Ga naar de inhoud
Home » 2020 de positieve puntjes van een heftig jaar

2020 de positieve puntjes van een heftig jaar

2020 goede dingen

2020 is een k**jaar, een jaar van angst, verdriet, ziekte, armoede, raciale ongelijkheid, sociale onrust en eenzaamheid. In een van de slechtste jaren in de geschiedenis waren met zijn allen in de ban van het coronavirus en de wereld werd beheerst door heftige nieuwsberichten: enorme verwoestende branden woedden in Australië en in Californië, de schrikbarende explosie in Beiroet maakte een groot deel van de Libanese hoofdstad met de grond gelijk, de inwoners van Nice en Wenen kregen te maken met terroristische aanslagen en eergisteren nog sloeg een noodlottige aardbeving toe in Kroatië. Wat was er veel ellende, mensen maar…in 2020 gebeurden er ook mooie dingen.

Het was soms even zoeken maar hierbij – trommelgeroffel – 20 mooie dingen uit 2020. Helemaal random overigens en niet in een bepaalde volgorde, gewoon om het jaar op een positieve noot te eindigen!

Bescherming voor pangolins

China bood schubdieren, of pangolins, eindelijk betere bescherming. Pangolins zijn de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld dus de aanscherping van de beschermingsmaatregelen is enorm welkom. Kijk nou toch eens wat een wonder van de natuur – hoe mooi zijn ze wel niet?!

goede dingen uit 2020

Costa Rica en het homohuwelijk

Costa Rica legaliseerde, als eerste land in Midden-Amerika, het homohuwelijk. In Noord-Ierland werd overigens in februari het allereerste homohuwelijk in het land gesloten. Wat ook een mooie stap was trouwens dit jaar, was toen het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde dat homoseksuelen en transgenders niet ontslagen mogen worden op basis van hun seksuele oriëntatie.

Ook absoluut het melden waard: in meerdere landen kwam er een verbod op conversietherapie oftewel reparatietherapie/homotherapie. Bij conversietherapie wordt met psychologische middelen geprobeerd om iemands homoseksuele of biseksuele oriëntatie te veranderen in een heteroseksuele. Daar ging die film, The Miseducation of Cameron Post, over – weet je die nog? Bizar dat het überhaupt nog mag.

Trump out

Biden – en nog beter, Kamala Harris – in. Ze is enorm charismatisch vind ik. Harris werd de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS maar ook de eerste zwarte vicepresident en de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond. 74 miljoen Amerikanen zijn het niet eens met me als ik dit zeg maar: good riddance, Trump was wat mij betreft de slechtste president in de Amerikaanse geschiedenis. Er is eindelijk weer hoop op beter.

Sterke afname CO2-uitstoot

De wereldwijde CO2-uitstoot is in 2020 enorm gedaald als gevolg van corona en de recessie. Er werd minder gevlogen, minder gereden, de industrie draaide niet op volle toeren. Een lockdown is voor ons dus niet fijn maar voor de natuur juist weer wel.

Overigens las ik wel dat het klimaateffect beperkt blijft ondanks de sterke afname maar goed – laten we positief blijven toch – we gaan de goede kant op. Hopelijk stijgt het niet na corona weer als een malle en hebben we wat geleerd van deze periode.

Maandverband gratis

Schotland maakte als eerste land maandverband en tampons gratis beschikbaar. Woohoo! Hopelijk volgen veel landen dit voorbeeld.

Samen, voor elkaar

Tijdens de eerste lockdown zagen we talloze krachtige en ontroerende momenten van saamhorigheid zoals bijvoorbeeld de veelbekeken scènes van Italianen die op hun balkons met muziek en geklap een ode brachten aan alle medische helden. Sowieso zagen we op veel plekken op de wereld dat muziek echt troost bood. Ik vond dat persoonlijk erg mooi.

Er werd ook veel samengewerkt – bedrijven die normaal totaal iets anders produceerden, zoals bijvoorbeeld Yves Saint Laurent, gingen opeens mondkapjes maken, handgel of beschermende kleding.

Olifanten babyboom

Het aantal olifanten is in Kenia in 30 jaar tijd verdubbeld! Terwijl ze bedreigd werden met uitsterven zijn er nu 34 000 olifanten in het land. Mooi toch?! Tussen januari en september 2020 alleen al werden er 170 olifantjes geboren in het Nationaal park Amboseli maar niet alleen in dat park waren de cijfers positief. Alle parken van het land gaven hoge cijfers door dit jaar.

Soedan stelt vrouwenbesnijdenis strafbaar

Eindelijk heeft de Soedanese regering vrouwelijke genitale verminking strafbaar gesteld. Er kan tot drie jaar celstraf worden gegeven bij een overtreding. Volgens de VN hebben in Soedan 9 op de 10 vrouwen genitale verminking ondergaan. Meisjes worden besneden vanuit een culturele overtuiging dus er moet ook echt iets veranderen vanuit het culturele en traditionele oogpunt.

Chris Nikic en de Ironman

De 21-jarige Amerikaan Chris Nikic is de eerste persoon met het syndroom van down die de Ironman Triathlon binnen de tijd heeft afgerond. De Ironman houdt in: 3,86 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km rennen – en dat binnen 17 uur. Zo dan, dat doe ik hem echt niet na!

Live met celebs

Veel beroemdheden gingen tijdens de eerste lockdown live en vermaakten mensen wereldwijd. Zo kregen we kookles van zanger Mika maar ook van een van de beste chefs ter wereld, Massimo Bottura. Veel celebs gaven online shows zoals Lady Gaga, Keith Urban (vanuit zijn kelder met dansende echtgenote Nicole Kidman op de achtergrond) en John Legend, soms om geld in te zamelen voor goede doelen maar soms ook gewoon om de lockdown te verzachten. Ze gaven een kijkje achter de schermen en gingen het gesprek aan met fans. Dit versterkte het gevoel van ‘we zitten allemaal in hetzelfde schuitje’.

Parasite won

Voor de eerste keer in de filmgeschiedenis ging de Oscar voor beste film naar een buitenlandse film. Geheel terecht overigens want wat een toffe film! Parasite en regisseur Bong Joon-ho maakten daarmee ‘Oscar-geschiedenis’.

beste van 2020

Het vaccin

Op medisch gebied werd er keihard gewerkt. Er kwam een echte race tegen de klok! Razendsnel werd een vaccin tegen COVID-19 ontwikkeld.

Minder vlees

De wereldwijde vleesproductie daalde voor het tweede jaar op rij: van 341 miljoen ton in 2018 naar 333 miljoen in 2020. Als deze trend nou doorzet zou het mooi zijn. Waar ik me wel over verbaasde, is dat vleesconsumptie in Nederland juist steeg.

Real life X-files

Yes, aliens nieuws! Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf even tussen alle heftig nieuws door drie video’s vrij van ongeïdentificeerde vliegende objecten, uit 2004 en 2015. Dit nieuws werd trouwens amper opgepikt in de overdaad aan nieuwsberichten in die periode maar het is wel bijzonder hoor, mensen. Heb jij ook een ufo gezien? Meld het bij het UFO meldpunt. Scully en Mulder speaking 🙂

De somaliolifantspitsmuis was here

Sinds 1973 was dit kleine beestje niet meer gespot en hopla, de somaliolifantspitsmuis vond 2020 een mooi jaar om aan de wandel te gaan in Djibouti. Ok, de pindakaas-havermout lokaas was ook wel erg verleidelijk.

Black Lives Matter

#BlackLivesMatter werd een van de grootste massabewegingen in de geschiedenis. Er zijn belangrijke gesprekken gevoerd op het gebied van discriminatie en institutioneel racisme. Men lijkt er eindelijk meer voor open te staan, we willen erover horen, erover leren. We zijn er nog lang niet maar net als met veel punten op deze lijst: het gaat de goede kant op.

Online contact onderhouden

2020 was ook het jaar van Zoom, FaceTime en Google Meet. Van online borrels tot online vergaderingen, van school vanuit huis tot werk vanuit huis. Sommige bedrijven hebben zelfs al aangegeven dat thuiswerken een permanente optie wordt (bijv. Microsoft en Twitter).

We vonden allemaal lockdowns en quarantaines zwaar, misten het fysieke contact maar dankzij internet bestond er wel iets van contact. Stel je dezelfde situatie voor zonder internet, dat was pas echt eenzaam geweest.Nu kon iedereen lekker creatief aan de slag met online verjaardagen bijvoorbeeld of even zwaaien naar opa en oma. Hoe mooi is dat!

Historische vondst

Het was tweemaal raak in Sakkara ten zuiden van Cairo in Egypte. Zowel in oktober als in november werden er bijzondere archeologische vondsten gedaan. Er werden op meer dan 12 meter diepte meer dan honderd sarcofagen opgegraven in de oude necropolis. Ze zijn meer dan 2000 jaar oud (!) en in perfecte staat.

De roze dolfijn

De roze dolfijn, ook wel bekend als de Chinese witte dolfijn, was jarenlang een icoon voor Hongkong. Maar door alle drukte op het water namen hun aantallen sterk af. Als gevolg van corona en de rust die het tot gevolg had, kwamen de roze dolfijnen weer terug. Volgens de tellingen van wetenschappers zijn er sinds maart maar liefst 30 procent meer roze dolfijnen gezien.

Chris Evan in zijn nakie en meer

Chris Evans gooide per ongeluk een naaktfoto op Insta. J-Lo en Shakira gaven alle vrouwen van boven de 40 weer hoop . Het ging niet alleen over Brexit maar over Mexit: Megan en Harry verhuisden naar Canada en toen naar de VS. Gigi Hadid and Zayn Malik kregen een baby. Harvey Weinstein ging voor 23 jaar de bak in.

En Femke…die deed niet meer mee.

Wat was jouw hoogtepunt van 2020? Wij wensen jullie in ieder geval een geweldig, gezond, veilig, vrolijk, liefdevol 2021 zonder zorgen!

14 reacties op “2020 de positieve puntjes van een heftig jaar”

  1. ik heb hardop zitten grinneken bij al die positieve punten di ejij verzameld hebt! het gekke is, ik ken ze eigenlijk allemaal, maar iemand moet op het briljante idee komen ze “even” onder elkaar te zetten…

  2. Een leuk idee om een lastig jaar toch in een leuk zonnetje te zetten. Ik vind vooral dat het nieuws van Schotland top is, het is van de zotte dat wij vrouwen nog steeds moeten betalen voor tampons en maandverband!

  3. Heel leuk gevonden! Ik heb voor mezelf alvast besloten ook wat meer te genieten van kleine dingen zoals een avondje uit, een goede babbel met vrienden en een hartverwarmende knuffel. Zaken waar we voordien misschien net iets te weinig bij stil stonden.

  4. Oh wauw dat is nog eens een nieuwsoverzicht. Leuk om terug te lezen. Kan mij in een paar van je standpunten wel vinden ja haha.
    Enne, ik heb nog geen ufo’s gezien. Wel toevallig op de radio gehoord dat er vorig jaar in april heel veel UFO meldingen vanuit België zijn gekomen.

  5. Dit artikel geeft weer hoop! Ja het was een raar jaar met heel veel nare gebeurtenissen maar als je zo opsomt wat er wel goed was… Tja dan komt het misschien toch wel goed met de mensheid. Bedankt voor dit stukje positief denken.

  6. Mooi om al deze nieuwtjes op een rij te lezen, 2020 heeft ons toch nog heel wat goeds gebracht. Oh en ik hoop ook dat de dag nog eens komt dat hier de tampons e.d. gratis worden gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »