Ga naar de inhoud
Home » Babynamen: 22 mooie Franse meisjesnamen

Babynamen: 22 mooie Franse meisjesnamen

franse meisjesnamen

Toen een zwangere vriendin mij van de week belde omdat ze op zoek was naar een Franse meisjesnaam, vond ik het wel een mooie gelegenheid om de Franse babynamen die de revue passeerden op de blog te delen. Hieronder een selectie Franse meisjesnamen die je in Frankrijk regelmatig hoort.

Louise

Louise stond in 2021 in de top 3 van meest gegeven meisjesnamen in Frankrijk. Plekje 1 ging naar Jade en Emma stond op 3. Grappig, Emma staat in Nederland ook al jaren in de top 3.

De van oorsprong Franse naam Louise is de vrouwelijke vorm van Louis, oftewel Lodewijk. Het mag dan wel heel lieflijk klinken, de betekenis ervan is lekker krachtig. Louise betekent namelijk beroemde strijder.

Bekende dames met de naam Louise zijn: actrice Louise Brooks, actrice Louise Fletcher (nurse Ratched!) en de kunstenares Louise Bourgeois. En weet je wie stiekem ook Louise heet? Wiske in Suske en Wiske.

Fanny

De piek van de populariteit van de meisjesnaam Fanny ligt in Frankrijk in de jaren 80 en 90. Sindsdien verliest het aan populariteit. De van oorsprong Griekse naam komt van het woord stephanos en betekent gekroond. Een andere interpretatie is dat de naam Fanny van Frances komt.

Één van de meest iconische Franse actrices heet Fanny (Ardant). Daarnaast is er een bekend theaterstuk van Marcel Pagnol met die naam. Door dat laatste zul je de voornaam Fanny net iets vaker in het zuiden van het land horen.

Alice

Alice is op het moment één van de meest populaire Franse meisjesnamen in Frankrijk, in tegenstelling tot in Nederland waar de voornaam de laatste jaren juist minder populair is geworden. Alice is onlosmakelijk verbonden met Alice in Wonderland, maar we kennen de naam ook wel van het liedje Living Next Door to Alice.

Van oorsprong komt de meisjesnaam Alice voort uit de naam Adélaïde. Het betekent nobel of van nobele komaf. Een oude variant van de naam is Alaïs, dat vind ik eigenlijk zelfs nog mooier!

Pauline

Pauline was in de jaren 90 erg populair in Frankrijk maar de meisjesnaam wordt tegenwoordig minder vaak gegeven. De voornaam komt uit het Latijn, van Paulus. Het betekent klein of bescheiden of volgens bepaalde interpretaties zwak. In de Nederlandse variant wordt het meestal geschreven als Paulien.

Pauline heeft wel een leuk liedje, van de Franse zangeres Pomme.

Amélie

Amélie is een klassieke Franse naam. Amélie is afgeleid van de ons welbekende meisjesnaam Amalia. In koninklijke kringen komt deze meisjesnaam in de geschiedenis in verschillende landen voor. Op dit moment loopt de populariteit van deze naam in Frankrijk af. Het betekent zoiets als ambitieus, harde werker of inspanning in de strijd.

De voornaam is ook bekend van de beroemde film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Bekende dames met de voornaam Amélie zijn ook tennisster Amélie Mauresmo en schrijfster Amélie Nothomb.

Ophélie

De oorsprong van de naam Ophélie is Grieks. De sierlijke meisjesnaam betekent zij die helpt/dienstbaar. Shakespeare gebruikte de naam voor een van zijn personages in Hamlet. Haar wachtte wel een behoorlijk tragisch lot. Een bekende Franse Ophélie is de zangeres Ophélie Winter (mocht je het je afvragen: ze heeft een Nederlandse vader, vandaar de achternaam).

Hortense

Hortense komt van het Latijnse Hortensius, dat uit de tuin betekent. Het is natuurlijk ook gewoon de naam van de welbekende bloeiende plant. De bloemen zijn er in verschillende varianten en kleuren, al zijn de blauwe en paarse denk ik wel de bekendsten.

De meisjesnaam komt al sinds circa 1900 voor in Frankrijk. Er worden elk jaar meisjes Hortense genoemd zonder dat er echt een piek ontstaat. Langzaam maar gestaag zeg maar.

Manon

Manon is een veelvoorkomende meisjesnaam in Frankrijk. Het stamt af van Myriam en Maria. De betekenis kan zijn welgevormd of bitter.

Tot aan de verfilming van het Marcel Pagnol’s boek Manon des sources, kwam de naam vooral voor in de Provence. Dankzij het succes van de film wordt de naam Manon vanaf eind jaren 80 aan meisjes in heel Frankrijk gegeven. Tot op de dag van vandaag is het een populaire Franse meisjesnaam gebleven.

Anaïs

Anaïs staat al meer dan tien jaar in de top 20 van meest populaire meisjesnamen in Frankrijk. De naam is een variant op Anne en die naam is weer afgeleid van het Hebreeuwse Hannah. Het betekent sierlijk of barmhartig.

De naam Anaïs kennen we van de schrijfster Anaïs Nin, het parfum van Cacharel dat Anaïs heet, de Franse actrice Anaïs Demoustier (uit Les Amours d’Anaïs) en van het personage Anaïs Watterson in The Amazing World of Gumball.

Romane

De naam Romane komt veel voor in Frankrijk. Het is de vrouwelijke vorm van Romain en komt van het Latijnse romanus, wat uit Rome betekent. Het is een relatief nieuwe naam, daar het pas vanaf circa 1970 gebruikt begon te worden.

Frédérique

Frédérique klinkt op-en-top Frans maar toch wordt deze meisjesnaam niet zo heel veel meer gegeven in Frankrijk. Het was vooral in de jaren 70 populair en je zult er dan ook vooral wat oudere Frédérique’s ontmoeten. Het is wel grappig want in Nederland wint de naam juist aan populariteit. Het wordt hier wel gezien als een wat deftige naam.

De naam is van oorsprong Germaans en betekent iets in de trant van machtige beschermer, vredelievende beschermer of de macht van de vrede.

Valérie

Valérie is ook zo’n naam die in de jaren 60-70 populair was maar nu niet meer. Het komt uit het Latijn en betekent dapper of sterk zijn.

Maëlys

Deze vrouwelijke naam uit Bretagne komt van het Keltische Maël en betekent prins of leider. In de jaren 2000 waren Bretonse voornamen erg populair in Frankrijk. Maëlys kent in die tijd ook een piek. De naam wordt nu weliswaar minder vaak gegeven maar het komt alsnog in de top 50 van Frankrijk voor. Buiten Frankrijk hoor je het eigenlijk zelden.

Andere mooie Bretonse meisjesnamen zijn: Louane, Nolwenn, Maïwenn, Naëlle en Enora.

Delphine

De voornaam Delphine komt voor het eerst in Frankrijk voor aan het einde van de jaren 70. Het kan zowel van Latijnse, Griekse en Arabische oorsprong zijn. Mogelijke betekenissen zijn uit Delphi, dolfijn of baarmoeder.

Agathe

Agathe komt van het Griekse agathos wat goedheid betekent. Er worden relatief veel meisjes Agathe genoemd in Frankrijk. Ik denk alleen niet dat het een hele handige keuze is in Nederland want het zou nog best eens verkeerd uitgesproken kunnen worden.

Lucie

Lucie is de vrouwelijke vorm van Luc en het is afgeleid van het Latijnse ‘lucia’ of ‘lux’, dat licht betekent. De zachte/lieflijke meisjesnaam komt veel voor in Frankrijk. Je komt ook een enkele keer samenstellingen tegen zoals bijvoorbeeld Anne-Lucie en Lucie-Lou. De naam Lucie komt sowieso vrij veel voor in Europa, weliswaar in verschillende varianten.

Marilou

Marilou komt van Marie-Louise en kan, afhankelijk van hoe je het bekijkt, van Hebreeuwse of Germaanse oorsprong zijn. Het betekent ofwel prinses van de zee (Hebreeuws) ofwel zij die opvoedt (Germaans). De naam wordt soms ook als Marylou gespeld – ja, ook in Frankrijk zelf – al komt Marilou wel stukken vaker voor.

Marilou is geen klassieke naam. Het kwam in Frankrijk voor het eerst voor eind jaren 50/begin jaren 60.

Amandine

Amandine is een verkleinvorm van Amanda en komt van het Latijnse amare, oftewel waar van gehouden wordt/beminnenswaardig. Na een piek in 1986 is de meisjesnaam steeds minder gegeven.

Bekende dames met de naam Amandine zijn voetbalspeelster Amandine Henry en Frans model en Miss France Amandine Petit.

Lison

De meisjesnaam Lison is afgeleid van Elisabeth. Het is een klassieke Franse naam die sinds 1910 gegeven wordt in Frankrijk. De van oorsprong Hebreeuwse naam betekent God is mijn eed.

Jeanne

Jeanne is de vrouwelijke tegenhanger van Jean. Het is een klassieke, wellicht wat ouderwetse meisjesnaam dat sinds de middeleeuwen en nu nog gegeven wordt. De naam heeft een Hebreeuwse oorsprong en betekent God is genadig.

Bekende dames met de naam Jeanne zijn Jeanne d’Arc, zangeres Jeanne Mas en actrice Jeanne Moreau.

Camille

Camille wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven. Het is een typische Franse voornaam. Het komt van het woord camillus, dat waren de ‘hulpjes’ van de priesters tijdens een mis.

Bekende dames met deze naam zijn actrice Camille Cottin en Camille Razat uit Emily in Paris.

Capucine

Capucine is een beetje een burgerlijke naam. Het werd ergens in de jaren 70 voor het eerst gebruikt in Frankrijk en wordt sindsdien best steady gegeven. Deze meisjesnaam komt vrijwel alleen in Frankrijk en België voor. De naam kan duiden op een kleine capuchon maar charmanter is de interpretatie dat het slaat op de bloem met dezelfde naam. In het Nederlands is het een Oost-Indische kers.

Vind jij Franse voornamen mooi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »