6 misvattingen rondom open relaties en ethische non-monogamie (ENM)
Nieuwe relatievormen dagen je uit om relatiekaders te onderzoeken en te ontdekken hoe je het zelf in wil richten. Steeds meer mensen staan open om het gesprek hierover aan te gaan. We groeien op in een monogaam kader. Dit zogenoemde ‘relatie framework’ brengt zo zijn eigen vaste patronen en aannames met zich mee die nog wel eens in de weg kunnen zitten. Om je hierin op weg te helpen, heeft relatietherapeut Suzanne Allegonda de grootste misvattingen rondom open relaties en ethische non-monogamie voor je verzameld!
In een polyamoreuze of open relatie kun je niet vreemdgaan
Dingen die gebeuren buiten gemaakte afspraken, zijn net zo goed vreemdgaan. Nu is het in de praktijk wel zo dat sommige situaties in een grijs gebied vallen. Spreek daarom goed af wat harde en zachte grenzen zijn. Er kan bijvoorbeeld een misverstand ontstaan rondom interpretatie fouten. Het is aan te raden om daar flexibel mee om te gaan.
Alles moet dan maar kunnen
Er zijn inderdaad mensen die geen of weinig rekening houden met anderen en daarmee de verantwoordelijkheid voor (vervelende) ervaringen geheel bij de ander laten. Daar vind ik wat van ;).
Let’s say dat dat niet de meest handige aanpak is om een veilige verbinding en daarmee vertrouwen op te bouwen. Er is een verschil in verantwoordelijk zijn voor iemand zijn emoties, of emotionele support geven aan de ander.
Dan heb je de hele tijd last van jaloezie
Jaloezie heeft zeker een plek… eigenlijk in vrijwel elke relatie (uitzonderingen daargelaten). Wanneer je jaloezie toelaat en niet wegduwt, kan je er ook bewust mee gaan werken. Waarom is het er? Wat voor verlangen of behoefte zit erachter? Daarmee krijgt jaloezie een hele andere lading dan wanneer je het als ‘last’ ziet. Check dit artikel over hoe om te gaan met jaloezie. De andere kant van jaloezie is dat je compersion kan ervaren. Compersion betekent dat je blijheid ervaart voor het plezier van de ander. En het paradoxale is… jaloezie en compersion kan kort opvolgend door elkaar heen ervaren worden (weet ik uit ervaring).
Mensen in een non-monogame relatie vermijden commitment
Kan, maar dat is zeker niet de basis drive voor iedereen bij het openen van een relatie. What about fun. Ontdekken. Persoonlijke groei. Het is waardevol om je drijfveren te onderzoeken en daarmee bewust te zijn van welke dynamieken je mee de relatie in neemt.
Dit is een misvatting die bij nog veel therapeuten en psychologen leeft. Onderzoek laat zien dat de prevalentie van hechtingsproblematiek even groot is binnen monogame relaties als bij ENM relaties.
Iemand die heel ervaren is in ENM, kan alles hebben
Een voorbeeld is de aanname: ‘je bent al x jaar polyamoreus, dan kun je alle sappige details van mijn andere ervaring wel aanhoren’. Dit hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Blijf altijd checken en rekening houden met waar de ander staat. Ervaring helpt zeker om bepaalde situaties beter te kunnen navigeren. Iedereen blijft mens, met eigen wensen en grenzen.
Mensen in ENM relaties gaan dan met iedereen
Enkelen zullen dat vast doen, maar dit is absoluut niet de default. Open relaties en polyamorie gaat om zoveel meer dan seks. Omdat dingen mogen, betekent niet dat je daar dan de hele tijd behoefte aan hebt. Er zijn genoeg mensen die polyamoreus zijn, en tijdelijk seksueel exclusief zijn. Daarbij zijn er zoveel andere vormen van intimiteit en verbinding. De paradox hier is dat juist, omdat alles in openheid ingebracht en besproken kan worden, er vaak ook minder hoeft te gebeuren. Juist omdat het mag, gaat er een stuk spanning vanaf. Het erover mogen spreken is soms al genoeg.
Suzanne Allegonda is relatietherapeut gespecialiseerd in ethische non-monogamie (ENM), open relaties en polyamorie. Naast therapie, ontwikkelt ze programma’s om mensen te ondersteunen in de ontdekkingstocht binnen ENM relaties. Meer leren over hoe het gesprek hierover aan te gaan? Check de 7 te voeren gesprekken bij het openen van een relatie.