aardappel waaiers

Hoe maak je aardappelwaaiers?

Wat een weer he? Ik vind er serieus helemaal niets aan! Maar schijnbaar wordt het zondag weer echt zomerweer. Dus, tijd voor een barbecue ‘recept’ (en als het tegenvalt, dan gooi je de aardappels gewoon in de oven). Aardappelwaaiers zijn supermakkelijk maar zien er cool uit en je kunt er qua smaak veel kanten mee op.

Welke aardappel kies je?

Begin met het kiezen van een lekkere pofaardappel, zoals een Frieslander, een Agria, een patataardappel of een bonk. Het voordeel van deze los kopen is dat je ze op grootte uit kan zoeken – dus even langs de markt 🙂 Kies 1 aardappel per persoon, een kleine voor de kids en een grote voor de volwassenen. Alleen moet je dan wel rekening houden dat je aardappelwaaiers niet gelijk klaar zullen zijn en dat betekent dat je ze niet allemaal tegelijk in de oven kan doen. Reken bij een grote aardappel op een gaartijd van zo’n 60 minuten bij een temperatuur van 180 graden. Bij de wat kleinere aardappels zal dit meer richting de 40 minuten zitten, dus die kun je na +- 20 minuten bij de grotere voegen.

Liever op de barbecue?

Ga je wel voor allemaal dezelfde grootte, dan kunnen de grote eters er altijd nog een extra aardappel bij nemen. Eventueel met andere smaakmakers, maar daar komen we zo op terug.
 Verwarm de oven voor op 180 graden. Wil je de aardappels op de barbecue doen, dan moet je wachten tot de kooltjes wit zijn uitgeslagen, voor je ze verpakt in aluminiumfolie erbij kan leggen.
 Was de aardappels heel goed, zodat er geen zand meer aan kleeft. Daarna snij je de aardappel overdwars in, alsof je er allemaal dunne plakjes van gaat snijden. Denk maar aan een wat dikkere chips. Snij echter niet helemaal door!

Aardappel waaiers
Stap 2: de oven in

Om dit makkelijker te maken kun je een houten lepel of iets dergelijks in die richting langs de lange zijdes van de aardappel leggen. Straks zal het door de warmte uit gaan zetten en dan waaiert de aardappel mooi uit. Smeer de aardappel voorzichtig met wat olijfolie.

Kies je vulling

De inkepingen van de aardappelwaaiers kun je vullen met dun gesneden lekkers (leef je lekker uit!!), wat tijdens de bereiding ook heerlijk smaak af zal geven aan de aardappel. Natuurlijk zou je het simpel kunnen houden met alleen kruidenboter, maar je kan ook wat meer uitpakken met bijvoorbeeld stukjes zongedroogde tomaat, olijven, plakjes knoflook en andere kruiden, bacon, ansjovis, ui en kaas. Die laatste kun je misschien beter wat later toevoegen, zodat het er wel mooi overheen en tussendoor smelt zonder te verbranden.

De jongens kozen dit keer voor een ‘eenvoudig’ smaakje, ze gingen voor zwarte olijven en geraspte kaas. Ik vind het ook erg lekker met witte bonen in tomatensaus en spekkies of een warm-koud combinatie met cocktailsaus en Hollandse garnaaltjes – maar je kunt er echt alle kanten mee op.

Aardappelwaaiers
Stap 3: kies je smaakmakers

Check met een vork of een sateprikker of de aardappels gaar zijn, voor je de oven of de barbecue uit zet. En pas op want ze zullen loeiheet zijn, dus even wat af laten koelen is misschien ook wel zo veilig 🙂

Maar hee, hoe cool zien onze aardappelwaaiers eruit!? Wat zouden jullie voor smaakcombinaties proberen?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Ja precies die!! In mijn studententijd woonde ik in Bordeaux en een Ierse pub op het hoekje bij me deed dienst als keuken – en daar at ik dus heeeeeel regelmatig jacket potatoes met allerlei verschillende vullingen. Heerlijk vond ik dat, vandaar mijn aardappel-vul-nood 😉

  1. O deze wil ik al zo lang proberen, moet er deze zomer echt een keer van komen. Ze zien er heerlijk uit! Gewoon met kruidenboter lijkt me erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.