Ga naar de inhoud
Home » Boekentip over spijt: Als ik het leven over mocht doen

Boekentip over spijt: Als ik het leven over mocht doen

spijt

The regret of my life is that I have not said ‘I love you’ often enough. © Yoko Ono

Heb jij spijt van beslissingen die jij gemaakt hebt? Ik heb altijd grote dromen gehad, zelfs onrealistisch volgens sommigen (niets is onmogelijk mensen, echt niet) en ik heb ook altijd haast gehad. Het moest allemaal snel, het moest allemaal nu en vooral het moest allemaal. Maar ik was wat rustiger geworden, had twee kindjes gekregen, was getrouwd, had een goede baan, nog even en ik woonde aan de gracht en had ik een bakfiets. En toen, uit het niets, totaal onverwacht, kreeg mijn moeder de diagnose kanker en veranderde alles. Een enorme verandering van perspectief!

Niet meer een carrière ging voor maar de reis waar ik altijd van droomde. Niet meer het huis aan de gracht maar de emigratie. Ik heb 25 jaar leven in 5 jaar gepropt. Omdat ik bang was. Ik was bang dat ik spijt zou krijgen. Spijt op mijn sterfbed. En laat Bronnie Ware nou net daar een boek over hebben geschreven.

Bronnie Ware en vijf keer spijt

I regret not having had more time with my kids when they were growing up © Tina Turner

Vandaag kwam ik toevallig een artikel tegen over Bronnie Ware, een vrouw die voor haar werk stervenden begeleidde tijdens de laatste 12 weken van hun leven en daar een boek over schreef. Het boek kwam al in 2012 uit maar ik had er nog niet van gehoord. Ik heb onder een rots geleefd want het is wel echt heel groot geweest schijnbaar 😉 Het heet The Top Five Regrets of the Dying en is ook naar het Nederlands vertaald (Als ik het leven over mocht doen).

top five regrets of the dying

In het boek vertelt ze over mensen die het einde van hun leven naderen: waar hebben ze spijt van? Het zijn terugkerende antwoorden, er rolt een ware top 5 spijt uit…

  • Had ik maar mijn dromen gevolgd in plaats van te doen wat van mij verwacht werd
  • Had ik maar minder tijd aan werk besteed en meer aan mijn vrouw/man/kinderen
  • Had ik maar vaker mijn gevoelens geuit (en uitgesproken wat ik dacht)
  • Had ik die vriendschap maar niet laten verwateren
  • Had ik maar beseft dat geluk een keuze is

Heb jij spijt?

I regret those times when I’ve chosen the dark side. I’ve wasted enough time not being happy © Jessica Lange

Dit lezen komt voor mij op een belangrijk moment. Sinds wij terug zijn in Nederland, sinds eind 2012, heb ik mijn verstand gevolgd in plaats van mijn hart. Dat heeft niet goed voor me uitgepakt. Ik kan met overtuiging zeggen dat ik tot 2012 geen spijt had.

Ja, sommige dingen pakten beter uit dan anderen. Ja, ook ik was niet constant gelukkig aan het rondhuppelen, ook ik verloor dierbaren, vriendschappen, familie, liefdes maar ik leefde mijn leven op mijn manier. En als het misging, nou ja, dan had ik mijn hart gevolgd, ik had het geprobeerd en ik had ervan geleerd dus ik had geen spijt. En van de goede momenten genoot ik met volle teugen, met heel mijn hart en ziel.

Het is toch eigenlijk gek dat ik pas zo laat in mijn leven spijt leer kennen. Wat een naar gevoel. Maar ik zou nog meer spijt krijgen als ik door zou zetten. Dus laten we het een extra lang leermoment noemen: ‘Fred, vergeet dat verstand nou maar, volg je hart en zorg ervoor dat je over 57 jaar, op je sterfbed, zo min mogelijk spijt hebt.’

You learn from things that you experience in life. I’d never want to say that I regret anything or that anything was a mistake. Honestly, that isn’t how I have chosen to live my life © Kate Winslet

Lieve lezers, houden jullie dit ook in jullie achterhoofd? Wees gelukkig, ga ervoor! Carpe Diem!

2 reacties op “Boekentip over spijt: Als ik het leven over mocht doen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »