Ga naar de inhoud
Home » Vlaggenclub slaagt met vlag en wimpel

Vlaggenclub slaagt met vlag en wimpel

vlaggen van de wereld

Als kind was mijn favoriete boek een enorm dik Frans woordenboek. Serieus, je had me in die jaren niet blijer kunnen maken dan met een nieuwe Larousse. Het was dan ook een prachtig uitgebreid woordenboek. Zo’n enorme pil met toffe illustraties en weetjes. Mijn favoriete delen waren de middelste pagina’s en de laatste pagina’s. Op de middelste bladzijdes stonden alle spreekwoorden en uitdrukkingen met hun definities en op de laatste pagina’s stonden alle vlaggen van de wereld.

Ik kon daar werkelijk uren bij wegdromen. Ik zag mezelf al helemaal voor me als wereldberoemde avonturier op wereldreis door al die exotische oorden.

Vlaggen met bomen

Ik weet zelfs nog wat mijn favoriete vlaggen waren toen terwijl ik nog maar een jaar of 5 of 6 was. Het waren die van Argentinië en die van Japan. Japan vond ik intrigerend en Argentinië lekker vrolijk met zo’n zonnetje. Al vond ik de vlag van Libanon het mooiste omdat ik er woonde én omdat er een boom op staat. Dat hebben niet veel vlaggen. Het ziet er toch vrolijk uit, zo’n verwijzing naar de natuur?

De vlag van Libanon heeft een cederboom, die van Canada een esdoornblad, Norfolk eiland heeft een Norfolk den, Equatoriaal-Guinea een mangroveboom en dan houdt het qua bomen volgens mij op. Op de vlag van Gondor staat trouwens een boom. Gondor is een koninkrijk in Midden-aarde, het fictieve continent uit de Tolkien boeken. Ja, de nerd in mij ontwaakte even….

Libanon vlaggen met bomen

Van Friesland tot Bermuda

Nu ben ik natuurlijk allang geen zes meer maar ik houd nog net zoveel, zo niet meer, van reizen en van nieuwe landen en culturen ontdekken als toen. Ik werk niet voor niets bij een reisonderneming! Ik heb in huis best veel foto’s hangen van vakanties in andere landen en twee mooie wereldkaarten. Nu leek het me leuk om die vakantiefoto’s te combineren met vlaggen van de wereld op een muur in huis. Dat is dan mijn ‘reismuur’. Het leuke van vlaggen is dat ze vrijwel altijd lekker kleurrijk zijn en als je me al een tijdje volgt, dan weet je dat ik veel felle kleuren heb in mijn interieur. De vlaggen passen dus mooi in het geheel.

Ik ben met dat idee in mijn hoofd gestart met de vlaggen te verzamelen. Ik wil de vlaggen ophangen van de plaatsen waar ik daadwerkelijk gewoond heb. Nu is één van mijn favoriete vlaggen die van Scheveningen en dat is natuurlijk geen land maar daar heb ik wel een aantal jaren gewoond. Ik vond het daarom leuk om ook vlaggen van specifieke plaatsen aan de mix toe te voegen. Ik heb de vlag van Scheveningen en de vlag van Amsterdam besteld. Ik heb toch 32 jaar in Amsterdam gewoond dus die hoort er echt wel bij. Bovendien vind ik het een stoere vlag. Daarbij komen onder meer de vlaggen van Kroatië, Egypte en Frankrijk te hangen.

Vlag Amsterdam

Thema vlaggen in alle soorten en maten

Ik heb mijn vlaggen van de webshop Vlaggenclub, waar je elke vlag kunt vinden die je maar kunt bedenken. Van kleine vlaggetjes voor op je boot tot aan grote vlaggen voor aan de vlaggenstok of in de vlaggenmast. Ik daag je uit om een vlag te vinden die niet op die site staat. Zonder overdrijven, Vlaggenclub heeft vlaggen van alle landen. Zelfs Libanon hadden ze! Daarnaast verkopen ze allerlei Nederlandse vlaggen, van provincies, streken en regio’s en gemeentes dus hoera, ook Scheveningen is gelukt.

En last but not least, ze hebben themavlaggen. Er zijn bizar veel thema’s vertegenwoordigd, van de Progress vlag tot ‘geslaagd-vlaggen’ en vlaggen voor Oktoberfest, verjaardagsvlaggen, zwaaivlaggen voor het Eurovisiesongfestival, allerlei soorten vlaggenlijnen en van die vlaggenprikkertjes en ook effen gekleurde vlaggen. Je kunt zelfs je eigen vlag laten bedrukken. Kortom, met Vlaggenclub kun je de vlag uitsteken.

De mooiste vlaggen

Nu we het toch over vlaggen hebben, wil ik nog enkele pareltjes met jullie delen. De vlaggen hieronder zijn mijn favoriete vlaggen van de wereld. Zeg nou zelf, dit zijn toch gewoon kunstwerken an sich?!

Noord-Macedonië

Deze vlag is nog maar sinds oktober 1995 in gebruik. De vlag wordt gevormd door een rood veld met, in het midden, een symmetrische zon met acht stralen. De zon komt ook in het volkslied van Nieuw-Macedonië voor.

Noord-Macedonië vlag

Argentinië

Deze vlag vind ik nog steeds geweldig, die zie je helemaal bovenaan dit artikel. Het is een hele andere zon dan die van N-Macedonië: een klein schattig zonnetje met maar liefst 32 stralen en een gezicht. De zon heet de Meizon of Incazon en staat voor de Inca zonnegod Inti. De Meizon wordt ook gebruikt op de vlag van Uruguay.

Kenia

De vlag van Kenia bestaat uit drie brede horizontale banen in de kleuren zwart, rood en groen. Ze worden door twee smalle witte banen van elkaar gescheiden worden en in het midden is een traditioneel Masai-schild afgebeeld met gekruiste speren. Een vlag met een krachtige uitstraling!

Kenia vlag met schild

Griekenland

De vlag van Griekenland is qua ontwerp vrij simpel maar het is wel fris en zomers. Het bestaat uit negen horizontale blauwe en witte balken. In de linkerbovenhoek bevindt zich een blauw vierkant met daarin een wit kruis.

Vlaggen van de wereld

Wit staat voor de wolken en de golven en blauw staat voor de lucht en de zee. Het kruis verwijst naar de Grieks-orthodoxe kerk.

Bhutan

Op de vlag van Bhutan is een witte draak te zien tegen een geel en oranje achtergrond. In het Dzongkha, de taal die gesproken wordt in Bhutan, wordt Bhutan het Land van Druk genoemd. Druk is de donderdraak en deze wordt dus op de vlag afgebeeld.

Vlag draak

Hij heeft juwelen vast in zijn klauwen. Deze staan symbool voor rijkdom. De oranje kleur staat voor het boeddhisme en rood staat voor de monarchie. Er zijn maar twee vlaggen met draken, deze en die van Wales.

Kazachstan

Ik hoor het je denken: “Daar komt ze weer met een zon” maar geef toe, dit is toch een schitterende vlag? Niet alleen door de zon maar ook door de niet alledaagse kleurencombinatie. Op een lichtblauw vlak, is een vliegende adelaar te zien onder een zon met 32 stralen. Links is er een mooi patroon te zien, dat symbool staat voor de kunst en cultuur van de Kazachen.

Vrolijke kleuren vlag

Oeganda

Net als vlaggen met bomen, komen vlaggen met dieren niet enorm veel voor terwijl ik dat juist erg leuk vind. Op de vlag van Oeganda is een grijze kroonkraan te zien tegen een zwart/geel/rood achtergrond.

Vlag van Oeganda

Cyprus

Deze vlag valt wel op wanneer je alle vlaggen van de wereld naast elkaar zou leggen. Er zijn geen strepen/banden en weinig kleuren. Op een witte achtergrond zien we de vorm van het eiland met daaronder twee olijfboomtakken. Het idee achter de vlag is mooi, de takken evenals de neutrale witte achtergrond staan voor vrede tussen het Griekse en het Turkse deel van Cyprus.

Symbolische vrede op vlag

In de praktijk gebruiken ze in het Griekse deel voornamelijk de Griekse vlag en in het Turkse deel hebben ze een eigen aparte vlag.

Marshalleilanden

De Marshalleilanden is een eilandengroep en onafhankelijke staat in de Stille Oceaan. De vlag doet me denken aan van die superhelden strips en symbolen. De vlag toont de positie van de Marshalleilanden in de Grote Oceaan.

Mooie vlaggen

Mexico

De vlag van Mexico is een verticale driekleur met het wapen van het land in het midden, waarop je een adelaar ziet die op een cactus zit en een slang eet. Het gedetailleerde wapen van Mexico is gebaseerd op een Azteekse legende.

mexico vlag

Ik liet me een beetje meeslepen met al die mooie vlaggen van de wereld en ik had makkelijk nog door kunnen gaan want, Mongolië en Kroatië staan er nu bijvoorbeeld niet op en die vlaggen zijn ook al zo cool. Nou komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag….

Wat is jouw favoriete vlag?

14 reacties op “Vlaggenclub slaagt met vlag en wimpel”

  1. Wauw wat een leuk en leerzaam blog. Zo heb ik nog nooit naar de vlaggen van alle landen gekeken.
    Bij sommige vlaggen vraag ik mij af: “hoe komen ze er op?”
    Ik vind de vlag van Cyprus erg mooi. De gedachte er achter ook. Jammer dat het niet helemaal tot uiting komt in het land zelf. Ik zie nu eigenlijk direct een thema voor je blog: iedere maand een andere vlag uitgebeeld met een stukje geschiedenis en uitleg over het ontstaan van de vlag.

  2. Ik zit nu in het laatste seizoen van The Big Bang Theory en kan alleen maar hier aan denken: “Dr. Sheldon Cooper and Dr. Amy Farrah Fowler Present: Dr. Sheldon Cooper’s Fun With Flags”

  3. Mijn favoriete vlag is die van Nepal, omdat het zo’n unieke vorm heeft. Het is namelijk geen rechthoek maar twee driehoeken boven elkaar. Toen we daar op reis waren werd ik echt continue vrolijk van deze vlag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »