Ga naar de inhoud
Home » Babynamen | Top 20 nare jongensnamen met negatieve associaties

Babynamen | Top 20 nare jongensnamen met negatieve associaties

babynamen

Zo nu en dan kom ik iemand tegen waarvan ik me werkelijk afvraag wat zijn ouders dachten toen ze een voornaam kozen..En dan bedoel ik niet rare gekke voornamen zoals Rogue, Goud, Mars en Kal-el want daar hadden we al een leuk lijstje van 😉 Nee ik bedoel namen die geheid een associatie oproepen met mensen waar je, denk ik dan, liever niet mee geassocieerd wilt worden. Net als dat je vernoemd bent naar iets positiefs, een mooi liedje, een bijzondere plaats of een held uit de geschiedenis maar dan….precies andersom…

Dus hierbij mijn lijstje van jongensnamen die je je zoon niet moet willen aandoen in 2017 of in welk jaar ook for that matter!!

voornamen

De dictators en oorlogsmisdadigers

Adolf

Hitler behoeft geen introductie. Dit is een voornaam met zo’n sterke negatieve lading dat ik echt niet begrijp dat die naam of versies van de naam nog gegeven worden. Op een gegeven moment kwam er een Amerikaans echtpaar, Heath en Deborah Campbell, in het nieuws omdat een supermarkt had geweigerd om een verjaardagstaart te maken (en dus te versieren inclusief voornaam) voor hun zoon. Het zoontje heet Adolf Hitler Campbell. Het jochie bleek ook nog eens een stuk of acht (half)broers en (half)zussen te hebben die allemaal Nazi namen hebben, o.a zusjes JoyceLynn Aryan Nation, Eva Braun en Honszlynn Hinler Jeannie.

Osama

Osama is een naam die in bepaalde delen van de wereld heel gangbaar was en veel gegeven werd. Het betekent eigenlijk leeuw. En toch…Kun je Osama nog los zien van Bin Laden of niet? Ik weet niet, je hebt bijvoorbeeld meerdere seriemoordenaars die John en David heten en men denkt niet automatisch aan die mensen bij de namen John en David, juist omdat het zo gangbaar is en er ook veel positieve John’s en David’s zijn. Persoonlijk associeer ik de voornaam Osama tegenwoordig wel met Bin Laden en zou ik het zelf daarom ook nooit aan mijn kind geven. Ik ken een oudere Osama, hij is een jaar of 65, dat stoort me niet maar mijn zoon ontmoette laatst een jongetje genaamd Osama en dan betrap ik me erop dat ik meteen omreken (“oh hij is geboren in 2005”) en ja, dat heeft dan een behoorlijk nare bijsmaak vind ik.

Amon en Heinrich

Amon Göth was een Oostenrijks Hauptsturmführer van de SS en commandant van een naziconcentratiekamp. Göth werd internationaal bekend door de film Schindler’s List, waarin slechts een deel van zijn misdaden uitgebeeld zijn. Heinrich Himmler was een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust en is een van de grote oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

Saddam, Mao, Benito, Pol

In het rijtje politieke namen die in de vergetelheid mogen raken: Saddam (Hussein), Mao (Zedong), Benito (Mussolini) of Pol (Pot)

De Nederlandse moordenaars

Tristan 

Ik vond vroeger Tristan een prachtige naam, heb het ook overwogen als voornaam voor Zoonlief toen ik zwanger was. Maar ik kan deze jongensnaam niet meer los zien van Tristan van der Vlis. Van der Vlis schoot  in 2011 vijf mensen dood en verwondde 17 mensen in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn. Daarna pleegde hij zelfmoord. Vroeger dacht ik bij de voornaam Tristan meteen aan de middeleeuwse legende Tristan en Isolde maar die associatie is helemaal weg.

Joran

Joran van der Sloot zit vast in Lima, Peru. Hij is tot 28 jaar veroordeeld voor de moord op studente Stephany Flores in 2010. Hij wordt ook in verband gebracht met de verdwijning van Natalee Holloway in 2005. Je kunt op de site van het Meertens Instituut dat de naam Joran tot ongeveer 2007 relatief populair was maar daarna helemaal inzakte en vrijwel niet meer gegeven werd.

Volkert

Ik ken een hele lieve jongen die Volkert heet en toch roept die naam bij mij steeds de moordenaar van Pim Fortuyn op, Volkert van der Graaf. Hij is in 2003 veroordeeld tot 18 jaar cel maar is sinds 2014 vrij onder voorwaarden. Volkert/Folkert is oorspronkelijk een Friese naam en betekent ‘de sterke onder het volk’.

De Goden

Loki

Loki komt uit de Noordse mythologie. Hij is een echte onruststoker, de god van chaos. Hij bracht de andere Goden vaak in de problemen maar hij heeft ze ook meerdere keren juist uit de problemen gered. Toch sloten de Goden hem op in een grot met een of andere venijnige gifslang.

Hades

Hades komt uit de Griekse mythologie en is vooral bekend als god van de onderwereld maar hij is ook de god van rijkdom. Hij is getrouwd met Persephone. Hades is een van de broers van Zeus.

De anti-helden

Donald en George

Sja, hier geldt hetzelfde als bij de naam Osama: George en Donald zijn vrij gangbare en relatief veelgebruikte voornamen en dus niet perse geassocieerd met een George W. (Walker) Bush of een Donald Trump. Voor mij is Donald eigenlijk ook te erg gekoppeld aan Donald Duck maar dat is persoonlijk 😉

George kan qua associaties ook alle kanten op, van George Michael en George Harrison naar George Washington en koning George III, maar toch zou ik die voornaam niet zo snel voor mijn kinderen gebruiken!

Kanye

Bah zo’n nare man lijkt me dat. Geen talent en hij komt arrogant over, een en al brok grootheidswaanzin. Nou ben ik wel altijd erg voorzichtig met beroemdheden omdat ze achter de schermen soms 360 graden anders zijn dan hun imago. Misschien is het wel een hele toffe gast maar wie noemt zijn kind nou Saint West?!

Kanye is van oorsprong een Igbo naam (Nigeria) en betekent ‘eer’. In Hawaii betekent de naam ‘vrij’.

De bad-guys uit verhalen

Vlad oftewel Dracula

Vlad III bestond echt en was schijnbaar een van de meest wrede dictators allertijden. De verhalen die de ronde doen over zijn daden zijn werkelijk misselijkmakend. In de loop der jaren is Vlad geassocieerd met vampieren en specifiek met Dracula. Bram Stoker’s verhaal Dracula is namelijk op Vlad III geïnspireerd. Dus zowel fake als echt geen hele vrolijke voornaam. Ja, understatement.

In Slavische landen heb je behoorlijk veel namen die beginnen met Vlad zoals Vladimir, Vlado, Vladislav en Vladan.

Hannibal

Brrr…Hannibal Lecter is een ware psychopaat en gewetenloze kannibaal ontsproten uit het brein van schrijver Thomas Harris. Hij eet graag de levers van zijn slachtoffers en hij helpt de FBI met het vinden van andere seriemoordenaars. Een extreem slimme en gevaarlijke opera-liefhebber.

Een andere bekende Hannibal is Hannibal Barkas, een Carthaagse generaal, vooral bekend om het feit dat hij met zijn leger met olifanten de Alpen overstak.

Jago/Iago

Iago is een sluwe manipulatieve verrader in Shakespeares’s verhaal Othello. Iago liegt en bedriegt erop los met als gevolg dat Othello zijn eigen vrouw Desdemona vermoordt.

Judas

Judas (Iscariot)is niet alleen een naam maar zelfs een uitdrukking om iemand aan te duiden als vals kreng. De Engelse variant Jude associeer ik, gek genoeg, niet met Judas uit de bijbel maar met het Beatles nummer ‘Hey Jude’.

Sauron

Sauron is een personage uit de Lord of the Rings boeken van J.R.R. Tolkien. Sauron is de kwade kracht uit Midden Aarde. Hij was overigens niet altijd slecht maar nu is het wel een echte film-villain!

Welke jongensnaam zou jij je zoon nooit geven?

13 reacties op “Babynamen | Top 20 nare jongensnamen met negatieve associaties”

 1. Weet je dat je als leerkracht het soms erg moeilijk krijgt om namen te kiezen?

  Gewoon ook door die negatieve gevoelens die sommige namen bij je gaan opwekken.
  Om de één of andere reden was bijvoorbeeld Daphne hier nooit een optie.
  En zo zijn er nog wel een paar!

  Tristan is inderdaad behoorlijk verpest, jammer, want dat was anders echt wel een mooie naam.

  Mooi overzicht heb je weer gemaakt!

 2. Erg eigenlijk dat zo’n mensen een naam kunnen verpesten he?!
  Ik heb in een crèche en school gewerkt waar je soms ‘rot’ kinderen hebt en dan denk ik ‘ik ga mijn kind nooit zo noemen!’. Eentje daarvan is Noah zo’n verschrikkelijk kind!

 3. Ik snap heel goed dat sommige namen een naar gevoel geven in je buik, maar ik had niet verwacht dat mensen hun zonen vernoemen naar een fictief karakter. Er zijn trouwens ook ouders die hun kind “Hashtag”, “Punched”, “So’Unique” of zelfs “Abcde” noemen. Ik weet niet welke naam dan beter is, haha.

 4. Ik vind het sowieso vreemd dat mensen een kind een naam willen geven die echt wel geassocieerd worden met die mensen die jij omschrijft. Dat wil je je kind toch niet aan doen? En dan is er echt wel een verschil tussen een George (want die is erg algemeen en erg gangbaar in Engeland) en een Adolf. Nee, dat laatste kan echt niet. Je mag toch hopen dat een ambtenaar die naam weigert.

  Ik had een klasgenoot die Sylvester heette. Ik moest daarbij telkens aan Sylvester van de Loony Tunes, terwijl hij wellicht vernoemd was naar de acteur :).

  Als ik een jongen was, had mijn moeder mij Aaron genoemd. Ze was grote fan van Elvis (daarom dat ik ben vernoemd naar Priscilla Presley). Maar gelukkig begreep ze ook wel dat Elvis gewoon té zou zijn. Er is maar één Elvis hè. Daarom zou ze me de tweede naam van Elvis geven. Dus daar dacht ze goed over na 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »