Babynamen | 20 meisjesnamen geïnspireerd door Topmodellen

meisjesnamen Adriana

Adriana Lima door Peter Lindbergh voor M Le Monde

Ben je op zoek naar een mooie meisjesnaam voor je baby? Wij maakten een overzicht met meisjesnamen geïnspireerd door (top)modellen van de laatste 30 jaar. 

supermodellen
De modellen ‘van’ Peter Lindbergh

Vandaag is namelijk de opening van een grote tentoonstelling van de modefotograaf Peter Lindbergh (1944) in de Kunsthal in Rotterdam. Hij is sinds de jaren ’80 bezig en er zijn weinig topmodellen die niet voor zijn lens gestaan hebben in de loop der jaren. Ik ben in ieder geval een groot fan van zijn werk, zijn foto’s ogen heel puur en ‘echt’. Anyway, ik zat dus naar zijn foto’s te kijken en ik kreeg toen steeds meer voornamen-inspiratie dus vandaar deze Topmodellen-meisjesnamen top 20 lijst 🙂

voornamen
Dochterlief met een foto van Milla door Lindbergh

We gaan eerst even in sneltreinvaart door de ‘gewone’ voornamen van enkele beroemde modellen. Vrij standaard en eenvoudige meisjesnamen maar daarom niet minder leuk, toch? Kate (Moss), Claudia (Schiffer), Cynthia Ann “Cindy” (Crawford), Eva (Herzigova), Jessica (Stam), Linda (Evangelista), Barbara (Palvin), Cecilia (Chancellor), Miranda (Kerr), Linda (Evangelista), Naomi (Campbell), Amber (Valletta) en meer…

Cara en Poppy (Delevingne)

Ik vind Cara zo’n mooie meisjesnaam! In het Italiaans betekent het geliefd en het heeft iets vrouwelijks en aparts zonder vreemd te zijn. Simpel in zijn eenvoud juist. Cara is overigens ook een acroniem voor Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen wat natuurlijk een minder vrolijk connotatie heeft maar daar denk ik niet in eerste instantie aan wanneer ik die naam hoor.

De oudere zus van Cara, ook model, heet Poppy. Ook leuk en een van mijn favoriete bloemen, de klaproos, maar als ik mocht kiezen zou ik liever Cara dan Poppy heten 🙂

Babynamen Cara
Cara Delevingne voor Interview Magazine door Peter Lindbergh

Gisele (Bündchen)

De Braziliaanse schoonheid heeft een hele Europese voornaam. De oorsprong van de naam ligt in het Oudhoogduits en betekent zoiets als gegijzeld en/of belofte. Op zijn Frans schrijf je het met een accentje, dus Gisèle. Er is ook een bekend klassiek Frans balletstuk uit 1841 dat Giselle heet.

Imaan (Hammam) en Iman (Abdulmajid)

De Amsterdamse Imaan verscheen uit het niets in 2014 en ging meteen als een speer,  ze is nu een van de grote namen in fashion-land. Haar vader is Egyptisch en haar moeder Marokkaans. Haar naam is van arabische oorsprong en betekent geloof.

De vrouw van wijlen David Bowie is een Somalisch model. Inmiddels is ze 61 jaar oud maar ze hoort wat mij betreft echt bij de topmodellen ever.

Iselin (Steiro)

Iselin is een Noors model en deze meisjesnaam komt vooral in Noorwegen voor. Er is weinig bekend over de naam maar het klinkt wel sprookjesachtig!

Meisjesnamen Daria
Daria Werbowy voor David Yurman S/S 08 door Peter Lindbergh

Daria (Werbowy en Strokous) 

De naam van deze twee topmodellen, de Russische Strokous en de in Polen geboren Canadese Werbowy, is de vrouwelijke vorm van de Latijnse naam Darius. De naam betekent dan zoiets als ‘die bezit’. Daria is ook een Perzische naam die koningin betekent.

Candice (Swanepoel)

Candice is een Zuid-Afrikaans model, vooral bekend als een van de angels van  Victoria’s Secret. De naam kan zowel uit het Latijn komen als uit het Grieks. In het ene geval betekent het wit en in het ander geval puur.

Gigi en Bella (Hadid)

Nou moet ik zeggen dat ik zowel Gigi als Bella niet echt mooie meisjesnamen vind. Ik vind het meer namen voor een kat of een ander huisdier. Gigi, Coco, Fifi, een beetje van die poedel-namen.

