The Idol serie
|

Voorproefje van de controversiële serie The Idol

De Nederlandse release van de HBO Max serie The Idol van Euphoria’s regisseur Sam Levinson staat gepland op 5 juni. Ik mocht alvast de eerste twee afleveringen bekijken tijdens het filmfestival in Cannes waar het buiten competitie vertoond werd. Het is te begrijpen dat de serie omstreden is, het begint allemaal behoorlijk heftig en duister en is vooral niet erg vrouwvriendelijk en enorm seksueel getint. Op het verontrustende af. Vroeg in de serie wordt de intimiteitscoördinator tijdens een fotoshoot opgesloten in de wc. Dat kunnen we vrij letterlijk nemen gezien de manier waarop de serie zich daarna ontwikkelt.

In het magazine Rolling Stone stond er een tijd geleden een vernietigend artikel over de serie. Na de screening woonde ik de persconferentie bij en de regisseur en acteurs gingen in op de achterliggende gedachte van de serie en hoe zij er zelf tegenover stonden. Dat werpt er een ander licht op, waardoor ik The Idol toch het voordeel van de twijfel geef. Actrice Da’Vine Joy Randolph benadrukte tijdens de persco dat de serie na enkele afleveringen zo groeit, dat het juist heel ’empowering’ wordt voor vrouwen. Ik kan me er nu nog niets bij voorstellen, maar ik ben benieuwd.

Lily Rose Depp en The Weeknd

De hoofdrollen in The Idol zijn weggelegd voor Lily Rose Depp als Jocelyn en The Weeknd/Abel Tesfaye als Tedros. Jocelyn is een jonge populaire popster die hard bezig is haar comeback te maken na een zenuwinzinking als gevolg van de dood van haar moeder. Ze is nog erg kwetsbaar en wordt omringd door een pittig team van producers, PR-staff etc… Iedereen wil iets van haar en ze wordt aan alle kanten uitgebuit, zowel emotioneel als financieel (en later dus ook seksueel), ook door de mensen die dichtbij haar staan. De overeenkomsten met Britney Spears zijn onmiskenbaar en de referentie wordt dan ook al vroeg in de serie aangehaald.

Jocelyn’s managers Chaim en Destiny nemen een soort van moeder- en vaderrol op zich. Met name Chaim (geweldig vertolkt door Hank Azaria) is erg beschermend van de sexy popster, maar het commercieel belang overheerst. Zelfs in het geval van haar beste vriendin Leia (Rachel Sennott) is de lijn dun tussen vriendschap en commercieel belang, aangezien Leia als Jocelyn’s personal assistant werkt en in die hoedanigheid niet altijd het belang van haar vriendin vooropstelt.

Ook al heeft de zangeres zelf het gevoel dat ze sterk is, ze is niet veel meer dan een marionet voor haar omgeving. Wanneer ze onder deze omstandigheden de duistere nachtclubmanager Tedros ontmoet, komt ze terecht in een wereld van seks en manipulatie. Hij is de leider van een soort van ‘sekterige’ groep jongeren en hij weet precies wat hij moet doen en wat hij moet zeggen om de ster helemaal in te palmen.

Controversie en veel naakt

Op de set was er tijdens de opnames van alles aan de gang. Zo werd de oorspronkelijke regisseur Amy Seimetz, naar verluid als gevolg van creatieve meningsverschillen, vervangen door Sam Levinson. In de wandelgangen werd gefluisterd dat The Weeknd, die één van de bedenkers van de serie is, vond dat de serie teveel vanuit vrouwelijk perspectief werd weergegeven. Van wat ik heb gezien is het vrouwenbeeld dat geschetst wordt niet al te best. Ik kan me voorstellen dat je als vrouwelijke regisseur daar moeite mee hebt, maar wat er echt gebeurd is weten we natuurlijk niet.

Feit is wel dat Lily Rose Depp’s borsten en kont constant in beeld zijn. Zelfs wanneer ze aangekleed is, hangt alles eruit. Dan is er nog een grafische masturbatie scène, een scène waarbij Jocelyn half gestikt wordt en dat maar al te lekker vindt en nog meer van dat soort dingen. Je wordt er hier en daar behoorlijk ongemakkelijk van en dat wordt versterkt is door hoe petite Lily Rose is en hoe jong ze eruit ziet. De kritiek die je links en rechts hoort is niet mals, zo werd The Idol in het beruchte Rolling Stone artikel beschreven als ‘torture porn’ en ‘rape fantasy’.

Toen Sam Levinson tijdens de persconferentie werd gevraagd naar een reactie op dat artikel, vertelde hij dat hij tegen zijn vrouw zei dat het er door alle controverse naar uitzag dat de serie dé zomerhit zou worden. Maak daar maar van wat je maar wilt. Hij zei verder dat de serie wel provocerend is, maar dat hij zich verder niet herkent in het artikel. Dit beaamde Lily Rose.

Pluspunten

Om nu even te focussen op de goede dingen in de serie: visueel is er weinig aan te merken op The Idol, het tempo is lekker, de regie en kleuren modern, de muziek past goed bij het geheel en enkele van de bijrollen zijn geniaal vertolkt. Liefhebbers van Euphoria zullen The Idol wel kunnen waarderen schat ik zo in. Wat de bijrollen betreft, vooral een shoutout naar Jane Adams die weergaloos de grofgebekte platenproducent Nikki speelt.

Verder zijn er kleinere rollen weggelegd voor de Zuid-Koreaanse zangeres en rapster Jennie Kim, Ghanees-Amerikaanse singer-songwriter Moses Sumney, voormalig YouTuber/zanger Troye Sivan. Je begrijpt het al, muziek en zang zijn erg belangrijk in de serie. Het is al met al een meeslepende serie en ik ben dan ook wel benieuwd naar het vervolg.

serie the Idol

Inspiratie

Wat verder interessant is, is dat zowel Abel Tesfaye als Lily Rose Depp roem van dichtbij hebben meegemaakt, inclusief alle duistere kanten, hypocrisie, gebrek aan privacy en valse vriendschappen die ermee gemoeid zijn. Tijdens de persconferentie vertelden ze dat ze de persoonlijke ervaringen goed konden gebruiken bij het vertolken van hun rollen. Verder beaamde Levinson dat Britney een van de bronnen van inspiratie was, maar dat ze ook hebben gekeken naar bijvoorbeeld Sharon Stone en zelfs Jeanne Moreau. Hij voegde eraan toe dat het verhaal niet over één persoon gaat maar juist een kritische noot dient te zijn over hoe die hele entertainment industrie in elkaar steekt.

Tegenstrijdig

Levinson wilt tonen hoe eenzaam het leven van een ster is en hoe de wereld kijkt naar sterren en de bijbehorende druk die dat meebrengt voor de beroemdheid in kwestie. Hij zocht dan ook naar de rauwe, valse en lelijke kant van het geheel. “Fame really corrupts” zegt hij. De regisseur vertelde zich verder ook te hebben laten inspireren door reality shows. Tegelijk vertelt hij dat het een serie is die gaat over ambitie en over de drive om een beter artiest te worden. Wat mij betreft is dat an sich al best tegenstrijdig en dat vind ik van de serie The Idol en het boodschap dat het probeert te brengen ook. Het is dan ook maar afwachten of de volgende afleveringen de softporn weg blijven volgen of dat er wat meer maatschappelijke kritiek en diepgang bij komt kijken.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Claire schreef:

    Wow wat een recensie! Ik heb er van gesmuld en moet opbiechten dat ik mega geïntrigeerd ben geraakt. Wil de serie nu toch wel zien.

  2. Yep dit lijkt me een serie waar menig mensen serieus gemengde gevoelens bij kunnen krijgen. Het lijkt me heel sensationeel en provocerend, ja dat wel. Maar anderzijds denk ik ook dat het voor vele Amerikaanse sterretjes die het willen maken er best in het echt zo kan aan toegaan. Als er ergens geld te verdienen valt, primeert al snel de uitbuiting en valt vriendschap al snel weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.