films 2020

Als gevolg van de corona pandemie waren nieuwe films schaars dit jaar. Ook waren de bioscopen af en aan gesloten en werden veel producties gestaakt. Het aantal bioscoopbezoeken daalde met 56 procent in vergelijking met 2019. Het aantal bezoeken in de eerste lockdown periode, vanaf 15 maart daalde nog sterker, met maar liefst 73 procent.

Toch gebeurde er wel hier en daar wat op filmgebied en hebben wij een klein lijstje gemaakt van wat ons dit jaar opviel op filmgebied, in goede of in minder goede zin.

De populaire films van 2020

Wanneer we kijken naar de drie meest populaire films op basis van bioscoopbezoek in de Nederlandse bioscopen het afgelopen jaar, dan heb ik geen een van de drie gezien. Oeps!

1917

Op 1 staat namelijk 1917 die prachtig en indrukwekkend schijnt te zijn en volop prijzen won. Mij trok deze grote Sam Mendes productie niet omdat ik niet van oorlogsfilms houd. In Nederland gingen 1 002 600 bioscoopbezoekers wel graag naar de bios om 1917 te zien.

beste films uit 2020

Tenet

De tweede film op de lijst is geen verrassing. In een tijd dat de een na de andere blockbuster release uitgesteld werd, kwam Christopher Nolan’s Tenet wél uit in de bioscoop. Ik heb Tenet niet gezien omdat ik niet echt een Christopher Nolan fan ben en er nou eenmaal films zijn die ik liever wilde zien. Toch was het op filmgebied wel een van de hoogtepunten dit jaar en gastblogger Wouter schreef er dan ook een lovende recensie over.

Tenet filmrecensie

De beentjes van Sint-Hildegard

Een Nederlandse film pakt de derde plek, en wel De beentjes van Sint-Hildegard, met Herman Finkers en Johanna ter Steege in de hoofdrollen. De film kreeg meer dan 711 864 bezoeken, wat meer is dan welke Nederlandse film ook uit 2019! Het romantische drama werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorieën Beste Film, Beste Scenario en Beste Montage. Benieuwd? De beentjes van Sint-Hildegard kun je zien op zowel Picl als Pathé Thuis.

succesvolle bioscoopfilms

Onze beste films uit 2020

We hadden dit jaar minder blockbusters maar er kwamen wel een rijtje filmhuis-pareltjes voorbij. Aanraders zijn onder meer: Honeyland, Babyteeth, For Sama, La Belle Époque, Les Misérables, Gil Anni Più Belli, Corpus Christi. Oh ja en geen blockbuster en geen arthouse maar toch het vermelden waard: Guns Akimbo. Je houdt ervan of niet maar wij hebben genoten. Volledige recensie hiero!

beste films 2020

Bacurau

Deze Braziliaanse film viel mij dit jaar erg op. Wat geinig is, is dat ik hem in eerste instantie niet echt goed vond. Of tenminste, ik wist niet zo goed wat ik ervan vond. Het is echt een film die even moet zakken. Ik las ergens dat het een mengsel was van western, horror en sci-fi. Dat zag ik er zelf niet in terug.

Het is een hele gewelddadige film maar wel echt een krachtige film met enorm goede acteurs en visueel is het echt wow. Aan het begin vraag je je misschien wel af hoe het zit en waar dit alles heengaat maar het wordt duidelijk al gaande de film. Ik zou het dan ook scharen onder een actiethriller maar dus wel eentje met erg veel geweld.

Bacurau 2020

Soul

Op de valreep werd Pixar/Disney animatiefilm Soul op Disney+ gereleased met kerst. Ik heb genoten maar ik was ook wel teleurgesteld want ik had enorm veel van deze film verwacht. Het gaat over muziekleraar Joe die een saai leven leidt – een beetje een grijs muisje die elke dag doet wat moet maar niet echt geniet van het leven. Tot…hij zijn droombaan aangeboden krijgt. Hij mag als jazzpianist optreden. Maar dan gebeurt er iets waardoor hij zijn leven onder een heel ander perspectief zal leren bekijken.

Een beetje tegenstrijdig voor een film die Soul heet, maar dat is precies wat ik miste in de film: gevoel, een ziel. Zoals de juryleden bij de Voice maar al te graag roepen: “het raakte me niet”. Alsnog wel een van de betere films van het jaar hoor, daar niet van. Het is echt prachtig gemaakt en er is goed over nagedacht. Als je Inside Out leuk vond, zul je ook van Soul genieten.

Onze ‘je was best ok en vermakelijk maar ik ben je nu alweer vergeten’-films

The Invisible Man

Ik heb me vermaakt, echt. Ik vond de hoofdrolspeelster irritant maar het was wel tof. Ze werd achtervolgd door een of andere onzichtbare maniak. Ik zat er helemaal in. Een uurtje later wist ik er niets meer van. Zo’n film.

films 2020

Mulan

Mulan kwam rechtstreeks uit op Disney+ en om het te kijken moest je extra betalen – ook als je abonnee was. Nou, mij niet gezien. Je moet weten dat Mulan mijn favoriete ‘Disney prinses’ was – Ariel en Assepoester vond ik suf – dus ik hield mijn hart vast. Je moet ook weten dat ik de Disney live action films van alle klassiekers een van de slechtste concepten vind van de eeuw. Uiteindelijk heb ik er toch met kerst naar gekeken.

Visueel is die film echt prachtig. Dat moet gezegd worden! Ik denk dat de live action het op groot doek geweldig had gedaan. Ik heb in ieder geval echt genoten van de kleuren, landschappen en kostuums. Ik zag achteraf ook pas dat de film geregisseerd was door Niki Caro. Zij had ook de prachtige Whale Rider geregisseerd jaren geleden – erg mooie film. Cinematografie was in handen van Mandy Walker en Bina Daigeler zorgde voor de mooie kostuums.

Helaas had de actrice die Mulan speelde erg weinig charisma. De heks had dat dan weer wel maar die had stukken minder schermtijd.

Mulan 2020

Little Women

Timothée Chalamet speelde dit jaar in drie grote producties: Little Women, Dune en The French Dispatch. De laatste twee werden uitgesteld. Little Women werd net vóór de start van de pandemie gereleased.

Het boek van Louisa May Alcott, Little Women, is tot treurens toe verfilmd. Deze meest recente versie is net zo zoet als alle anderen, logisch want dat is gewoon het verhaal – drama, romantiek, een lach en een traan – maar ik vond deze wel het leukste om naar te kijken. De acteurs zijn goed, ook goed op elkaar ingespeeld, en de kostuums – oh my, erg leuk om naar te kijken.

Little Women 2019

Series waar we erg blij van werden

The Queen’s Gambit (miniserie)

Wie kent The Queen’s Gambit niet? De Netflix miniserie is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Walter Tevis uit 1983. Het bestaat uit zeven afleveringen en werd eind oktober uitgebracht op Netflix. Binnen de kortste keren was de serie wereldwijd een groot succes. Beth heeft zelfs een Funko Pop gekregen, just sayin’.

queen's gambit funko pop

The Queen’s Gambit gaat over Beth Harmon en het speelt zich af in de jaren 50 en 60. Ze groeit op als wees en al jong krijgt ze interesse in het schaken. Ze blijkt er enorm talent voor te hebben en een goede dosis doorzettingsvermogen. Als volwassen vrouw wordt ze één van de grootste schakers van de wereld. Ze heeft zichzelf wel als doel gesteld dat ze de Russische kampioen moet verslaan en dat is nog best een pittige klus. The Queen’s Gambit is trouwens een bekende schaakopening, vandaar de titel. Wel grappig trouwens maar ik las ergens dat er enorm veel schaakborden zijn verkocht met kerst als gevolg van het succes van de film. Mooi zo, schaken is ook gewoon heel tof.

