Recensie Sundown | Existentiële crisis met Tim Roth

film sundown

De film Sundown is een drama dat zich laat ontrafelen als een mysterieuze thriller. Er gebeurt steeds maar niets en als kijker kom je er langzaam achter waarom er niets gebeurt. Hoewel je zou verwachten dat een film waarin niets gebeurt saai zou zijn, is dat met Sundown allerminst het geval.

Neil wilt niet naar huis

Neil Bennett viert vakantie met familie in een luxe resort in de Mexicaanse badplaats Acapulco. Meteen bekruipt je het gevoel dat iets niet in de haak is (wat?). Ze liggen aan het zwembad, de zon schijnt, ze drinken cocktails, het zou perfect moeten zijn maar dat is het niet. Dan gaat de telefoon, er is iemand dood (wie?), ze moeten in allerijl terug naar Londen. Er volgt een onverwachte wending waardoor Neil alleen achterblijft in Mexico.

De beste man verkiest een budgethotel in een shady wijk, boven de luxe resort waar ze eerder zaten (waarom?). Er zijn veel vragen en eigenlijk is er maar één ding echt duidelijk: Neil wilt niet naar huis. Hij verzint allerlei redenen om zijn terugkeer naar huis uit te stellen.

filmrecensie Sundown

Boeiende film

Sowieso doet hij constant precies het tegenovergestelde van wat een weldenkend mens zou doen. Wanneer de puzzelstukjes eindelijk in elkaar vallen, kun je het gedrag van Neil pas enigszins begrijpen. Niet goedkeuren, wel begrijpen. De film is origineel en houdt je geboeid, terwijl het terloops thema’s als klassenongelijkheid aansnijdt.

Tim Roth speelt Neil. Hij kan sinds ik hem ooit zag in Reservoir Dogs niets verkeerds doen bij mij. Hij acteert deze keer ook weer ijzersterk. Sundown is daarentegen wel de eerste film waarin ik Roth niet aantrekkelijk vind. Als kijker krijg je de neiging om hem vast te pakken en heen en weer te schudden. ‘Doe eens wat, man, herpak jezelf!’

Aannames

Ik zou de film afraden voor een gezellig avondje film kijken, behalve als je je date wilt wegjagen of zo. Het is écht geen film om vrolijk van te worden. Sundown zet je aan het denken, in de eerste plaats door de situatie in de film. Later wellicht ook door de aannames die je als kijker gemaakt hebt, voordat je besefte dat je er helemaal naast zat. Daardoor wordt je geconfronteerd met je eigen tekortkomingen. Don’t judge a book by it’s cover.

Srsck score ★★★1/2

Mexico, 2021. Drama van Michel Franco met Tim Roth, Iazua Larios en Charlotte Gainsbourg.

De film Sundown is uit op dvd, en ook Pathé thuis te zien.

2 gedachten over “Recensie Sundown | Existentiële crisis met Tim Roth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »