Recensie Belfast | een verhaal met een hart

Belfast in de bioscoop

De film Belfast werd geschreven en geregisseerd door Kenneth Branagh en is genomineerd voor maar liefst zeven Oscars, onder meer voor beste film. Het is een prachtig verhaal over de jonge Buddy (Jude Hill) en zijn Iers-Protestantse arbeidersklasse familie, bestaande uit moeder (Caitríona Balfe), vader (Jamie Dornan), broer (Lewis McAskie), opa (Ciarán Hinds) en oma (Judi Dench). 

Liefde, vreugde en verlies

De film speelt zich af in 1969. Buddy leidt een vrolijk leven in een gezellige wijk van de hoofdstad van Noord-Ierland. Er heerst een gezellige en open sfeer, totdat een groep relschoppers alle Katholieke huizen en winkels in de buurt vernielen. Wanneer Buddy’s ouders ook nog geldzorgen blijken te hebben, verandert Buddy’s zorgeloze leven in een leven vol onzekerheid en verlies. 

Belfast is geïnspireerd op de kindertijd van de regisseur en wordt beschreven als Branagh’s meest persoonlijke verhaal tot nu toe. Dat is ook te merken. Je krijgt een intiem kijkje in het leven van de familie tijdens hun hoogte- en dieptepunten tijdens “The Troubles”. Ook mooi om te zien hoeveel invloed films hebben op Buddy en op de wijze waarop hij gebeurtenissen ziet. Hoewel je het verhaal vanuit het oogpunt van een kind bekijkt, voelt het niet kinderachtig aan. 

Zwart-wit is even wennen

Visueel is de film heel mooi. De film bestaat bijna volledig uit zwart-wit beelden, wat in het begin misschien even wennen is. Toch zorgt dit voor prachtige beelden. Zelfs zonder kleur voelen de straten levendig, de actie intens en de intieme momenten oprecht. 

Ook het camerawerk zit goed in elkaar. Veel scènes worden vanuit twee, soms wel drie, verschillende hoeken gefilmd, waardoor je een goed perspectief krijgt van bijvoorbeeld de kleine arbeidersklasse huisjes. 

Het acteerwerk is misschien wel het beste aan de film. Zowel Hill als Balfe springen er voor mij uit. Hill weet op een leuke manier zijn kinderlijke naïviteit te spelen. Balfe speelt daarentegen een geloofwaardige bezorgde en beschermende moeder.

Het helpt ook mee dat de cast bijna volledig uit Ierse acteurs bestaat, meerderen zelfs uit Belfast zelf. Door het gebruik van hun echte Ierse accent voelt de film net even wat authentieker en realistischer aan. 

Muziek van Van Morisson

In eerste instantie was het de bedoeling dat de soundtrack voornamelijk zou bestaan uit populaire liedjes uit de hitparade van de late jaren zestig. Dat veranderde toen Kenneth Branagh met zanger Van Morrison over de film sprak. De liedjes van de wereldberoemde muzikant – die zelf ook uit Belfast komt – kwamen centraal te staan ​​in de film: acht nummers komen rechtstreeks uit zijn archief en daarnaast is een nieuw nummer speciaal voor de film geschreven. Dat wordt aangevuld door instrumentale stukken.

belfast nieuwe film

In het kort, Belfast is een aangrijpend verhaal over liefde, vreugde en verlies in het leven van een jongen die opgroeit met de muziek en de sociale onrust van het eind van de jaren zestig. Ben je alle over de top actiefilms even zat en zoek je een wat meer down to earth film? Dan is Belfast een echte aanrader. 

De film Belfast draait vanaf donderdag aanstaande, dus 24 februari, in de bioscoop.

** Review door Robin Tol van MovieSquid voor Srsck **

1 gedachte over “Recensie Belfast | een verhaal met een hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »