Fit ouder worden
| |

Gezond en fit na je 40ste

Naarmate je ouder wordt, krijgt je lichaam wat meer ‘karakter’. Wellicht spot je een paar zilveren lokken in je haar, merk je dat je stofwisseling niet meer zo snel is als Femke Bol, en zie je wat veranderingen in je lichaamsvorm. Maar geen zorgen, ouder worden betekent niet dat je minder fit, actief of gezond hoeft te zijn. Integendeel, het is de perfecte tijd om extra goed voor jezelf te zorgen! Diede Huver, intuïtief eten diëtist, duikt in deze blog in wat er precies gebeurt in je lichaam, welke nieuwe (voedings)behoeften er ontstaan en bespreekt ze of diëten echt nodig is om gezond en fit ouder te worden.

Je lichaamssamenstelling verandert

Wanneer je richting de veertig loopt, beginnen er wat veranderingen in je lijf te sluipen – en ik heb het niet alleen over je plotselinge waardering voor vroege vogels en tuinieren. Door een mix van genetica, leefstijl en het onvermijdelijke ouder worden, vermindert je spiermassa, ook wel bekend als sarcopenie. Minder beweging en een natuurlijk afnemende spieropbouw zijn de boosdoeners. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid vet rond je middel toe, mede dankzij hormonale veranderingen. En dan je huid, deze wordt minder elastisch en droger, omdat de productie van collageen en elastine afneemt. Hallo, rimpels!

In deze boeiende periode ervaren we ook een daling van geslachtshormonen zoals oestrogeen en testosteron, wat niet alleen je spiermassa en vetverdeling beïnvloedt, maar ook leidt tot een langzamere stofwisseling. Een lagere stofwisseling samen met minder spiermassa betekent dat je minder calorieën verbrandt, wat weer van invloed kan zijn op je gewicht en energieniveau.

Je hebt andere voedingsbehoeften

Naast die fysieke veranderingen, beginnen ook je voedingsbehoeften te verschuiven. Door afnemende spiermassa worden die sprintjes naar de bus wat lastiger, maar met een eiwitrijk dieet zorg je voor een goede ondersteuning van je spieren. Ook je botten hebben wat extra zorg nodig, simpelweg door er voor te zorgen dat je voldoende calcium en vitamine D binnen krijgt.

En die veranderingen in je spijsvertering ondersteun je door genoeg vezels op je menu te zetten. Vergeet niet voldoende te drinken, want anders worden je darmen er juist niet blij van.

Helpt een dieet?

Diëten zijn vaak gericht op snelle resultaten in een korte periode. Jij hebt waarschijnlijk het idee dat je bezig bent met een gezonde kickstart, maar stiekem is het dieet je aan een obsessie met eten aan het helpen. Zoals constant denken aan eten en plannen in je hoofd wat en wanneer je mag eten. Daarbij zijn diëten op lange termijn vaak niet effectief. Vroeg of laat verval je namelijk in je oude gewoonten, en zo beland je in een vicieuze cirkel van steeds opnieuw starten met een dieet.

En heb je daar zin in de komende 20 jaar? Wil je dan nog steeds worstelen met eten en hoe je naar je lichaam kijkt? Het is veel effectiever en gezonder om te werken aan een leefstijl die jij kunt volhouden. Het kan helpen om te checken waar je lichaam nu echt behoefte aan heeft. Wanneer heb je honger, merk je stress en op hoeveel slaap ga jij nu echt lekker? Een duurzame levensstijl dus, in plaats van strenge diëten. Zo zorg je ervoor dat je die onvermijdelijke veranderingen in je lichaam op een fijne manier ondersteunt.

Leefstijl dus..

Het loslaten van strikte regels en overtuigingen over eten is belangrijk om weer in contact te komen met je lichaam en bewust te worden van wat je lichaam echt nodig heeft. Het is eigenlijk bijzonder hoe we direct reageren op sommige lichaamssignalen, zoals moeten plassen, maar worstelen met signalen zoals honger of vermoeidheid. Honger is je lichaam dat zegt “Hey, ik heb wat brandstof nodig!”, stress suggereert dat het tijd is om even pauze te nemen of je aanpak te heroverwegen, en vermoeidheid is een duidelijk teken om even een dutje te doen of te slapen.

Wat betreft eten helpt het om bewust te worden van je lichaamssignalen en te reageren op deze natuurlijke honger- en verzadigingssignalen. Zo zorg je namelijk op lange termijn voor een gezondere en meer gevarieerde voeding. Het is niet snel en sexy maar je gaat wel merken dat je hierdoor weer meer gaat genieten van eten, minder overeet en een algeheel gezonder eetpatroon ontwikkelt. En wie wil dat nou niet? Wil je meer leren over hoe je dit toe kunt passen in je dagelijks leven? ‘Intuïtief Eten’ is hier een perfecte manier voor en helpt je op een praktische manier je leefstijl aan te passen. In de volgende alinea vindt je wat praktische tips om meteen te beginnen.

Drie praktische tips

  • Tip 1: Sta eens stil bij hoe belangrijk eten echt voor je is. Vraag jezelf af: geef ik maaltijden de aandacht en tijd die ze verdienen, of behandel ik eten alsof het een race tegen de klok is? Door meer tijd te nemen om echt van je eten te genieten, word je je niet alleen bewuster van wat en hoeveel je eet, maar het helpt je ook om te herkennen wanneer je verzadigd bent. Bovendien biedt het een moment van rust in je drukke dag. Maak van eten een prioriteit die het verdient te zijn en ontdek de voordelen voor zowel je lichaam als geest. Het is de moeite waard!
  • Tip 2: En hoe zit het met luisteren naar je lichaam? Eet je als je honger hebt of stel je het uit tot je de hele kast wil leegeten? En wanneer je moe bent, kies je voor een dutje of ga je voor koffie nummer vijf? Spoiler: die koffie lost je slaaptekort niet op en dat extra koekje je honger niet. Je honger en vermoeidheid nemen alleen maar meer toe en je kan er zelfs geïrriteerd van worden. Wat als je nu echt eet wanneer je honger hebt en een pauze neemt als je moe bent? Probeer het eens!
  • Tip 3: Focus op de reis, niet alleen op de bestemming. Niemand loopt een marathon omdat ze zo dol zijn op het over de finish sprinten. Ze genieten (als het goed is) van het hardlopen zelf. Natuurlijk zullen ze hier en daar voor een uitdaging staan, maar iedere overwinning vinden ze fijn. Als jij alleen maar bezig bent met ‘gezond willen zijn’, vergeet je te genieten van het normale leven en de fijne dagelijkse momenten. Geniet dus van die heerlijke maaltijd zonder schuldgevoel (en stop met denken dat alles wat lekker is verboden is), kies een vorm van beweging die je daadwerkelijk leuk vindt en gun jezelf die pauze.

Kortom, hoewel je lichaam en voedingsbehoeften veranderen, is een streng dieet niet nodig om gezond en fit ouder te worden. Richt je in plaats daarvan op duurzame leefstijlveranderingen door te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. En GENIET ook van het proces; zo zorg je niet alleen voor je fysieke- maar ook je mentale gezondheid!

Ik ben Diede Huver, intuïtief eten diëtist. Mijn doel is om je te helpen een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Ik leer mensen o.a. hoe ze naar hun lichaam kunnen luisteren, honger en verzadiging kunnen herkennen en stoppen met het constant volgen van diëten. Ik wil dat iedereen zich goed voelt over eten en zichzelf, zonder stress over wat ze wel of niet zouden moeten eten. Samen werken we aan een gelukkigere en gezondere jij, op een manier die echt bij jou past.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik ben inmiddels 50 en sinds een half jaar ga ik 2x in de week naar de sportschool om op die manier te zorgen voor sterkere spieren en om energieker te worden. Gecombineerd met gezond eten merk ik wel degelijk verschil en ja, dat dutje werkt inderdaad beter dan die zak chips!

  2. Ik probeer minder te snoepen maar verder ging ik al elke dag hardlopen en daardoor vind ik het lastig om mezelf verder nog te verbeteren op dit vlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.