Ga naar de inhoud
Home » Internationale Vrouwendag: 7 keer in films

Internationale Vrouwendag: 7 keer in films

Films vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, hiep hiep. Wat houdt zo’n dag eigenlijk in en welke films kun je kijken om stil te staan bij de prestaties van vrouwen over de jaren heen? Internationale Vrouwendag is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de sociale, culturele, economische en politieke prestaties van vrouwen wereldwijd. Het is ook een dag waarop gevraagd wordt naar een versnelling van gendergelijkheid. De eerste Internationale Vrouwendag dateert uit 1911. Zin om één of meer films te kijken over inspirerende sterke vrouwelijke karakters om Internationale Vrouwendag te vieren? Dit zijn mijn aanraders.

Hidden Figures

Wanneer ik denk aan een film met sterke vrouwenfiguren, dan is deze biografische film uit 2016 de eerste die in me opkomt. De film gaat over drie Afro-Amerikaanse wetenschappers/wiskundigen Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Mary Jackson (Janelle Monáe) en Dorothy Vaughan (Octavia Spencer). Mary Jackson was behalve wiskundige ook luchtvaarttechnicus. Ze werd in 1958 de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse ingenieur bij NASA.

De drie dames werkten bij NASA op de afdeling West Area Computing Unit in het Langley Research Center in Virginia. Dat was een gescheiden afdeling waar Afro-Amerikaanse vrouwen werkten. Ze moesten andere wc’s, kantines en kantoren gebruiken dan de blanke dames die in het Langley Research Center werkten. De West Area Computing Unit bestond tussen 1943 en 1958.

internationale vrouwendag films

De film laat de enorme prestaties van de drie vrouwen zien en hoe groot hun rol wel niet is geweest in de NASA geschiedenis. Ze waren enorm slim maar stonden daarnaast ook sterk in hun schoenen. Dat doen we ze niet 1,2,3 even na. Een goede film over een mooi waargebeurd verhaal.

Frida

Ook deze film (uit 2002) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, namelijk het verhaal van een vrouw die vaak symbool staat voor krachtige vrouwen: politiek activist en schilder Frida Kahlo. In de film maken we kennis met een überslimme rebelse Frida, vertolkt door Salma Hayek. Dit is één van mijn favoriete films ooit. Ik vind Salma het enorm goed doen als Frida.

frida kahlo

Het leven zat Frida niet mee maar ze ging de strijd aan, krachtig en met opgeheven hoofd. Haar kunst was haar uitlaatklep. In de film ligt de focus op de relatie tussen haar kunstwerken en haar levenservaringen.

De film werd geregisseerd door Julie Taymor en meegeproduceerd door Salma Hayek die al jaren bezig was met het Frida project voordat het ook daadwerkelijk gerealiseerd werd. Hayek heeft in een interview met The New York Times aangegeven dat ze tijdens het filmen van Frida herhaaldelijk werd lastiggevallen en zelfs met de dood is bedreigd door Harvey Weinstein.

Malèna

Deze Italiaanse film speelt zich af in 1940-41. De mooie Malèna woont alleen in een Siciliaans dorp. Haar echtgenoot zit in het leger in het buitenland. Veel mannen in het dorp zijn onder de charme van de sensuele schoonheid en veel vrouwen zijn jaloers en afgunstig.

In deze film zie je hoe roddels een eigen leven kunnen gaan leiden en hoe jaloezie een leven echt kapot kan maken. Monica Bellucci vertolkt de rol van Malèna die ondanks alle ellende een krachtige trotse indruk blijft maken. Een aangrijpend drama tegen de achtergrond van de 2e wereldoorlog dat je zeker bij zal blijven. Ik moet er wel bij zeggen dat er ook veel kritiek is geweest op deze film. Kijk en beslis voor jezelf.

Mona Lisa Smile

Deze film uit 2003 speelt zich af begin jaren ’50. Katherine Watson (Julia Roberts) geeft kunstles aan een universiteit voor vrouwen, de Wellesley College (deze prestigieuze college vlakbij Boston in de VS bestaat echt trouwens, ook al is het verhaal in de film fictioneel).

Mona Lisa Smile filmtip

Watson is niet je cliché docent, ze is modern en hartstikke idealistisch en ze wil haar leerlingen meer meegeven voor de toekomst dan alleen de leerstof die je uit boeken haalt. Goede cast met dames als Kirsten Dunst, Julia Stiles en Maggie Gyllenhaal. Dit is ook de film waar Ginnifer Goodwin en Kristen Connolly hun debuut in maakten.

The Hours

Een onherkenbare Nicole Kidman speelt Virginia Woolf in The Hours, een Britse-Amerikaanse drama uit 2002. Verder zijn er nog hoofdrollen weggelegd voor Meryl Streep en Julianne Moore. Het verhaal is best tof bedacht (het is een verfilming van het gelijknamige boek): het speelt zich af op dezelfde dag in drie verschillende jaren – in 1923, 1951 en 2001.

vrouwen films

We volgen steeds een andere vrouw. Verschillende vrouwen, verschillende jaartallen maar wel verbonden met elkaar door het boek van Virginia Woolf, Mrs. Dalloway. Een mooie indrukwekkende film maar ook wel erg deprimerend. Je moet er maar net de goede bui voor hebben.

Wild

In het waargebeurde verhaal Wild (2014), speelt Reese Witherspoon Cheryl Strayed. Strayed reisde 1700 km te voet, in haar eentje, over de Pacific Crest Trail in de VS.

Inspirerende verhalen over sterke vrouwen

Ze deed dit na een reeks aan persoonlijke tegenslagen. Strayed was 27 jaar oud en had geen enkele ervaring in lange afstanden lopen. Mooi verhaal en ook zeker een sterke vertolking van Witherspoon.

A League of their own

Om te eindigen met een wat luchtigere film zou ik de jaren ’90 film A League of their Own aanraden. Het is fictie maar wel gebaseerd op de echte All-American Girls Professional Baseball League. Deze professionele honkbalcompetitie voor vrouwen bestond van 1943 tot 1954.

internationale vrouwendag films

Vermakelijke film met een reeks aan acteurs die groot waren in de jaren 90 (en sommigen nog zijn), o.a Geena Davis, Tom Hanks, Madonna, Lori Petty en Rosie O’Donnell.

En nog wat mooie vrouwenrollen:

….en natuurlijk eindig je met de docu Woman van Anastasia Mikova en Yann Arthus-Bertrand. Hierin vertellen vrouwen uit zo’n 50 landen wat het voor hun betekent om vrouw te zijn. Verschillende thema’s zoals emancipatie, onderwijs, moederschap, gerechtigheid en armoede worden aangesneden.

Meer weten of ook je steentje bijdrage? Kijk dan op de site van International Women’s Day.

14 reacties op “Internationale Vrouwendag: 7 keer in films”

  1. ik ben echt jaloers op jouw film kennis! Ik moest aan die film 8 Femmes denken die ik 100 jaar geleden gezien heb en echt leuk vond

    1. Nou en nu stoppen met de toeval hoor, heb eergisteren Potiche gekeken van de maker van 8 Femmes en dacht nog dat ik die ook weer moet kijken. Is echt één van mijn lievelingsfilms.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »