Ga naar de inhoud
Home » 10 tips om duurzaam te eten

10 tips om duurzaam te eten

duurzaam eten tips

Mijn naam is Fallon en ik ben het gezicht achter Faithly. Hier schrijf ik graag over lifestyle, wat mij bezig houd in het leven maar zie je ook veel creativiteit terug (zoals mijn printables). Door mijn verhuizing 1,5 geleden is mijn interesse gewekt voor woningstyling. Daarnaast houd ik mij veel bezig met duurzaamheid, dit is een belangrijk aspect in mijn leven. In deze gastblog vertel ik jullie over duurzaam eten.

Door duurzaam te eten draag je bij aan mens, dier en het milieu. Soms houdt het mensen tegen, omdat er vaak gedacht wordt dat duurzaam eten alleen kan door biologisch voedsel te produceren en consumeren. Niets is minder waar, duurzaam eten is veel meer dan alleen biologisch voedsel consumeren.

1. Minder voedsel verspillen

Om duurzaam te eten is het starten met minder voedsel verspillen een mooie stap! Dit kan op diverse manieren. Vaak zijn wij geneigd om overgebleven voedsel weg te gooien. Kijk om je heen of je misschien iemand anders blij kan maken met een bord pasta bijvoorbeeld bij de buren of via een Facebook groep waar je overgebleven eten kunt weg geven. Daarnaast maak je hier iemand ontzettend blij mee! Op deze manier draag je bij aan duurzaam eten.

Ook oud brood hoef je niet weg te gooien. Oud brood kun je gebruiken om je eigen paneermeel te maken, een tosti te maken of croutons voor in de soep of salade. Waarom weggooien als je het op verschillende manieren duurzaam kunt eten?

Mocht je groenten in de koelkast hebben liggen die je misschien niet meer gebruikt, gooi deze dan niet weg. Hier kun je nog heerlijke (groente)soep van maken. Eventueel vries je dit in.

2. Eet minder dierlijke producten

Je zou denken dat dierenwelzijn de enige reden is om minder dierlijke producten te eten maar er komt nog veel meer bij kijken. Zo zorgt het minder eten van dierlijke producten ook voor minder broeikasgassen.

Bij het houden van vee komen gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en daarmee dus een negatieve impact hebben op het klimaat. Het gaat om kooldioxide, methaan en lachgas (!). Ter voorbeeld, maar liefst 2/3 van de methaanuitstoot in Nederland is afkomstig van de veeteelt. Wanneer je de cijfers erbij haalt, dan is dat wel even schrikken!

Plantaardige vleesvervangers zoals bijvoorbeeld tofu, kikkererwten, linzen en granen-/groentenburgers zijn een prima alternatief voor vlees én ze hebben een veel kleinere impact op het klimaat. Sowieso is een meer plantaardig voedingspatroon gewoon gezond voor ons.

3. Begin je eigen moestuin

Met het kweken van je eigen groente en fruit ben je al lekker duurzaam bezig! Het is niet alleen heel leuk om zelf je eigen groente en fruit de kweken, hierdoor eet je ook nog eens duurzaam. Je bespaart namelijk op transport (en alle gassen de daardoor vrij komen) maar ook op alle onnodige verpakkingsmaterialen. Kopen in de supermarkt hoeft dus niet meer.

moestuin

4. Drink water

Dat water hartstikke gezond voor je is, is niet de enige reden. Door geen frisdrank en pakken sap meer te kopen, vermindert het produceren van plastic flessen en verpakkingsmateriaal, is er minder plastic afval en zorgt het dus ook voor minder CO2- uitstoot.

5. Duurzaam Boodschappen doen

Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat echt nodig is. Vaak zijn wij geneigd om meer boodschappen te doen dan dat wij daadwerkelijk nodig hebben. Ook kijken wat je koopt valt hieronder, let hierbij op duurzame keurmerken. Een mooi alternatief is verpakkingsvrij boodschappen doen.

6. Koop lokaal

Een bijdrage leveren aan duurzaamheid en duurzaam eten is door lokaal te kopen. Het woord zegt het al, het is letterlijk lokaal geproduceerd. Het biedt veel voordelen: minder transport, je steunt de boeren, minder verpakkingsmateriaal, het is hartstikke vers, kost minder en het smaakt ook nog eens beter! Een prachtig alternatief om duurzaam te eten.

7. Duurzaam uit eten gaan

Mocht je toch lekker buiten de deur willen eten, dan kun je kiezen voor een duurzaam restaurant dat niet alleen bijdraagt aan mens en milieu maar ook aan de natuur. Er zijn er genoeg online te vinden en ze zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

8. Koop fairtrade voedsel

Een fairtrade product staat voor duurzame productie en ontwikkeling. Het gaat dus om milieuvriendelijke teelt maar ook voor de arbeiders die aan het voedsel werken. Je draagt hierdoor niet alleen bij aan duurzaam eten maar ook aan de mens.

milieubewust tips

9. Eetmaatje

Tijdens een zoektocht, om ervoor te zorgen dat ik niet teveel kook, kwam ik uit bij eetmaatje, een soort van maatbeker. Onwijs handig om met je eetmaatje te bepalen hoeveel rijst of pasta een persoon eet en hierop af te wegen. Omdat je porties makkelijk af kunt meten, ga je verspilling tegen. Eetmaatje kun je gratis bestellen bij het voedingscentrum!

10. KOFFIEDIK HERGEBRUIKEN

Gooi je koffiedik niet meer in de prullenbak maar hergebruik deze. Je kunt het gebruiken om je (buiten)planten mee te voeden, het werkt tegen slakken en katten in de tuin en met koffiedik kun je aangekoekte pannen goed schoon maken. Je kunt het zelfs gebruiken als gezichtsscrub!

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?

5 reacties op “10 tips om duurzaam te eten”

  1. Fijne tips 🙂 Ik maak zelf sinds kort de groente en fruit met azijn en water schoon, zo gaan ze ook langer mee. En er bestaan ook potten en dopjes om je eten gevacumeerd te bewaren, blijven ze ook weer langer goed mee.

  2. Als ik een super tuin zou hebben (wat wel ons idee is voor de toekomst) dan zou ik graag een moestuin willen. Het lijkt me leuk om zelf jam te maken en kruiden hebben.

  3. Hier wordt gepast gekookt en wat over is wordt ingevroren. Moestuin zou ik graag willen, maar lastig als je in een appartement woont zonder tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »