5 films met Timothée Chalamet
De Frans-Amerikaanse acteur Timothée Chalamet timmert hard aan de weg. In september komt het langverwachte Dune uit met Chalamet als Paul Atreides. In oktober wordt dan de nieuwste film van Wes Anderson verwacht, The French Dispatch, waarin Chalamet de rol van Zeffirelli vertolkt. In de film Don’t Look Up die ook nog uit moet komen, acteert hij met de crème de la crème van Hollywood: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Meryl Streep en meer grote sterren. Last but not least, is de jonge acteur onlangs gecast om de jonge Willy Wonka te spelen in een productie waar nu nog niet veel bekend over is. Genoeg films met Timothée Chalamet in het vooruitzicht dus.
As we speak wordt er ook een film opgenomen met de acteur, Bones and All. Deze film wordt geregisseerd door Luca Guadagnino. Ja, die naam ken je. Guadagnino regisseerde namelijk Call me by your name. We kunnen gerust zeggen dat die film de doorbraak van Timothée Chalamet betekende.
Kindertijd en jeugd
Chalamet werd geboren in Manhattan op 27 december 1995. Zijn moeder is Amerikaans en zijn vader Frans. Hij heeft een zus, Pauline, die ook acteert. Ze acteert voornamelijk in shorts en tv series maar je kent haar misschien van haar rol in The King of Staten Island. Er is meer filmliefde in de familie, in ieder geval aan moederskant. De broer van Timothée’s moeder is regisseur en de vader van zijn moeder was scenarioschrijver.
Al jong was zijn liefde voor entertainment en cultuur duidelijk. Hij ging dan ook naar een middelbare school die speciaal gericht was op ‘jonge artiesten’. Daar ontmoette hij Ansel Elgort en Lourdes Ciccone-Leon, de dochter van Madonna….om je een idee te geven van de school. Hij kreeg in die tijd overigens ook een relatie met Lourdes, wat een jaar of twee duurde. Jaren later kreeg hij een relatie met Lily Rose, de dochter van Johnny Depp.
Kortom, hij bracht een groot gedeelte van zijn jeugd door in de VS maar was ook geregeld in Frankrijk te vinden, in een dorpje in de buurt van Lyon waar de familie van papa verblijft. Hij heeft beide nationaliteiten en spreekt beide talen ook gewoon vloeiend.
Eerste rollen
Hij speelde in 2008 en 2009 al in shorts, reclames en tv series. In 2012 speelde hij, als Finn Walden, mee in enkele afleveringen van Homeland. Zijn eerste ‘echte film’ was Jason Reitman’s Men, Women & Children waar Elgort ook een rol in heeft. Dat was in 2014.
In hetzelfde jaar speelde hij in meer films waarvan de meest noemenswaardige Interstellar is. Het was een kleine rol maar hee, het was Interstellar! Daarna ging het eigenlijk supersnel.
Call me by your name (2017)
Timothée Chalamet acteerde al bijna tien jaar toen hij doorbrak bij het grote publiek met dit pareltje. Call me by your name is een hele mooie film met een innemende Chalamet als de kwetsbare Elio.
Het is 1983. Elio brengt de zomervakantie door met zijn ouders in the middle of nowhere in Italië. Elio en de andere tieners uit het plaatsje vervelen zich allemaal te pletter. Wanneer de Amerikaanse Oliver komt logeren om als onderzoeksassistent bij de vader van Elio aan de slag te gaan, verandert er iets. Elio vindt Oliver een arrogant kwal en ergert zich dood aan hem. Of is er toch meer aan de hand?
Elio ontdekt nieuwe gevoelens en, en passant, ook zijn eigen seksualiteit. Dit alles in een zomerse broeierige Italiaanse setting. De hoofdrollen worden vertolkt door Timothée Chalamet en Armie Hammer, waarbij Chalamet enorm opvalt. Het is geen makkelijke rol wat hij daar zo overtuigend neerzet. Hij werd voor deze rol genomineerd voor een Oscar. Die had hij, vind ik, 100% verdiend maar de Oscar ging naar Gary Oldman.
Beautiful Boy (2018)
In Beautiful Boy zie je dat Timothée Chalamet geen eendagsvlieg is. Dit is een kwaliteitsacteur die nog heel lang mee zal lopen in Hollywood en tot de club der groten toe zal treden, ergens in de klasse: De Niro, Hopkins en Day Lewis. Hij wisselt moeiteloos af tussen volledig verschillende stijlen en personages. Een echte kameleon!
Chalamet speelt Nic, de zoon van journalist David Sheff (vertolkt door Steve Carell). Nic verandert in razendsnel tempo van een schattige tiener tot een rebelse drugsverslaafde jongeman. Zijn vader ziet die transformatie met lede ogen aan, weet niet wat hij moet doen, probeert – naar zijn gevoel – alles in zijn macht om zijn zoon te helpen. Tevergeefs lijkt wel.
Beautiful Boy is gebaseerd op een echt verhaal. De film is het Engelstalig debuut van Belgische filmregisseur Felix van Groeningen, bekend van De Helaasheid der Dingen. Het is een tragisch verhaal en extra pijnlijk om naar te kijken omdat het meth probleem onder jongeren helaas nog steeds een wezenlijk en actueel probleem is in de VS.
Lady Bird (2017)
Dit is mijn minst favoriete film op de lijst maar niet veel mensen zullen die mening met me delen. Lady Bird was heel succesvol, zowel bij het publiek als bij filmcritici. De coming of age film heeft een score van maar liefst 99% op de tomatometer van Rotten Tomatoes. Greta Gerwig schreef en regisseerde de film – haar regiedebuut. Het andere grote acteertalent van de generatie van Chalamet speelt de hoofdrol: Saoirse Ronan.
Ronan is Lady Bird, een rebelse tiener die het maar moeilijk heeft met allerlei tienerproblemen. Je weet wel, prom, een conservatieve school, verliefdheid, gedoe met d’r moeder. Ondanks het feit dat ik de film oersaai vond, is het talent van Saoirse en Timothée onmiskenbaar en de chemie tussen de twee spat van het scherm af. De twee stonden dan ook twee jaren later weer tegenover elkaar in Little Women.
Little Women (2019)
Louisa May Alcott schreef meer dan 30 boeken maar het zijn haar Little Women die vooral bekend zijn geworden én tot treurens toe verfilmd. In 1994 hadden we natuurlijk de versie met Winona Ryder, Claire Danes en Kirsten Dunst. In 2017 kregen we een onopvallende miniserie met Maya Hawke en in 2018 was er een verschrikking van een moderne versie met Sarah Davenport.
Het verhaal gaat over de vier zussen Jo, Meg, Amy en Beth die eind 19e eeuw in Massachusetts wonen. We zien ze opgroeien, voelen mee met de band tussen de zussen, met hun vriendschappen en liefdesrelaties, met de tragische gebeurtenissen waar het gezin mee geconfronteerd wordt.
Ik raad jou de 2019 versie aan. Dat is die geregisseerd door Greta Gerwin en met Timothée Chalamet, Saoirse Ronan en Florence Pugh. Timothée komt goed uit de verf in de rol van de charmante en aantrekkelijke buurjongen Laurie. De styling is mooi en verfrissend met lichte kleuren en veel bloemen, in tegenstelling tot de andere verfilmingen. De vier zussen hebben hele verschillende karakters, waardoor je je als kijker altijd wel in één van de personages herkent.
A Rainy Day in New York (2019)
Woody Allen’s A Rainy Day In New York is een lieflijke romantische film. Een jong stelletje – Ashleigh (Elle Fanning) en Gatsby (Timothée) – plannen een romantisch weekendje New York in. Het verblijf in de stad verloopt alleen totaal anders dan gepland.
Een lichtvoetige film met een sympathieke personage (Gatsby), New York op de achtergrond, een mooie soundtrack, iets te hoogdravende dialogen, veel regen en een dikke knipoog naar de filmindustrie. Chalamet doet het weer erg goed in de rol van lieve, romantische en ietwat neurotische Gatsby.
Leuk weetje: Meerdere acteurs uit de cast van A Rainy Day in New York, waaronder Chalamet, hebben hun salaris overgemaakt aan een goed doel zoals Time’s Up en RAINN.
Heb jij één van de films uit de lijst al gezien? Zo niet, spreekt er eentje (of meer) je aan? Of zijn er misschien films met Timothée Chalamet die je mist in deze lijst? Laat het dan even weten in de comments!
Pin mij!
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Wat ziet hij er jong uit. Ik kende deze acteur nog helemaal niet. Nu maak je me wel nieuwsgierig.
Ja, hij is 25 maar ziet er nog jonger uit.