naar bazel met de nachttrein
| |

Weekendje weg of een korte vakantie? Neem je fiets mee

Wanneer je een weekendje weggaat of een paar dagen op vakantie, dan is het wel fijn om je fiets mee te nemen. Tenminste, dat vind ik wel altijd fijn maar het is bij lange na niet altijd mogelijk. Jullie weten dat ik fan ben van treinen in het algemeen en van nachttreinen in het bijzonder. Maar welke leuke plekken kun je eigenlijk eenvoudig bereiken met een nachttrein? En mag je fiets mee? Londen, Parijs of Brussel bereik je ‘gewoon’ in een paar uurtjes met de trein overdag, maar voor bestemmingen waar je iets langer over doet is een nachtje slapen in de trein natuurlijk echt een uitkomst. Je reist terwijl je slaapt dus je wint er als het ware een dag mee. Wanneer je vrijdagavond na werk in de trein stapt, dan kun je zaterdagochtend je croissantje op een leuke plek over de grens eten.

Nachttrein bestemmingen vanuit Nederland

De laatste jaren zijn bestemmingen die vanuit Nederland per nachttrein te bereiken zijn wat uitgebreid. Maar goed ook, want op een gegeven moment werd de ene lijn na de andere opgeheven. Echt zonde. Wist je dat er ‘vroegah’, voordat de Thalys/Eurostar reed, een nachttrein reed vanuit Amsterdam naar Parijs? Die nam ik best vaak. Ik heb in het verleden ook nachttreinen gepakt naar Zuid-Frankrijk, Kroatië, Italië, Spanje, Slovenië en meer. Nu steeds meer mensen het vliegen beperken om het milieu te sparen, maakt de nachttrein een comeback.

Voordelen en nadelen

Helemaal uitgerust aankomen, geen files onderweg, geen gedoe met incheckprocedures op vliegvelden/supervroeg op het vliegveld aankomen en je hoeft geen parkeerplek te zoeken op je bestemming. Bovendien kom je vrijwel altijd in het centrum van een stad aan aangezien treinstations vaak in het centrum liggen, in tegenstelling tot vliegvelden. En uiteraard belast je het milieu minder dan wanneer je vliegt. Het reizen per nachttrein kent veel voordelen.

De nadelen zijn voornamelijk dat de trein vaak duurder is dan bijvoorbeeld vliegen, langzamer (maar de reis maakt deel uit van je vakantie – dat dan weer wel) en dat je niet enorm veel bagage mee kunt nemen. Bovendien zoals ik al eerder aangaf vinden wij het fijn om een fiets mee te nemen en dat is met de trein niet altijd mogelijk. Als het dan eens mag, dan heb je vaak een apart ticket en reservering per fiets nodig. Het is toch anders reizen – wat beperkter – dan wanneer je je kofferbak vol kunt stouwen met spullen en je fiets op je elektrische fietsendrager kwijt kunt. Het is dus aan jou de afweging welke voor- en nadelen voor jou het zwaarste tellen. Over het algemeen houd ik aan dat we de (nacht)trein pakken wanneer we voor een stedentrip kiezen en de auto pakken wanneer we een bestemming ‘in the middle of nowhere’ kiezen of echt van plan zijn om veel rond te trekken in een bepaald gebied. Ik zou dus zeg maar de auto met fietsen op de fietsendrager pakken voor een weekendje Ardennen maar met de trein naar Brussel afreizen. Dat idee.

Bazel, Zwitserland

Bazel is echt goed te doen voor een weekendje. Je pakt in Utrecht de nachttrein rond 20h45 (andere opstapplaatsen in NL zijn Amsterdam en Eindhoven), je eet wat, slaapt wat en wordt rond 6h30 uitgerust wakker in Bazel. We zijn er eens een ochtend geweest maar reisden door naar Zürich. We hadden spijt dat we niet langer bleven, want het bleek een levendige stad te zijn met bizar veel musea, mooie architectuur (de headerfoto is het Raadhuis van Bazel) en andere interessante culturele hoogtepunten. Bazel is een historische stad aan de Rijn in het noordwesten van Zwitserland. Dit jaar, van 10 tot en met 17 mei, vindt het Eurovisie Songfestival er plaats aangezien artiest Nemo vorig jaar namens Zwitserland won met The Code. Maar goed, Bazel is echt een leuke niet al te toeristische bestemming dat perfect is voor een weekend omdat de stad compact is en de reis ernaartoe niet lang.

ÖBB Nightjet

Je reist naar Bazel met de Nightjet. Er zijn meerdere Nightjet bestemmingen vanuit Nederland met een rechtstreekse verbinding naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. Het Oostenrijkse spoorbedrijf ÖBB is de Europese koploper in nachttreinen. Je kunt kiezen uit slaap-, lig- en gewone zitplaatsen. Een slaapcoupé is het fijnste reizen maar is logischerwijs ook wel de duurte optie. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een damescompartiment als je bijvoorbeeld als vrouw alleen reist? Daar kwam ik ooit toevallig achter en dat is n sommige gevallen wel echt superchill. Zoals gezegd kun je op veel Nightjet met je fiets reizen maar het aantal fietsplekken is beperkt en je moet reserveren, dus check het van tevoren.

Milaan, Italië

Wat je ook kunt doen is die nachttrein die ik hierboven beschreef naar Bazel pakken en daar ‘s ochtends overstappen op een normale trein naar Milaan. Zo’n 4h20 later kom je aan in Milaan. In ons voorbeeld, met aankomst om 6h30 in Bazel, zou je om 11h45 in Milaan zijn. Met andere woorden, je stapt ‘s avonds in de trein in Utrecht en de dag erna ben je aan het lunchen in Italië. Hoe leuk is dat? Milaan wordt in mijn ogen vaak ondergewaardeerd als stad. Wie aan Milaan denkt, denkt al snel aan shoppen. En mode. Tijdens de Fashion Week (paar keer per jaar, jan/feb-ma/jun/sept – check de data) is het erg druk in de stad. Je kunt Milaan dan juist vermijden, maar het kan ook leuk zijn om een glimp op te vangen van de glamour en glitter. Maar Milaan heeft echt meer te bieden dan alleen mode. Wij zijn er ooit drie dagen geweest en ik vond dat toen echt te kort om alles te zien dat ik op mijn lijstje had staan. Ik zou een lang weekend of midweek in Milaan verblijven wat dat betreft, geen weekend.

Er zijn allerlei mooie kerkjes en natuurlijk de bekende Duomo, je kunt Leonardo Da Vinci’s Het Laatste Avondmaal in het echt zien in het Santa Maria delle Grazie klooster (pas op: ver ver ver van tevoren boeken), als je met de fiets bent is er een mooie fietsroute die je langs Gaggiano brengt iets ten zuiden van Milaan waar je cute gekleurde huisjes langs het kanaal ziet (Milaan is sowieso goed te doen met de fiets dankzij de vele fietspaden), met mooi weer geniet je van de vele parken die de stad rijk is zoals het Parco Sempione en nog veel meer. Dan heb ik het nog niet eens over alle interessante musea. Tip van het huis: als je de echte Italiaanse sfeer wilt proeven, lekker informeel en ver van de toeristische bezienswaardigheden, dan raad ik Trattoria Popolare Arci Traverso aan. Lekker, niet duur en authentiek.

Praag, Tsjechië

Naar Praag reis je met de European Sleeper nachttrein. Deze trein stopt in Nederland in Roosendaal, Rotterdam, Den Haag HS, Amsterdam, Amersfoort en Deventer. Vanuit Amersfoort pak je rond 23h15 de nachttrein, dus je kunt lekker meteen naar bed. Je komt dan rond 11h20 aan in Praag. Dat betekent dat je ‘s morgens na je ontbijt nog lekker van het landschap kunt genieten en op tijd voor de lunch in Praag aankomt. Prima voor een weekendje ook, eigenlijk om dezelfde redenen als Basel. Het centrum is compact dus je kunt veel lopend verkennen. Daarbij is er is veel te zien en veel te doen. Het is werkelijk een schitterende stad, wij zijn er meerdere keren geweest en ontdekken elke keer weer wat nieuws. Ik houd sowieso erg van Tsjechië door de mooie natuur, de folklore, het eten, de mensen. De stad Český Krumlov is één van mijn favoriete bestemmingen ooit. Tsjechië is ook erg leuk om rond te fietsen of te rijden door het platteland en de minder bekende dorpjes. West-Bohemen rijd je zo, het is vlakbij Nederland, fietsen mee en de regio lekker op je gemak ontdekken. Wij hebben genoten.

praag
Praag

European sleeper

Andere bestemmingen van European sleeper zijn Berlijn en Dresden. In februari en maart rijdt de European Sleeper bovendien naar Italië, via Breda en Eindhoven. De bestemmingen van deze wintertrein zijn Bolzano en Venetië in Italië. Je bent dan wel wat langer onderweg dus een weekendje is aan de korte kant maar voor een weekje is het zeker leuk. Je vertrekt om 20:34 uit Breda en komt om16:50 aan in Venezia Santa Lucia (of 12h23 in Bolzano).

Wenen, Oostenrijk

Nog een ideale bestemming voor een weekend: Wenen. Je vertrekt rond 19h30 uit Amersfoort, eet een hapje, speelt en bordspelletje, gaat lekker slapen en om 9h15 ongeveer kom je aan in Wenen. Wenen is een geweldige bestemming voor cultuurliefhebbers en perfect voor een weekend. Ook voor filmliefhebbers een leuke bestemming overigens want de eerste film uit de Before-trilogie speelt zich in Wenen af. In Before Sunrise ontmoeten Celine en Jesse (Julie Delpy en Ethan Hawke) in de trein van Boedapest naar Wenen. Ze brengen samen een dag en nacht in Wenen door en worden verliefd. Wanneer je door Wenen wandelt, spot je best veel plekjes uit de film. Wenen is groots grootser grootst en statig. Bij Wenen hoort klassieke muziek en keizerin Sissi-jurken. Ja, ook in 2025. Dit is hoe Wenen proeft gewoon. Ja ok, en naar Sacher Torte.

Before Sunrise

Bestemmingen met een overstap

Op het moment dat je openstaat voor 1 overstap, dan kom je eigenlijk overal wel. Sommige steden zijn echt knooppunten voor nachttreinen zoals Parijs of München. Vanuit München heb je veel mogelijkheden om bestemmingen in Italië, Slovenië, Kroatië en verder aan te doen. Vanuit Parijs ga je makkelijk door naar het zuiden van het land, maar ook naar Spanje en Italië bijvoorbeeld. Marseille, Cannes of Barcelona zijn bijvoorbeeld prima te doen vanuit Parijs. Voor Barcelona vanuit Nederland liggen ook al plannen bij European Sleeper maar voorlopig is het nog niet zover. Vanuit München ga je naar Ljubljana of Zagreb en vanuit Basel ben je binnen no time in Rome.

Kortom, laat het vliegen lekker links liggen voor bestemmingen dichtbij en pak de nachttrein of reis met de auto en neem je fiets mee. Dat is veel leuker toch?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.