winter bbq
|

Winterwonderland met een winter bbq

Oh jongens wat wordt het koud! Vind jij barbecueën ook zo gezellig? En stop je er meteen mee wanneer het koud wordt? Jammer, want een winter bbq kan ook superleuk zijn. Iedereen met mutsen op en dikke jassen aan (hoera voor thermo ondergoed), kerstlampjes of andere gezellige lichtslingers, dekentjes voor je gasten, drankjes waar iedereen het lekker warm van krijgt zoals glühwein…Zie je het al voor je?

Een barbecue met een deksel

Voor een winter bbq is het belangrijk om een barbecue met een deksel te gebruiken. Jij mag dan wel in de kou staan, maar in je barbecue moet het lekker warm zijn. Gebruik bij voorkeur een bbq gemaakt van dik materiaal, zoals bijvoorbeeld de keramische Yakiniku kamado die bestand is tegen alle weersomstandigheden. Houd er dus rekening mee bij je keuze als je een barbecue gaat kopen. Ga je alleen in de zomer bbq-en of ben je gezwicht voor de winterbarbecue?

Daarnaast is het essentieel om je bbq uit de wind houden, voor de veiligheid want je wilt niet dat de hele boel omvalt, maar vooral ook zodat je eten niet al te langzaam gaar wordt. De buitentemperatuur beïnvloedt deels hoe snel je eten klaar is, dus in de winter duurt het koken nou eenmaal langer.

Zorg voor licht

Die lichtslingers zorgen voor de sfeer maar je hebt ook écht licht nodig. Het is in de winter veel eerder donker en je moet kunnen zien of je eten gaar is. Een hoofdlamp kan erg praktisch zijn voor de ‘barbecue chef’. Daarnaast willen de gasten ook gewoon zien wat ze eten 🙂

Vuurkorven staan gezellig en geven warmte en licht. Ideaal dus. Minder charmant maar wel efficiënt is tuintafel verlichting of bij gebrek aan beter, een bouwlamp!

Lekker eten

Omdat het langer duurt voordat het vlees en de andere ingrediënten gaar zijn in een winterbarbecue, is het een goed idee om het vlees alvast voor te garen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met kippenvleugels bijvoorbeeld. Geef sowieso de voorkeur aan dunne stukken vlees zoals hamburgers. Hoe dikker, hoe langer het duurt voor het gaar is natuurlijk.

Kies voor winterse gerechten of een winterse variant van je favoriete zomerse barbecuegerecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van kalkoenspiesjes met cranberrysaus en gegrilde pompoen?! En pittig eten houdt je ook warm, dus kom maar op met de chilipepers in de marinade. Last but not least, dien alvast soep op als voorgerecht, dan blijven je gasten lekker warm terwijl het hoofdgerecht op de bbq ligt.

Eet smakelijk en veel plezier!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.