Onbekende fruitsoorten
|

Onbekende fruitsoorten

Als kind was mijn lievelingsfruit ashta/cherimoya. Toen ik begin jaren 80 naar Nederland verhuisde bleek het hier nergens verkrijgbaar te zijn. Ontroostbaar was ik! Dertig jaar later is het assortiment groenten en fruit zoveel groter geworden. Het schijnt dat er wereldwijd iets van 2000 eetbare fruitsoorten bestaan, ik heb het niet gecontroleerd, pin me er niet op vast. Rondom de kerstdagen zie je tegenwoordig ook vaak van die mooie tropische vruchten zoals de kiwano. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het heel verleidelijk om nieuwe fruitsoorten te proeven. En jij?

Uit mijn kindertijd

Deze drie doen me altijd denken aan vroeger, en ze zijn lekker ook.

Cherimoya

De schrijver Mark Twain noemde de cherimoya ‘the most delicious fruit known to men’, en ik ben geneigd hem gelijk te geven. De cherimoya, ook bekend onder de naam custard apple en ashta, is heerlijk zoet en romig. Je eet het rauw, gewoon het vruchtvlees met je handen eruit pulken of met een lepel. Superlekker, maar niet de pitten eten want die zijn giftig!

Kaki

Nog eentje die ik als kind heerlijk vond. De kaki is oranjerood en lijkt een beetje op een tomaat qua vorm. Wanneer een kaki rijp is, dan is het zo bizar lekker. Het smaakt heel zoet en zacht. Qua textuur zou je het een beetje kunnen vergelijken met een mango. Ze zitten vol met vitamine C en allerlei andere vitamines en mineralen. Hartstikke gezond dus. De meeste kaki’s komen uit China maar ook in Spanje en het Midden-Oosten worden ze verbouwd.

Mispel

En dan eentje waar ik nostalgisch van word maar die ik juist vies vond als kind, de mispel. Deze kocht mijn moeder vaak op de markt en ik vond er echt helemaal niks aan. Nu kan ik de zoetzure smaak veel meer waarderen. De zaden eet je niet en ze smaken lichtjes naar een soort van kruising tussen een abrikoos en een peer. Ik eet ze soms in Frankrijk, hier zie je ze niet veel. Het is een ‘vergeten fruit’. De mispel is een van de oudste gekweekte vruchtsoorten ter wereld!

Guave

Guaves zijn in Nederland nog steeds vrij lastig te vinden. In de supermarkt ligt wel vaak guavesap, wat als bijnaam ‘de nectar van de goden’ heeft. Een guave is groen van buiten en roze van binnen. Er zit veel vitamine C in en ze zijn lekker zoet. Schil de guave, verwijder de pitjes, en genieten maar.

Mooi uitziend fruit

Dit fruit ziet er bijna te mooi uit om op te eten!

Kiwano

Hoe bijzonder ziet de kiwano er wel niet uit: geel met hoorntjes en dan in combinatie met die geleiachtige felgroene pitjes. Dit fruit komt uit de komkommerfamilie en wordt ook gehoornde meloen genoemd. Het smaakt lichtzoet en is lekker fris. De kiwano is geen familie van de kiwi zoals je misschien zou denken door de naam. De vrucht komt van een Afrikaanse plant, maar is wel in de handel genomen door een Nieuw-Zeelander en die bedacht de naam. Mysterie opgelost.

Carambola/stervrucht

Het vruchtvlees van de carambola is stevig en sappig en smaakt best een beetje zuur. Zelf vind ik het niet zo lekker eerlijk gezegd, maar het ziet er natuurlijk heel feestelijk uit door de stervorm. De vrucht wordt dan ook vaak gebruikt als decoratie in de keuken of als garnering bij cocktails.

Rambutan

De rambutan lijkt erg op een lychee, maar dan met zachte stekeltjes. Meestal zijn de stekeltjes donkerrood, soms ook gelig. Wanneer ze bruin zijn, dan is de vrucht niet meer lekker vers. Het vruchtvlees is glazig wit, zoet en stevig.

Pitahaya/Drakenfruit

De pitahaya zien we al enkele jaren vaak in de supermarkt liggen rondom de feestdagen. Ze zien er ook wel erg mooi en feestelijk uit met die geschubde schil en groene uitsteeksels. Ze zijn daarom ideaal als garnering bij feestelijke gerechten. De binnenkant is lichtzoet en erg sappig, de zwarte pitjes kun je gewoon eten. Ik vind ze een beetje naar kiwi smaken, maar dan met een minder uitgesproken smaak. Ze bevatten veel vitamine B11 en kalium. We zien meestal de roze met wit vruchtvlees, maar wist je dat er ook een variant bestaat die roze is met rood vruchtvlees en een gele variant met wit vruchtvlees? De gele heeft overigens een dikkere schil dan de roze varianten.

Physalis

Ook de physalis, oftewel de Kaapse kruisbes of goudbes, zien we vaak in de supermarkt rondom feestdagen. Ze vallen op door hun papierachtige omhulsel waardoor ze een beetje op lampionnen lijken. Ze zijn erg fotogeniek zoals je hieronder kunt zien. De kleine oranje bessen smaken zoetzuur en de zachte zaadjes zijn eetbaar. De omhulsel daarentegen niet.

Ook de moeite om te vermelden

Misschien minder mooi dan het fruit hierboven, maar niet minder bijzonder zijn de volgende vruchten.

Cactusvijgen

De cactusvijg heeft een dikke stekelige huid. De pitjes zijn eetbaar en het vruchtvlees is zacht en sappig. Meestal zijn ze lichtzoet maar soms zit er ook wel een wat zurige ondertoon aan. Het makkelijkste eet je ze als een kiwi, dus doormidden snijden en uitlepelen. Cactusvijgen zitten overigens boordevol vitamine C en magnesium.

Kumquat

De kleine oranje kumquats zijn citrusvruchten die je in hun geheel kunt eten. Ze lijken op mini-sinaasappels maar zijn ovaal en niet rond. De schil smaakt zoet en de binnenkant juist wat zurig. Een bijzondere combinatie.

Doerian

Deze tropische vrucht kent iedereen vooral van alle verhalen over de penetrante en onaangename geur ervan. De doerian schijnt wel heerlijk te zijn. Het vanillekleurige vruchtvlees is schijnbaar romig en lichtzoet en doet een beetje aan een banaan denken qua smaak. De partjes vruchtvlees worden gescheiden door een (niet eetbare) witte membraan. Ik heb het zelf nog niet geproefd, dus kan ik er niet over oordelen. De vrucht kan erg zwaar worden en wordt in Azië geteeld.

Mangistan

De mangistan/mangosteen is een kleine tropische vrucht met een paarsbruine schil, die uit Zuidoost-Azië komt. De binnenkant van de mangosteen bevat meerdere kleine vruchtjes die je zo als partjes eruit kunt halen. Het vruchtvlees is zoet en sappig en de pitjes zijn niet eetbaar.

Groenten en fruit uit eigen tuin

Wat nu als ze je favo-fruit niet in de winkel hebben liggen? Dan groei je het toch zelf? Dat kan helaas niet bij alle fruitsoorten, maar sommige vruchten uit de lijst kun je wel zelf verbouwen zoals o.a de mispel. Ik wil zelf al lange tijd groenten en fruit uit eigen tuin, maar ik ben lange tijd in de veronderstelling geweest dat ik dat pas kon doen wanneer ik ergens in een huis met grote tuin in een zonnig oord zou wonen. Maar je kunt dus ook gewoon hele handige mini-kassen kopen die je gewoon op je balkon kwijt kunt. Je hebt bij L’Orangerie bijvoorbeeld muurkassen die heel praktisch zijn als je slechts beperkte ruimte hebt.

Je kunt je kleine kas gebruiken om je eigen plantjes te laten ontkiemen voordat je ze verpot. Zo’n kas is ook handig om kwetsbare planten te beschermen wanneer het erg koud wordt. Én esthetisch gezien is het ook win-win want het ziet er het hele jaar door groen uit op je balkon. Groenten en fruit die makkelijk zijn voor de beginnende tuinman, zijn onder meer aardbeien, tomaten, basilicum, courgettes, radijsjes, peterselie, munt en rode bieten. Laat je wel goed informeren, want niet elke kas is geschikt voor elk doel.

Ken jij alle fruitsoorten hierboven? En zou je zelf groenten en fruit willen kweken in je tuin of op je balkon?

Alle foto’s in dit artikel komen van Pixabay

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Er zitten er toch heel wat tussen die ik nog nooit gegeten heb. De kaki is mijn favoriet! Mispels vond je hier in het park vroeger ook vrij veel, maar dat is blijkbaar verleden tijd.

  2. Wat een leuk artikel om te lezen. De meeste soorten ken ik wel. Het sterfruit is wel echt mijn favoriet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.