The Queen's Gambit

Wist je dat Heath Ledger ooit het boek wilde verfilmen? Dat zou zijn eerste project zijn als regisseur. Helaas kwam dit dus stil te staan door zijn overlijden in 2008.

The Umbrella Academy (seizoen 2)

Waar ik dit jaar ook heel gelukkig van werd, was van het tweede seizoen van The Umbrella Academy. Ik hoop dat de derde niet te lang op zich laat wachten. Het tweede seizoen deed totaal niet onder aan de kwaliteit van het eerste deel dus dat was super. Een dikke dikke aanrader!

goede series 2020

Onze slechtste films uit 2020

The Prom

Zo mensen, wat was dit een aanfluiting zeg. Lees hier mijn volledige recensie want The Prom wil ik zo snel mogelijk weer vergeten!

ryan murphy the prom

My Spy

My Spy heb ik halverwege uitgezet. Uitgezet! Dat doe ik zelden want ik kan er niet zo goed tegen om het einde van een film niet te zien maar nee, deze ging gewoon echt niet. Dave Bautista speelt een lompe CIA agent die door omstandigheden samen moet werken met de bijdehand 9-jarige Sophie. De film is kinderachtig en zit volgestouwd met clichés, de personages zijn niet sympathiek en het verhaal is ongeloofwaardig. Nee, niet mijn cup of tea.

films 2020

(The Voyage of Doctor) Dolittle

Ik heb getwijfeld of ik Dolittle nou echt zo slecht vind. Het is namelijk wat mij betreft een kinderfilm en als zodanig is het misschien best een leuke fantasy-avonturenfilm voor kleine kindjes. Het is ook gebaseerd op een kinderboekenreeks.

Er zijn veel dieren – en ze praten en doen dingen, de grappen zijn erg flauw, er is avontuur en alles eindigt goed. Voor kijkers boven de, laten we zeggen, 8 jaar is dit een shitty film maar voor kleintjes kan Dolittle best leuk zijn. (en die vos op de giraf op de affiche ziet er ook gek uit – of ligt dat aan mij?)

Dolittle

Ladies aan zet

Wat in 2020 mooi was is dat er een recordaantal grote Hollywood-films met vrouwelijke regisseurs waren, en wel 16%. Als je dat vergelijkt met 4% in 2018, dan gaat het eindelijk eens de goede kant op.

Een paar grote producties uit 2020 met een vrouwelijke regisseur, los van of ik het goede of slechte films vind, zijn: Wonder Woman 1984, Mulan, The Turning, The Assistant, Birds of Prey, Emma, The Other Lamb, Babyteeth en meer.

the assistant

Films uit 2020 die we nog willen zien

Ik wil nog best wat films zien die in 2020 uitkwamen zoals Ammonite, een Brits-Australische biografische dramafilm met Kate Winslet en Saoirse Ronan. Ammonite gaat over een onwaarschijnlijk liefdesverhaal dat zich afspeelt in 1840. Met twee zulke goede actrices, kan het volgens mij bijna niet misgaan. Ben benieuwd.

Tesla met Ethan Hawke als Nikola Tesla kreeg niet erg veel goede kritieken. Toch ben ik benieuwd, simpelweg omdat ik het verhaal over Tesla interessant vind en dat ik denk dat daar zeker genoeg materiaal ligt voor een film.

Tesla

On the Rocks is een Amerikaanse komische dramafilm uit 2020 die geschreven en geregisseerd werd door Sofia Coppola. Ook hier waren de kritieken niet mals. Maar ja, Sofia Coppola dus ik wil het met mijn eigen ogen zien.

Ze gingen dood….

Er stierven in 2020 ook enkele beroemde mensen uit de filmindustrie. Te beginnen met de tragische dood van Naya Rivera afgelopen zomer. De meesten kennen haar uit Glee. Ze was nog maar 33 jaar oud. Ze was met haar zoontje van vier op een meer aan het varen en uren later werd het bootje gevonden met alleen het kindje. Er begin een dagenlange zoektocht naar Naya Rivera die uiteindelijk gevonden werd. Ze was verdronken 🙁

black panther 2020

Alan Parker stierf ook afgelopen zomer, een van mijn favoriete regisseurs. Hij was 76 jaar oud en al lange tijd ziek. Hij laat een paar geweldige films achter, o.a Midnight Express, Mississippi Burning, Fame, Evita en The Commitments. In augustus stierf Chadwick Boseman, Black Panther, aan de gevolgen van darmkanker. Hij was nog maar 43 jaar oud…

007

En in oktober verloren we de James Bond aller James Bonds, Sir Sean Connery, op 90-jarige leeftijd. Ook op 90-jarige leeftijd vertrok Max von Sydow – bekend uit Star Wars, Game of Thrones en enorm veel films. En Kirk Douglas overleed ook in 2020, hij was al 103 jaar oud!

Films die uitgesteld zijn en waar we naar uitkijken

Laten we hopen dat de filmindustrie in 2021 wat aan kan trekken en dat we mooie releases krijgen in de bios die het afgelopen jaar uitgesteld moesten worden.

films 2021

Waar ik persoonlijk het meest naar uitkijk is The French Dispatch, de nieuwste film van Wes Anderson. Verder kunnen we uitkijken naar de nieuwe James Bond film No Time To Die, Marvel’s Black Widow en, nog een grote productie, de remake van Dune.

Op het gebied van Nederlandse films verwachten we de release van De slag om de Schelde en er komt een nieuwe Paul Verhoeven (Benedetta) – ik weet nooit zo goed of dat nu goed nieuws of slecht nieuws is 😉

En ook….

Verder zou je het bijna vergeten maar voordat corona uitbrak ging iedereen los op Tiger King: Murder, Mayhem, and Madness! De docu-serie werd bekeken door een bizar groot aantal mensen wereldwijd.

Wat viel jou het meeste op op het gebied van films en/of acteurs in 2020?

11 gedachten over “2020 films: wat ons opviel

  1. Zo blijkt maar weer hoe weinig ik met film heb gedaan in 2020; het zegt me bijna allemaal niets. The Queens Gambit heb ik gezien en vond ik inderdaad heel erg tof!

  2. Ik moet heel eerlijk zeggen dat films enzo me helemaal een beetje ontschoten zijn dit jaar, ik wacht nog wel vol spanning op James Bond, maar verder heb ik weinig films gezien.

  3. Wat een heerlijke blog. Als film- en serieliefhebber is dit echt een feestje om te lezen. En wat moet ik nog veel zien eigenlijk! Ik schrok echt van de dood van Chadwick Boseman, het was zo plots. En echt een briljant achter. Wakanda forever! En de beentjes van Sint- Hildegard wil ik echt nog in de bios zien. Ik hoop dat die een 2e bios kans krijgt, want Corona brak toen net uit. We zagen de trailer in de bios en we moesten allemaal zo lachen xxx ps: wat is je logo tof zeg! Lekker film-y!

  4. au au au…wat heb ik veel niet gezien…ga ik dat ooit nog inhalen??
    Gelukkig ben ik nu aan het genieten van Queens Gambit. En dokter Doolittle? als kind vond ik die boeken niet te pruimen ( en geloof me, ik las alles wat los en vast zat…..)

  5. Ik heb geen van deze films gezien. De enige ‘films’ die ik in de bios heb gezien vorig jaar zijn Stamping Ground (docu over Holland Pop Festival) en Idiot Prayer (Nick Cave concert)

  6. Erg leuk zo’n overzicht! Tenet wil ik wel graag zien, evenals 1917. The Queen’s Gambit heb ik in een ruk uitgekeken, net als Lupin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »