Alles wat je moet weten over stress

“Druk, druk, druk.” Hoor jij jezelf het ook regelmatig als antwoord geven wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat? Dat is niet gek. Want in de tijd waarin we nu leven wil iedereen het beste halen uit het leven en altijd goed presteren. Maar is dat wel een goed idee? Want super als je goed presteert onder druk! Maar welke nadelen kleven er eigenlijk aan stress en wanneer moet je oppassen dat ‘gewoon een beetje stress’ niet doorschiet naar een burn-out? In dit gastblog artikel deelt Claire alles wat je moet weten over stress inclusief de oplossing. 

Wat doet stress met je lichaam?

Je kunt je vast nog wel een situatie herinneren waarin je je enorm gestrest voelde. Soms is dit een heel lekker gevoel omdat je het gevoel hebt alsof je een enorme high hebt. Maar vaker geeft stress ons een gevoel die we liever kwijt dan rijk zijn. Zo kun je het gevoel hebben dat de adem je ontnomen wordt, hartkloppingen krijgen, duizelig worden of hoofdpijn krijgen. En dat heeft alles te maken met de hormonen die je hersenen op dit moment afgeven zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline. Die zorgen ervoor dat je in een vecht, vlucht of bevries-modus gebracht wordt. In deze modus ben je scherp, reageer je snel en voel je je heel actief. Dat merk je aan je hoofd, maar ook aan je lijf: je ademhaling schiet omhoog, je hartslag versnelt, je begint misschien te zweten. Je lichaam is klaar om in actie te komen.

En dat heeft voor- en nadelen…

Een lichaam dat klaar is om in actie te komen, is handig als je bijvoorbeeld in een gevaarlijke situatie zit waarbij je alert moet zijn of als je een hele belangrijke presentatie moet geven. Maar soms denken je hersenen dat je in actie moet komen, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Bijvoorbeeld wanneer je een baan hebt waar je je continu moet presteren. Je hersenen blijven dan de stresshormonen aanmaken, en je lijf blijft in de vecht, vlucht of bevries-modus staan. Hier schuilt een gevaar in omdat je hartslag niet tot rust komt, je ademhaling niet kalmeert en je lichaam niet aan ontspannen toekomt. Dit staat een fijn en ontspannen leven in de weg en is op langere termijn niet gezond en kan zelfs resulteren in een burn-out.

De lichamelijke klachten die je kunt krijgen door stress.

Het is geen fijne lijst. Maar stress kan ook lichamelijk zorgen voor klachten. Waaronder;
• Hoofdpijn
• Nek-, en rugklachten en stijfheid bij opstaan
• (Chronische) Hyperventilatie
• Slapeloosheid
• Koude handen en voeten
• Wazig zien en dubbel zien
• Hoge bloeddruk en hartklachten
• Maag- en darmklachten
• Duizeligheid
• Vatbaarheid voor ziekten en infecties
• Zweten en trillen
• Haaruitval
• Oorsuizen

En wanneer je langdurig last hebt van stress, dan kun je ook last krijgen van lichamelijke ongemakken zoals gewichtstoename (of juist afvallen) en een verhoogde bloeddruk. Ook je spijsvertering en immuunsysteem raken verstoord waardoor je minder witte bloedcellen aanmaakt die juist zo belangrijk zijn voor je immuunsysteem. Ook loop je meer risico op hart- en vaatziekten en je hebt vaker en sneller last van, onder andere, je nek, rug en schouders.

Wanneer stress gevaarlijk wordt.

Naast alle lichamelijke klachten die je door stress kunt krijgen, worden ook negatieve gevoelens vergroot waardoor een depressie op de loer ligt. Ook versterken stresshormonen je staat van alertheid. Dit kan je ook sneller angstig maken. Wanneer deze angst doorslaat ontwikkelt zich een angststoornis. Hoe langer een stressvolle situatie duurt, hoe groter de kans ook is dat je in een burn-out terecht komt, omdat je lichaam de stress simpelweg niet meer aan kan.

Maar er is een oplossing!

Gelukkig is er ook goed nieuws, je kunt stress namelijk verminderen door meer rust en ontspanning in je leven te integreren. Duik bijvoorbeeld in een goed boek, ga lekker naar buiten toe om te wandelen, mediteer, dans, luister naar muziek, beoefen yoga, knuffel met je huisdier en de mensen die je liefhebt, schilder, ga op avontuur met je kids, sport en ga regelmatig naar het strand toe. En lees ook deze tips om te ontstressen. Kom je er zelf niet uit? Twijfel dan geen moment en vraag om hulp! Deel met je omgeving hoe je je voelt en wanneer je twijfelt over je gezondheid, maak dan een afspraak bij je huisarts. Weet dat er altijd iemand in je buurt is voor een luisterend oor en een helpende hand. Je staat er niet alleen voor.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Op mijn vorige afdeling ervaarde ik veel stress: ik begeleidde een probleem leerling, was zelf ook bezig met een opleiding en veel administratieve taken kwamen bij mij terecht (naast alle zorgtaken), omdat veel collega’s niet goed wisten hoe ze die administratie moesten doen. Toen het me te veel werd, heb ik voor een overplaatsing gevraagd en heeft iemand anders mijn leerling overgenomen. Alles ging toen gelijk weer beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.