Ga naar de inhoud
Home » Barbecue time en het recept voor een heerlijke salade

Barbecue time en het recept voor een heerlijke salade

de kunst van barbecue

De terrassen blijven helaas nog even gesloten maar het weer lijkt wel wat aan te trekken. Wat een bizar weer was het vorige week, hè? Van sneeuw naar hagel naar zon naar regen…Deze week lijkt het gelukkig wel droog te blijven. Tijd voor wat barbecue in de tuin, me dunkt. Houden jullie van barbecueën? Toen we in Frankrijk woonden, hadden we Australische buren. Je weet wat dat betekent: BBQ-en door weer en wind. De barbecue was echt heilig bij ze en de vader was een echte pro!

Kleurrijk en gezond

Het was ook niet even een stukje vlees op de plaat gooien, nee, het was een waar festijn elke keer. Vlees, vis, kip, allerlei groenten en een enorm assortiment aan zelfgemaakte sausjes. Ik ben het in die periode in ieder geval erg gaan waarderen. In mijn optiek was BBQ best saai, een stukje vlees of een maïskolf op de grill en dat was het. Dat bleek dus best een ouderwets idee want je kunt alle kanten op met de barbecue en het zo kleurrijk en gezond maken als je wil. 

Mijn buren hadden twee barbecues, heel pro, eentje was zo’n standaard barbecue maar dan wel een soort van XXL versie en daarnaast hadden ze een kamado barbecue. Ik had er nog nooit van gehoord maar dat is dus een BBQ met een deksel, in de vorm van een ei, en met een keramische binnenkant. Daar kun je dus veel meer mee dan alleen maar grillen.

Next level barbecue

Barbecues komen namelijk in alle soorten en maten. Ik weet nog dat wanneer ik als kind met mijn ouders ging kamperen, mijn ouders soms een mini barbecue maakten gewoon van stenen die daar lagen met een grill erop. Zakje kolen en klaar. Daar kun je bij mijn ex-buren echt niet mee aankomen haha. Zij hadden een barbecue die wat leek op de Nederlandse Bastard. Hartstikke stoer ding is dat, je kunt er zelfs pizza’s in bakken.

Een barbecue is allang niet meer alleen geschikt om te grillen maar je kunt er ook in stoven, roken, bakken en slow-cooken. Afhankelijk van welke barbecue je hebt natuurlijk, maar er is tegenwoordig gewoon veel meer mogelijk qua bereidingstechnieken. De Bastard is een variant op de Big Green Egg. Deze BBQ is geboren in hetzelfde jaar als ik, een goed jaar dus 😉

Het groene ‘ei’ is een keramische barbecue dat beschikbaar is in zeven verschillende modellen en er zijn zo’n 125 accessoires beschikbaar. Als dat geen next level barbecue is, dan weet ik het ook niet meer.

rode bieten Palestijnse saus

1 salade en 1 sausje

Mocht je van plan zijn om de komende tijd te BBQ-en, op wat voor barbecue dan ook, dan tip ik hier één van mijn favoriete sausjes en een heerlijke salade. Het zijn recepten van mijn moeder die super eenvoudig zijn én erg lekker. Ik maakte ze regelmatig wanneer we bij de Aussie buren aanschoven.

Palestijnse rode bieten saus 1

25 cl yoghurt, 1 gekookte rode biet, 1 teentje knoflook, zout, een snufje gedroogde munt

Rasp de rode biet, pers het teentje knoflook, voeg de yoghurt, zout en munt toe. Meng het geheel. Bon appétit!

Palestijnse rode bieten saus 2

Er is een andere variant, die mijn persoonlijke voorkeur geniet maar daar heb je wel tahin (sesampasta) voor nodig en dat is niet altijd makkelijk te vinden. Maar mocht je dus wel tahin in huis hebben, dan kun je deze versie maken.

25 cl yoghurt, 1,5 el tahin, 1 citroen, 2 teentjes knoflook, 1 gekookte rode biet.

Rasp de rode biet, pers de teentjes knoflook, voeg de citroensap, tahin en knoflook en roer tot een romig geheel. Mmmmm, zo lekker!

Libanese Fattoush salade

Romeinse sla (zo’n mini en anders kun je ook veldsla gebruiken), 3 tomaten, 1/2 komkommer, 1 rode ui, radijsjes, bosje verse munt, bosje verse peterselie, sumak, Libanees brood, olijfolie, rode wijnazijn, zout.

Dit is een heerlijk frisse salade. Er zijn talloze varianten, maar dit is die van mij. Eigenlijk is het een kwestie van al je ingrediënten vrij klein snijden, van die kleine kubusjes en alles te mengen. Je moet wel eerst je Libanees brood drie minuten in de oven doen zodat het lekker krokant wordt. Doe er wat olijfolie op en besprenkel met sumak. Breek het in kleine stukken en meng het door de salade. Ik gooi er als garnering granaatappelpitten op, dat ziet er feestelijk uit.

Ik ben zo toe aan wat zon en lekker weer. Ik houd van buiten leven, dat heb ik dan ook driedubbel gemist sinds corona. Dus allez, eerst aan de barbecue en dan hopelijk de terrassen écht open!

21 reacties op “Barbecue time en het recept voor een heerlijke salade”

  1. Bij ons, of eigenlijk bij mijn man, staat de green egg ook hoog op het wensenlijstje. Maar zal nog wel even duren voordat die er komt. Eerst maar eens verbouwen 😉

  2. ik heb altijd teveel bieten in mijn moestuin ( niks zo lekker als een biet vers uit de grond) dus ik ben blij met jouw bietensaus recepten!! Biet-in-de-saus kende ik nog niet!

  3. Oe lekker BBQ! Hier ook een liefhebber. En thuis hebben we er geen. des te vaker steken we hem aan op de camping (lekker makkelijk ook). Alleen mag ik daar nu iet naar toe, want Duitsland …
    Ach, nog even volhouden!

  4. Inmiddels mogen de terrassen weer open en was het vandaag onverwacht mooi weer vond ik. We zaten deels in de zon en deels onder een afdakje met heaters en dat voelde heel luxe. Wel was het belachelijk druk in de stad (Utrecht) en dat voelde wel ongemakkelijk soms. En echt de rijen voor winkels! Dat is wel het laatste waar ik aan denk. En dan merk je op het terras dat ze soms ook wat soepeler met de regels omgaan. Dat is dan wel weer een minpunt. Al wil ik niet zeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »