Ga naar de inhoud
Home » 5 must-do’s als Digital Nomad

5 must-do’s als Digital Nomad

Leven als digital nomad

Lekker joh, met je laptop aan het zwembad in een warm tropisch oord. Zonnebril op je hoofd, cocktail in de hand, een chronische lach op je gezicht. De wereld ligt aan je voeten en jouw leven kan niet beter worden dan dit. Je voelt ‘m al aankomen: voor het gros van de digital nomads is dit verre van realiteit. Door de zon is je scherm één groot zwart gat, laat staan als je er ook nog een zonnebril bij draagt. Je bent gewoon aan het werk, dus alcohol is misschien een beter idee ná werktijd. Ook ligt met één verkeerde beweging je laptop op de bodem van het zwembad en dan is je leven als digital nomad geruïneerd.

Begrijp me niet verkeerd, het leven als digital nomad kan ik echt iedereen aanraden. Alleen dan wel op een iets andere manier. Wil je het als digital nomad gaan redden? Houd dan zeker even rekening met het volgende, los van de zwembaden en cocktails:

Wees gedisciplineerd, ook al moet dit uit je tenen komen

“Hé, ik neem even een dagje vrij om te surfen en te genieten van deze prachtige en zonnige dag! Ga je mee?” Meteen slaat de twijfel toe. Je hebt werk te doen, maar dit stranduitje klinkt wel errug aantrekkelijk. Misschien kun je die drie uurtjes werk van vandaag ook wel verzetten naar morgen, toch?
Om je heen zullen er altijd mensen zijn, die anderen werktijden hebben of niet/minder gedisciplineerd zijn. Het is een absolute kunst om hier niet aan toe te geven. Maak voor jezelf een planning voor de week en hou je hieraan. Zonder planning ben je nergens, tenzij je een aangeboren discipline hebt van een Aziatische monnik.

Wees flexibel, want geen dag is hetzelfde

Of je nou op doorreis bent op het vasteland van Griekenland of in het zuiden van Argentinië bijvoorbeeld, of langer blijft hangen op één plek; geen dag is hetzelfde. Mensen komen en gaan, de WiFi valt uit, je energielevel kan anders zijn, je bus krijgt opeens autopech. Er kan van alles gebeuren waardoor jouw aanpassingsvermogen even flink op de proef wordt gesteld. Ben jij niet flexibel ingesteld, dan is het leven als digital nomad misschien niet helemaal jouw ding.

Sta open voor nieuwe ervaringen

Als digital nomad leef je merendeel van de tijd uit je comfortzone. Je ontmoet mensen van over de hele wereld, eet nieuwe lekkernijen, je begeeft je in een andere cultuur, je slaapt elke keer op een andere plek. Elke ervaring is weer anders en elke ervaring is een prachtig leermoment. Wees dus niet bang om de grenzen van jouw comfort op te zoeken; alleen dan maak je de mooiste dingen mee en doe je de allermooiste ervaringen op.

Blijf verbonden met thuis

Je knippert één keer met je ogen en de dag is voorbij. Je hebt gewerkt, je pauzes gevuld met waardevolle gesprekken, je buikje is goed gevuld, etc. Voor je het weet is het alweer donker en ga je nog ergens een hapje eten of richting bed. Er is geen tijd geweest even contact te hebben met de mensen thuis, maar dat doe je morgen wel. En morgen herhaalt de dag zich weer zoals gister. Voor je het weet ben je weken verder en denken ze in Nederland dat je bent ontvoerd door het Colombiaanse kartel.

Goed, in werkelijkheid zal het hopelijk niet zo verlopen, maar contact houden met het thuisfront is wel essentieel. Je maakt je moeder er blij mee (en minder ongerust) en je bent ook nog welkom bij je vrienden als je ooit nog eens terugkomt naar Nederland. Daarnaast kan het leven als digital nomad ook wel eens eenzaam zijn. Een digitale schouder om even op te huilen is dan wel héél erg fijn.

Geniet van het leven!

Do I need to say more?

Genieten van het leven als digital nomad

Droom jij van het leven als digital nomad of is het echt een ver van je bed show?

1 reactie op “5 must-do’s als Digital Nomad”

  1. hoi claire, goedemorgen. wat een goed en verhelderend stuk heb je geschreven. ik zeg je eerlijk dat ik geen ervaring heb met het nomaden(werk)bestaan, maar jij weet alle voors en tegens goed te benoemen. blijf vooral zo doorgaan; ik volg je met veel plezier!
    groetjes van edwin
    ps mooie foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »