SRSCK

Kanker: iets met een draak en Calimero

Hoe leg ik kanker uit aan kinderen? Laten we vooropstellen dat ik zou willen dat we sommige dingen nooit aan kinderen uit zouden hoeven leggen. Zo ook kanker. Ik kan kanker helemaal niet uitleggen aan kinderen. Er is volgens mij geen goede manier om het uit te leggen. Aan wie dan ook. Als ik hoor dat iemand kanker heeft dan stokt mijn adem. Elk jaar wanneer ik voor een mammografie naar het ziekenhuis ga, dan breekt de nacht van tevoren het zweet me uit, slaap ik de hele nacht niet en de dag van de afspraak lijkt het wachten op de uitslag altijd uren te duren. Wie ben ik dan om het uit te leggen? Maar ze vragen het me wel.

kleuren en soorten kanker
Verdrietig regenboog

Ik ben geen psycholoog. Er zullen gerust hele pedagogisch onderbouwde manieren zijn om uit te leggen waarom sommige mensen zomaar uit het niets kanker krijgen maar die ken ik niet. Mijn moeder zou eergisteren 61 zijn geworden maar ze heeft de 50 nog niet eens gered. Ik ben enorm boos op kanker. Sinds mijn moeder stierf aan borstkanker zijn mijn kinderen helaas nog vaker geconfronteerd met kanker. Mensen die ze kennen die kanker kregen en die het niet hebben gered. Dan kijken ze me aan, met vragende ogen, wachtend op uitleg. Waarom? Hoe? Wat dat betreft ben ik misschien zelf nog een kind. Ik wil ook weten waarom. Waarom zij? Waarom hij? Waarom?

Ik probeerde het uit te leggen, iets met een draak en Calimero. Iets met dat kanker niet discrimineert: alle nationaliteiten, alle leeftijden, kind, man, vrouw, iedereen kan het krijgen.

Paolo_Uccello
Sint-Joris (c) Paolo Uccello

Een oneerlijke strijd
Hercules en Hydra

Weet je wat ik zo vervelend vind van kanker? Het is een oneerlijke strijd. Het is net of je tegen een draak moet vechten. Die draak is gewoon veel groter, veel sterker en veel agressiever. En hij spuwt vuur. En wat ben jij dan? Een klein mannetje of vrouwtje, nog erger…je bent Calimero. Met een beetje geluk heb je een zwaard net als Sint-Joris of als Alice in Wonderland,  de film van Tim Burton. Heb je pech dan is je draak een veelkoppig monster net als Hydra tegen Hercules. Maar weet je wat mooi is van mijn Sint-Joris en Hercules voorbeelden? De draak-achtige verliest. En het kan. Je kunt winnen van de draak. Je kunt winnen van kanker. Maar je moet vechten, keihard vechten en het is een oneerlijke strijd dus ja, soms wil je de moed opgeven. Maar niet doen, je kunt het en je moet geloven dat je het kunt.

Pak die draak! (c) Nicoletta Ceccoli
Pak die draak! (c) Nicoletta Ceccoli

Dat is je grootste kracht, als je kanker hebt, vertrouwen in jezelf. Dan kun je winnen want daar is die draak hartstikke bang voor. Voor vertrouwen. Ooit eens, misschien in een niet eens zo verre toekomst, dan vinden wetenschappers een wondermiddel uit en dan wordt de strijd wat eerlijker.

AngelinaJ

calim

Persoonlijk twijfel ik nog of ik het erfelijkheidsonderzoek zal doen. Ik heb jaren geleden het intakegesprek gehad en heb toen ter tijd niet doorgezet. Nu ik ouder word en drie kinderen heb, kijk ik er anders naar. Dat is namelijk ook een krachtig wapen tegen kanker. Hoe eerder je erbij bent….

2 thoughts on “Kanker: iets met een draak en Calimero

  1. Sommige dingen zijn zo heftig, dat je je kinderen er niet mee wilt belasten. Ik zie het nu ook met vrienden en hoe ze omgaan met de vluchtelingencrisis met hun kinderen. Hoe vertel je dat? De dochter van mijn vriendin ligt ‘s nachts wakker over IS. Ik wil persoonlijk het geen strijd noemen met kanker, want dan zouden de mensen die eraan overlijden verliezers zijn en dat zijn ze zeker niet. Maar ik vind dat jij het op zich goed hebt uitgelegd zo. Voor kinderen is het toch lastiger begrijpen, lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.