten, samenstelling, landen en smaken. Dus even mijn perfecte koffieboon nog ontdekken. De zoektocht is geen straf moet ik bekennen!
Je cappu begint met een espresso
Als je een cappuccino wilt maken, dan begint je met dé perfecte espresso. Je gebruikt een kleine 20 gram gemalen koffie voor een dubbele espresso. Dan ga je je melk schuimen, gebruik koude melk. Ik gebruik zelf volle koemelk, dat schijnt ook het beste te werken qua textuur, maar er zijn genoeg andere opties dezer dagen. Pas op dat je je melk niet verbrandt. Na het opschuimen tik je eerst je melkkan zachtjes op het aanrecht om de luchtbellen te verwijderen. Daarna schenk je een paar keer de melk van de ene in de andere kan (even spieken de volgende keer dat je in een koffiezaak bent, ze doen het altijd). Dit doen ze zodat melk en schuim goed mengen. En dan komt het heel-veel-oefen-stuk: je schenkt in één keer in een draaiende beweging je melk bij je espressoshot.
Je beste cappu heeft een verhouding van ongeveer 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 melkschuim. Eigenlijk is mijn beste tip om koffie te maken als een echte barista om altijd goed te kijken naar de stappen die de barista maakt wanneer je koffie haalt bij een koffietent. Een beetje spieken dus. Of je doet net als ik, je zorgt ervoor dat je zoon barista wordt in een koffietent. Met je persoonlijke barista in huis gaat het nooit meer mis 🙂
Koffie in je eten
Ik ben ook gek op koffiesmaak in mijn eten. Ik houd van koffiekoekjes en koffiechocolade. En je kunt me ook altijd blij maken met toetjes zoals een Tiramisu of een espresso panna cotta. Onlangs was ik met mijn vriend uit eten bij een Italiaan en hij nam daar een affogato als toetje. Vanille-ijs overgoten met een vers gezette espresso. Pure eenvoud maar o zo lekker!
Koffie is nou eenmaal een heerlijke smaakmaker en kan zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt worden. Hartig hoor ik je denken. Ja joh, gemalen koffie combineert bijvoorbeeld supergoed met rundvlees. Je kunt een heerlijke dry rub maken voor bijvoorbeeld een entrecote met de gemalen koffie en kruiden zoals paprikapoeder en komijn. Een beetje bruine suiker en zout erbij, en je bent er al. Thank me later.
Ik hoorde laatst van een vriendin dat ze een shot espresso toevoegt aan haar chili con carne. Ik heb dat zelf nog niet getest, dus ik garandeer niks, maar ik denk dat het inderdaad best een geslaagde toevoeging zou kunnen zijn. En dan ben ik nog niets eens begonnen over cocktails op basis van koffie….

Kortom, je kunt alle kanten op met koffie, het is ontzettend veelzijdig. Ik ben en blijf koffiefan 🙂

Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.