Ga naar de inhoud
Home » Twee tiener films op Netflix | 1 top en 1 flop

Twee tiener films op Netflix | 1 top en 1 flop

tienerfilms op netflix

Mijn kleinste man is afgelopen maand 12 jaar oud geworden en dat betekent dat hij ein-de-lijk 12+ films mag kijken op Netflix. Dat is best een dingetje wanneer je een oudere broer en zus hebt en niet mag meekijken wanneer zij iets opzetten. Met andere woorden, hij was blij en trots én ik moest meekijken. Oh jee, dat worden heel wat tienerfilms kijken de aankomende maanden, ik voel hem aankomen…

De kleine man houdt van heldenfilms en actiefilms dus na ongeveer 40 minuten heel Netflix uitpluizen (ugh waar blijft de tijd dat er slechts 2 netten op tv waren?!) koos hij Rim of the World, een Netflix original. De andere dag wilde hij See You Yesterday zien (ook al een Netflix original!). Ik kan je verklappen, een van de twee is je reinste tijdsverlies!

see you yesterday recensie

See You Yesterday

Het verhaal

Twee bevriende slimme tieners (gespeeld door Eden Duncan-Smith en Dante Crichlow) vinden een tijdmachine uit, of beter gezegd een tijdmachine-rugzak. Op de achtergrond spelen de cliché tiener-elementen een rol zoals onzekerheid, verliefdheid, school, vriendschap dus ergens is er een poging tot een coming of age film.

De tieners zijn zwart en maken racisme met alle gevolgen van dien van dichtbij mee. Dit thema staat centraal en er zijn veel verwijzingen naar het politiegeweld en de tragische gebeurtenissen in de VS rondom racistisch en buitensporig politieoptreden jegens de Afro-Amerikaanse jeugd en de Black Lives Matter protesten. Dus ergens is er ook een poging tot een sociaal geëngageerd film. Met andere woorden, er wordt duidelijk geprobeerd om een tienerfilm met een boodschap te maken maar dat mislukt wat mij betreft finaal.

Genres mixen

Sommige aspecten (maatschappelijk) worden te erg aangedikt, zo erg dat het er bijna lachwekkend van wordt. En dat is best kwalijk aangezien het over een serieus onderwerp gaat. Andere aspecten (coming of age) blijven juist weer zo oppervlakkig dat je het net zo goed weg had kunnen laten.

Waar ik me trouwens ook aan stoorde is dat ik niet begrijp welke doelgroep de makers voor ogen hadden? Voor de meeste volwassenen zal de film ongetwijfeld te kinderachtig zijn. Ik vind het écht een kinder/tienerfilm. Maar er wordt behoorlijk in gescholden, en dat is weer stukken minder geschikt voor die doelgroep. Dus wie hadden ze nou voor ogen? Geen idee!

De ‘makers’, dat is in dit geval Stefon Bristol. Hij heeft het geschreven (samen met Fredrica Bailey) en geregisseerd. Het is de eerste ‘normale’ film die hij regisseert, tot nu toe had hij alleen shorts gedaan. De film is door Spike Lee geproduceerd.

Stefon, je vergeet het einde!

Hoe dan ook, die twee tieners, maken iets afschuwelijks mee. Ik verklap niet wat, mocht je graag je tijd verdoen aan deze slechte Netflix original. Zoontjelief moest er in ieder geval van huilen. En die tieners ook dus ze bedenken een plan: ze reizen terug in de tijd om deze gebeurtenis te veranderen. Dit aspect, het tijdreizen, had dus wel wat kunnen zijn want het is op zich een leuk gegeven en zelfs spannend zo nu en dan – mits….de makers er moeite aan hadden gedaan om het verhaal af te schrijven.

Pluspunt: Cameo van Michael J. Fox

Minpunt: de film schiet alle kanten op, geen focus op 1 element, de makers hebben het concept van begin midden einde niet geleerd.

Tip: Kijk de Back to the Future trilogie met je tiener. Veel leuker (vond mijn zoontje ook).

Rim of the World

Ik heb meerdere slechte recensies van deze film gelezen waarbij, verbazingwekkend genoeg, de vergelijking getrokken werd met Stranger Things. Het valt helemaal niet te vergelijken. Rim of the World is echt 100% een tienerfilm. Ik zou deze film dan ook eerder vergelijken met films als The Goonies of E.T.

recensie rim world netflix

Het verhaal

Op een zomerkamp ontmoeten vier tieners elkaar. Ze hebben hele verschillende karakters maar het zijn wel alle vier, op hun eigen manier, buitenbeentjes. We hebben het stoer rebels badass meisje, de knappe onbegrepen crimineel, de grote bek irritante dikkerd die uiteindelijk juist heel lief blijkt te zijn en, natuurlijk, de verlegen fobische superintelligente computernerd.

De leiding van het kamp is wel heel flauw en onbetrouwbaar en ze smeren hem bij de eerste de beste buitenaardse invasie 😉 Aan ‘onze vier helden’ om de wereld te redden van de glibberige alien met zijn alien-hond.

Cliché en 80s

Rim of the World is een clichématige sciencefiction kinder-/tienerfilm en dat hoeft helemaal niet iets slechts te zijn. Zoontje vond deze film bijvoorbeeld helemaal leuk. Ik moet zeggen dat het wel vermakelijk was om samen te kijken maar zelf zou ik dit niet opzetten. Er waren veel film verwijzingen (The Breakfast Club, Jurassic Park en veel meer) in verweven dus dat vond ik persoonlijk weer geinig.

De film is geregisseerd door McG (the Babysitter, 3 Days to Kill) en geschreven door Zack Stentz (the Flash, Thor, X-Men: First Class). Kindacteurs Jack Gore (14 jr – uit o.a The Kids Are Alright), Miya Cech (12 jr – ze speelde o.a jonge Emiko in Arrow), Benjamin Flores Jr. (16 jr – hij speelde Louie in de Nickelodeon serie The Haunted Hathaways. Verder is hij actief als rapper onder de naam Lil ‘P-Nut) ) en Alessio Scalzotto (16 jr – dit is slechts zijn 2e rol ooit, eerder speelde hij een jonge Picasso in Genius) doen het prima.

Pluspunt: een jaren 80 gevoel

Minpunt: de rare piemelscene

Tip: Als je kind dit een leuke film vindt, dan kunnen jullie aan de kinderklassiekers van vroeger beginnen!

14 reacties op “Twee tiener films op Netflix | 1 top en 1 flop”

  1. ik denk niet het type film dat ik zelf snel zou kijken. Maar wie weet als mijn nichtjes of neefjes op visite komen. Voor ieder wat wils toch 😀 Alhoewel die piemel-scène me dan weer niet zo aanspreekt hahahah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »