sloopkamers in nederland
|

Een sloopkamer tegen de stress

Soms heb je een slechte dag. Of week. Of maand. Je hebt stress op werk, je ligt in scheiding, dat soort. En dan moeten de frustraties en alle emoties eruit. Sommigen gaan wandelen, anderen sporten, feesten of zingen keihard in de douche. Hoe je het ook doet, het moet eruit. Negatieve emoties en stress binnenhouden is niet goed voor je. Op een gegeven moment betaal je de rekening, mentaal maar ook fysiek. Weet je even niet goed hoe je het allemaal moet verwerken, dan kan een rage room een oplossing zijn.

Wat is een rage room?

Een rage room, ook wel smash room of sloopkamer genoemd, is eigenlijk niets meer of minder dan een ruimte waar je alles mag slopen. Het lijkt erop dat de eerste rage room in Japan ontstond rond 2008, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Hoe dan ook, ze zijn er nu in heel veel steden/landen. Je krijgt beschermende kleding aan zoals een masker om je ogen te beschermen, handschoenen en vaak ook een overall. Je wilt tenslotte niet jezelf slopen. Daarna kun je je ‘wapen’ kiezen. Dat kan van alles zijn en hangt van de gekozen sloopkamer af, maar over het algemeen kun je denken aan sloophamers en honkbalknuppels. Ik zag er laatst eentje met golfclubs. Het hangt dus een beetje van de creativiteit af achter de verschillende locaties.

In de sloopkamer vind je vervolgens allerlei objecten die je kunt slopen. Ook hier hangt de keuze af van de rage room. In sommige rage rooms ga je aan de slag met servies, in andere sloopkamers kun je met grotere objecten aan de slag zoals bijvoorbeeld wasmachines. In sommige rage rooms mag je je eigen spullen meenemen om te slopen, maar vraag altijd van tevoren of dat mogelijk is.

Wat heb je eraan?

Over het algemeen zal een bezoek aan een rage room zorgen voor stressvermindering. Dit heeft ook te maken met de fysieke inspanning die het kost om al die spullen te slopen. Wat dat betreft is de uitkomst vergelijkbaar met sporten, maar het voelt mentaal wellicht wat effectiever.

Een uitlaatklep is het zeker, maar niet iedereen is overtuigd van de heilzame effecten van losgaan in een sloopkamer. De voorstanders zeggen dat het helpt tegen stress, woede en andere negatieve emoties terwijl de tegenstanders zeggen dat het, vooral in het geval van woede issues, averechts kan werken. Zolang je het ziet als een incidenteel origineel uitje is er lijkt mij geen probleem. Sommige mensen gaan naar zo’n rage room als onderdeel van teambuilding bijvoorbeeld.

Waar vind je ze?

Hieronder vind je een lijst van enkele rage rooms in Nederland, mocht je het eens willen uitproberen.

CarSmash (omgeving Amsterdam & Utrecht): Bij CarSmash gaan ze meteen voor groot, groter, grootst want je kunt er auto’s slopen. De auto’s zijn in goede staat dus er is werk aan de winkel. Afhankelijk van het aantal deelnemers duurt de activiteit 90 minuten.

Sloopkeamer (Dokkum): Bij Sloopkeamer kun je verschillende pakketten boeken. Kijk wat het beste bij je past, kies het aantal voorwerpen, kies het aantal deelnemers, of je wel of niet wilt eten/drinken, er zijn meerdere opties. In december hebben ze overigens ook een workshop Sloop 2023.

Smash Room (Breda): Hier wordt je welkom geheten in het bruin café van kroeg eigenaar Johan de Jager. Binnen een mum van tijd veranderd deze rustige kroeg in een interactieve Smash Room, waarbij de hele kroegvoorraad gesloopt zal worden.

FunFactory Parkstad (Brunssum): Kies je pakket, er zijn vier opties, met kleine én grote spullen. Losse spullen zijn ook te koop voor de Sloopkamer, denk aan een kleine glazen fles voor 50 cent of 10 glazen voor 4 euro.

Ragecar (Zwolle): Nog een adres waar je auto’s kunt slopen. Kies uit verschillende wapens zoals mokers, koevoeten, stootijzers en ga los op de auto. De activiteit duurt 60 minuten.

Lijkt het je wat om eens los te gaan in zo’n sloopkamer of heb jij misschien al eens een rage room bezocht?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik heb dit wel eens op tv gezien. Het lijkt me echt super leuk om een keer te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.