Gigi is eigenlijk ook gewoon een bijnaam want officieel heet ze Jelena Noura. Jelena is van oorsprong een Russische naam die zoiets als ‘de stralende’ of ‘sterk licht’ betekent. Noura is een van oorsprong Arabische naam dat ook licht betekent. Gig straalt dus dubbel. Bella heet officieel Isabella Khair.

Hun broer heet overigens Anwar, dat vind ik wel weer mooi en apart. Het is ook een Arabische naam en het betekent die licht geeft/lichtgevend.

Ella (Richards)

Misschien iets meer rock & roll royalty en iets minder model maar ik houd van de naam Ella dus who cares. Ella is de kleindochter van Keith Richards van The Rolling Stones en heeft sinds een jaar of 2 wat redelijk grote modellenklussen binengehaald.

Een variant is Elle, vooral bekend van topmodel Elle Macpherson oftewel ‘The Body’ – maar dat doet mij dan weer erg aan het blad denken terwijl Ella aan muziek en meer specifiek aan jazz doet denken dankzij Ella Fitzgerald.

Irina (Shayk)

Irina is eigenlijk een variant op Irene en wordt vooral gebruikt in Oost Europa. Irene is een Franse voornaam en betekent vredig. Schayk is een Russisch model. Eigenlijk heet ze Irina Valeryevna Shaykhlislamova, dus ik begrijp wel dat ze dat heeft afgekort naar Shayk!

Lara (Stone)

Ik heb Lara altijd een prachtige naam gevonden. Eigenlijk in de lijn van Cara en Alma en dat soort namen, eenvoudig en vrouwelijk. Bovendien heeft het een romantisch tintje dankzij literair klassieker Doctor Zhivago. Tegenwoordig ook een stoere variant dankzij Lara Croft dus je kunt er alle kanten mee op 😉

Babynamen Lara
Lara Stone en Freja Beha Erichsen door Peter Lindbergh voor Vogue Italia

Lais (Ribeiro)

Lais kun je moeilijk over het hoofd zien met haar 1m85! Dit Braziliaans model was al moeder toen haar modellencarrière begon maar met wat geluk en veel doorzettingsvermogen werd ze een van de grote namen. De naam Lais komt oorspronkelijk uit het Grieks en kan zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt worden. De betekenis is ‘vriendelijk voor anderen’

Sigrid (Agren)

Agen is een Frans model uit Martinique. Ze heeft een Zweedse vader, vandaar misschien de Scandinavische naam. Deze naam heeft iets krachtigs vind ik. De betekenis is een combinatie van ‘overwinning’ en ‘mooi’.

Deze week won een andere Sigrid een belangrijke vredesprijs, de Carnegie Wateler Vredesprijs 2016: Sigrid Kaag, Nederlandse diplomaat bij de Verenigde Naties. Past helemaal bij de voornaam 🙂

Georgia May (Jagger)

Georgia May, de dochter van Mick Jagger en Jerry Hall, is een dochter van die echt op haar eigen benen staat. Haar handelsmerk is het spleetje tussen haar tanden. Georgia is de vrouwelijke vorm van Georges en betekent boer maar de vrouwelijke vorm van de naam doet eerder denken aan het liedje Georgia on my Mind van Ray Charles.

Milla (Jovovich)

Officieel heet Milla, Milica. Haar vader is Servisch en haar moeder Russisch. Milica is een naam die in Slavische landen veel voorkomt. Het betekent genadig. Milla begon superjong met poseren. Ze werd op haar 11e al opgemerkt door Richard Avedon en haar eerste cover kreeg ze op haar 12e al, gefotografeerd door Herb Ritts.

Een beetje vage foto van de opening maar Milla in het rood!
Een beetje vage foto van de opening gisteren maar Milla in het rood!

Heidi (Klum)

Ik kan er werkelijk waar niets aan doen maar als ik de naam Heidi hoor, dan denk ik automatisch aan een klein lief boerinnetje ergens in de Oostenrijkse bergen met een koe. Hebben jullie dat niet? Ik vind haar voornaam dan ook helemaal niet rijmen met de persoon Heidi Klum zeg maar. Daar vind ik haar te pittig voor 🙂

Heidi is eigenlijk een verkleinvorm van de naam Adelheid en betekent vriendelijk.

Tiiu (Kuik)

Tiiu Kuik komt uit Estland. Het is best moeilijk om informatie over deze voornaam te vinden. Het lijkt een Estlandse vorm van Tiia te zijn en dat zou dan weer een verkleinvorm van Dorotea of Dorothea zijn. De betekenis is dan geschenk van God.

Sky (Ferreira)

De zweverige maar mooie hippie naam past juist weer erg goed bij Sky Ferreira. Voluit heet ze Sky Tonia Ferreira. Ze is een rebels typetje met een apart uiterlijk en ze heeft zon beetje elke kleur haar gehad die je maar kunt bedenken. Behalve het modelwerk zingt Sky (veel) en acteert ze (een beetje).

Yfke (Sturm)

Meisjesnamen die eindigen op -ke zijn populair in Nederland. Vroeger waren dat voornamelijk de langere namen zoals Marieke en Hanneke en tegenwoordig juist de kortere namen zoals Silke, Yfke en Renske. Yfke, van oorsprong een Friese naam, is de vrouwelijke variant van de naam Ivo.

Laetitia (Casta)

Laetitia is een beetje in de vergetelheid geraakt. Dit prachtig Corsicaans model was heel bekend in de jaren 90. De meisjesnaam Laetitia komt uit het Latijn en betekent vreugde.

Adriana Lima

Adriana Lima is een Braziliaans model. Haar voornaam is de vrouwelijke vorm van Adrian en betekent zwart of donker. Ook kan het duiden op de voormalige Adria rivier of op de Adriatische zee. Het is wereldwijd een veelgebruikte naam, zowel de mannelijke als de vrouwelijke variant.

Tyra (Banks)

Tyra is een Amerikaans model van inmiddels alweer 42 jaar oud. Ze is nu vooral bekend van America’s Next Top Model maar ze was een van de belangrijkste supermodellen in de jaren 90.  Tyra is een echte powerwoman en wat dat betreft pas haar naam goed bij haar want Tyra betekent ongetemd.

Behati (Prinsloo)

Behati komt uit Namibië. Ze is getrouwd met Adam Levine, de leadzanger van Maroon 5. De naam Behati komt van Beatrice en Beate en is van Germaanse afkomst. Het betekent gezegend. Behati vertelt zelf in onderstaand filmpje hoe je haar naam uitspreekt 🙂

Kaia (Gerber)

Dochter van (Cindy Crawford) en beginnend model dus Kaia is een beetje de vreemde eend in de bijt in dit lijstje maar wel eentje met een leuke naam en een grote toekomst!

Over dochters van gesproken, twee van de grote 90s supermodellen hebben de voornaam Cosima aan hun dochters gegeven: de dochters van Nadja Auermann en van Claudia Schiffer heten Cosima. Het is een van oorsprong Griekse naam die universum of harmonie betekent. De dochter van Franz Liszt heette Cosima. Ik vind het zelf niet een van de mooiste meisjesnamen ooit, om eerlijk te zijn, maarsmaken verschillen gelukkig.

Natalia (Vodianova)

Natalia is een variant op de meisjesnaam Nathalie. Het betekent geboren met kerst (mocht je het je nu afvragen, nee, ze is geboren op 28 februari ). De vorm Natalia wordt vooral in de Oost Europese landen gebruikt.

Natalia Vodianova is een Russisch model. Ze heeft een bijzonder verhaal. Zij groeide namelijk op in hele erge armoede samen met haar moeder en twee zussen waarvan er eentje infantiele encefalopathie heeft. De vader had ze in de steek gelaten. Om een lang verhaal kort te maken, ze werd model op haar 15e, verhuisde naar Parijs op haar 17e, werd in no time een supergroot model en nu, op haar 34ste, heeft ze een bankrekening waar je u tegen zegt en vier kinderen.

amber valletta
Amber Valletta door Peter Lindbergh, Harper’s Bazaar , 1993

Doutzen (Kroes)

Doutzen is een Friese naam, oorspronkelijk een verkleinvorm van duif is. Het is de vrouwelijke variant van Douwe. Ik vind Friese meisjesnamen zelf altijd wel erg mooi en bijzonder.

Ik ging ze net natellen en het is een iets langere top 20 geworden. Top 20 met bonus. Meer mooie en originele meisjesnamen kun je hier vinden. Wat zijn jouw favoriete meisjesnamen?

meisjesnamen

6 gedachten over “Babynamen | 20 meisjesnamen geïnspireerd door Topmodellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »