Ga naar de inhoud
Home » 14 jaar oud in 1988 oftewel jaren 80 heimwee

14 jaar oud in 1988 oftewel jaren 80 heimwee

de jaren 80 Tiffany

Dochterlief is begin deze maand 14 jaar oud geworden. En Karen van Dejlig besloot haar eigen Zomergasten fragmenten te delen, waaronder een fragment van het EK 1988. Wat het een met het ander te maken heeft? Het zijn twee dingen die mij terugflitsten naar mijn eigen 14 jaar. Want ja, ook ik ben 14 geweest.

Ik vond het een hele nare leeftijd. Zo’n ‘ik hoor niet bij de groten maar ik hoor ook niet bij de kleintjes’-leeftijd. Zo’n leeftijd waarbij ik me onzeker en niet lekker in mijn vel voelde. Maar nu, met wat afstand, op 41-jarige leeftijd kan ik met plezier terugkijken naar de dingen die speelden toen ik 14 was.

Het E.K. 1988

Nederland won het EK voetbal door met 2-0 van de Sovjet-Unie (eh ja…dat bestond toen ook nog…) te winnen. Gullit en van Basten hadden de doelpunten gemaakt. Heel Nederland was lyrisch. Ik woonde toen met mijn ouders in het centrum van Amsterdam en we waren gaan kijken naar de rondvaart en naar de huldiging. Het was een heel bijzonder moment om mee te maken!!

Ik had overigens in die tijd een crush op twee voetballers: Hans van Breukelen en Claudio Caniggia, een Argentijnse voetballer.

claudio

Jaren 80 muziek

Ik was een Madonna-fan van het eerste uur. Mijn kamer hing vol met posters van Madonna en van…Marilyn Monroe. In 1988 vond ik Madonna steeds minder worden. Het was haar Like a Prayer periode en dat vond ik helemaal niets, ik was meer van Borderline en Material Girl.

In 1988 luisterde ik o.a naar Push it van Salt-and-Pepa, Stop van Sam Brown, Gimme hope Jo’anna van Eddy Grant en naar (I’ve had) The time of my life van Bill Medley & Jennifer Warnes, eigenlijk vooral bekend uit Dirty Dancing. Op mijn 14e ging ik ook naar mijn eerste concert: UB40 in de Jaap Edenhal.

Madonna, Herbie Ritts, 1988
Madonna, Herb Ritts, 1988

Politiek in 1988

George W. Bush won de verkiezingen van Michael Dukakis. Ik weet nog goed hoe erg ik dat vond. Ik merk nu ik naar mijn eigen kids kijk dat ik veel meer bezig was met politiek dan zij. Al vanaf mijn 9e of 10e volgde ik het nieuws en las ik elke dag de krant maar dat komt waarschijnlijk ook doordat ik al klein van dichtbij te maken kreeg met oorlog.

bushdukakis

1988 was ook het jaar van de verschrikkelijke Lockerbie-aanslag. Een paar dagen voor kerst ontplofte er een bom op de Pan Am vlucht 103 die van Frankfurt naar New York ging. Het ontplofte boven Schotland en alle 259 inzittenden kwamen om, evenals 11 mensen in Lockerbie zelf toen een brandende vleugel op een woonwijk terechtkwam.

Wat me ook bij is gebleven van het nieuws in 1988 is dat Benazir Bhutto gekozen werd tot premier van Pakistan. Ik wist eigenlijk helemaal niets van Pakistan af of van de politieke betrekkingen daar maar ik vond het mooi om te zien dat een vrouw gekozen was als premier van een Islamitische republiek. En ik vond haar ook erg mooi wanneer ik haar op de tv zag. Ze maakte dan ook diepe indruk op me.

Benazir Bhutto

Het laatste dat me bij is gebleven is dat de  trompettist Chet Baker in Amsterdam overleed. Bij ons thuis stond vaak jazz op dus ik kende zijn muziek en schrok er toen wel van. Hij viel uit het raam van zijn hotel, hotel Prins Hendrik. Hij was onder de invloed van van alles en nog wat.

Jaren 80 Films

1988 was voor mij ook het jaar van Tom Cruise. Cocktail en Rainman vond ik allebei helemaal tof. Ik heb ze laatst beide na al die jaren weer gekeken, samen met Dochterlief, en zij vond ze ook super (en ik stiekem ook nog steeds ;))

In dat jaar won Bertolucci’s The Last Emperor wel 9 Oscars. Ik vond het toen ter tijd een doodsaaie film. Ik zou het eigenlijk weer eens moeten kijken. De jaren 80 heeft wel enkele van mijn favoriete films voortgebracht sowieso!

Celebs

Ik had een abonnement op de Hitkrant en volgde alle celeb-roddels. De meeste zijn me niet bijgebleven eerlijk gezegd. Ik weet nog wel dat Kevin Bacon met Kyra Sedgwick trouwde en….ze zijn nog steeds getrouwd! Bijzonder in celeb-land!

Kevin en Kyra in Lemon Sky
Kevin en Kyra in Lemon Sky

Ook Patsy Kensit trouwde. Met Dan Donovan maar dat huwelijk hield amper stand. En wie kent Patsy Kensit uberhaupt nog? Ze trouwde overigens later nog drie keer, waarvan twee keer met bekende zangers namelijk met Jim Kerr (Simple Minds) en Liam Gallagher (Oasis).

Rob Lowe, Sarah Jessica Parker en Robert Downey Junior in 1988
Rob Lowe, Sarah Jessica Parker en Robert Downey Junior in 1988

En Sarah Jessica Parker en Robert Downey Jr. waren toen een stel. Dat duurde een behoorlijk aantal jaren ook als ik het me goed herinner.

De kleding

Eh sja wat zal ik hierover zeggen…jaren ’80 kleding…eh…nee ik zou het niet weer aandoen allemaal 🙂 Een foto van mij op mijn 14e houden jullie van me tegoed, ik kan nu niet bij mijn foto’s, onze spullen liggen in een opslag.

Interview Lisa Bonet in Elle
Interview Lisa Bonet in Elle

Freaky dingen

Op mijn 14e was ik helemaal into rare en freaky dingen. Met kinderen uit mijn klas keken we naar enge films en series over spoken en dat soort dingen. Er hadden een paar van ons een Ouija bord in huis die we uitprobeerden en we zochten bovennatuurlijke reden achter hele natuurlijke dingen.

affiche

Toen Heather O’Rourke stierf, op 12 jarige leeftijd, tijdens de opnames van het 3e deel van Poltergeist was het weer raak. Er werden tegenstrijdige verhalen naar buiten gebracht en dat resulteerde in tig bovennatuurlijke theorieën achter haar dood gezocht. Haar tragische dood bleek niet mysterieus: Heather O’Rourke is gestorven aan de gevolgen van een aangeboren vernauwing in de darm.

En ook….

Wij verhuisden van de Leidsebuurt naar de Pijp. De Pijp was toen helemaal nog niet hip!

Ik had geen mobieltje, Insta, Whatsapp, Snapchat en weet ik het en toch kon ik me prima vermaken 😉

Vogue_Paris_1988_May

Rick Astley kwam met Never Gonna Give Up. Ik vond het ver-schri-kke-lijk! Zowel het liedje als die gast.

De games zagen er totaal niet uit maar waren alsnog leuk om te spelen op de PC 🙂

larry

Steffi Graf won en won en won!

En iedereen wist wie Cindy was!

Geen Srsck-artikelen meer mislopen? Je kunt ons volgen op Bloglovin’.

9 reacties op “14 jaar oud in 1988 oftewel jaren 80 heimwee”

  1. Echt ontzettend leuk om te lezen. Een feest van herinneringen. Ik was ook megafan van Madonna. Mijn hele kamer hing vol met haar en ik knipte plaatjes uit de Hitkrant en Popfoto voor in mijn agenda. Inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »